Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

20 januari 2020 | Sico de Moel

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren.

Vervolgens laat Michelin de Nederlandse gids sponsoren door een avocado-importeur. Niet duurzaam, niet lokaal en niet eerlijk. Wel Michelin.

Duurzaamheid hoef je natuurlijk ook niet te verwachten van een autobandenfabrikant die een gids uitbrengt om je bandjes zo snel mogelijk te laten slijten. Met aanbevelingen die de stop, omweg of reis met je auto waard zijn. Zou een parkeerplaats bij je restaurant de kans op een ster vergroten?

Respect voor alle hardwerkende Michelinchefs. Het zijn vakmensen en ik kom graag bij ze eten. Chefs met het grootste talent, die zich netjes aan de regels van Michelin houden, mogen het logo van deze bandenfabrikant op de gevel van hun toprestaurant spijkeren en reclame maken voor autobanden.

In ruil daarvoor biedt Michelin gefortuneerde gasten die geen enkel risico willen lopen. Michelin is het sterkste merk in de horeca wereldwijd. Betrouwbaar. Je weet altijd wat je kunt verwachten: topkwaliteit, gegarandeerd, je wordt nooit echt verrast.

Het Franse Michelin dicteert al ruim honderd jaar de regels voor fine-dining wereldwijd. Zodra een jonge kok, waar ook ter wereld, aan zijn opleiding begint wordt het heilige respect voor de almachtige er direct ingewreven. Een Michelinster is het ultieme bewijs voor vakmanschap.

Als zo'n chef dan even buiten de lijntjes kleurt, dan pakt Michelin snel zijn ster af. En dat doet flink pijn, ook financieel. Dus goed luisteren naar de machtige Michelin, niet happen naar de baas, veel uren draaien en je gedisciplineerd aan de traditionele regeltjes houden. Dan zit je veilig.

Bij mijn restaurant geen Michelin-waardig eten; ik kleur liever binnen mijn eigen lijntjes. Mijn eigen moderne eigentijdse keuken: lokaal, gezond en duurzaam.

Geen zeven structuren van appel, waarvan de helft met een chemisch poedertje moet worden bereid. Geen perfect uitgesneden groentetjes waarvan de rest wordt weggegooid. Geen exclusieve bedreigde vissen, geen topwijnen uit Nieuw-Zeeland.

Ik houd van de prachtige producten van onze Nederlandse boeren, jagers, vissers, wijn- en kaasmakers. Vakmensen met liefde voor hun product. Ik houd van de verbazing bij mijn gasten als ze ervaren dat we in Nederland zulke prachtig mooie, bijzondere producten hebben.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: