Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

20 januari 2020 | Sico de Moel

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren.

Vervolgens laat Michelin de Nederlandse gids sponsoren door een avocado-importeur. Niet duurzaam, niet lokaal en niet eerlijk. Wel Michelin.

Duurzaamheid hoef je natuurlijk ook niet te verwachten van een autobandenfabrikant die een gids uitbrengt om je bandjes zo snel mogelijk te laten slijten. Met aanbevelingen die de stop, omweg of reis met je auto waard zijn. Zou een parkeerplaats bij je restaurant de kans op een ster vergroten?

Respect voor alle hardwerkende Michelinchefs. Het zijn vakmensen en ik kom graag bij ze eten. Chefs met het grootste talent, die zich netjes aan de regels van Michelin houden, mogen het logo van deze bandenfabrikant op de gevel van hun toprestaurant spijkeren en reclame maken voor autobanden.

In ruil daarvoor biedt Michelin gefortuneerde gasten die geen enkel risico willen lopen. Michelin is het sterkste merk in de horeca wereldwijd. Betrouwbaar. Je weet altijd wat je kunt verwachten: topkwaliteit, gegarandeerd, je wordt nooit echt verrast.

Het Franse Michelin dicteert al ruim honderd jaar de regels voor fine-dining wereldwijd. Zodra een jonge kok, waar ook ter wereld, aan zijn opleiding begint wordt het heilige respect voor de almachtige er direct ingewreven. Een Michelinster is het ultieme bewijs voor vakmanschap.

Als zo'n chef dan even buiten de lijntjes kleurt, dan pakt Michelin snel zijn ster af. En dat doet flink pijn, ook financieel. Dus goed luisteren naar de machtige Michelin, niet happen naar de baas, veel uren draaien en je gedisciplineerd aan de traditionele regeltjes houden. Dan zit je veilig.

Bij mijn restaurant geen Michelin-waardig eten; ik kleur liever binnen mijn eigen lijntjes. Mijn eigen moderne eigentijdse keuken: lokaal, gezond en duurzaam.

Geen zeven structuren van appel, waarvan de helft met een chemisch poedertje moet worden bereid. Geen perfect uitgesneden groentetjes waarvan de rest wordt weggegooid. Geen exclusieve bedreigde vissen, geen topwijnen uit Nieuw-Zeeland.

Ik houd van de prachtige producten van onze Nederlandse boeren, jagers, vissers, wijn- en kaasmakers. Vakmensen met liefde voor hun product. Ik houd van de verbazing bij mijn gasten als ze ervaren dat we in Nederland zulke prachtig mooie, bijzondere producten hebben.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: