Column restaurateur Sico de Moel: Nederlandse wijn

5 april 2019 | Sico de Moel

Mijn gasten vanavond zijn collega's. In London hebben ze vier grote restaurants met veel livemuziek, een soort clubs met members. Het is hun eerste keer in Amsterdam.

We raken, zoals vaker, in gesprek over wijn. Zowel in Engeland als in Nederland worden er de laatste jaren steeds meer wijnen geproduceerd. Ze doen zelf eigenlijk niets met Britse wijnen, maar ik breng ze wel op een idee.

Uiteraard vraag ik of ze een glas Nederlandse wijn willen proberen. Ik schenk ze een glas Souvignier Gris uit de Achterhoek.

Ze proeven voorzichtig, maar zijn aangenaam verrast. Even later bestellen ze nog een tweede glas.

Ik vertel ze dat ik met een aantal collega sommeliers het afgelopen half jaar meer dan 200 Nederlandse wijnen heb mogen proeven. Van Zeeland tot Groningen, van Noord-Holland tot Limburg. Overal in Nederland wordt mooie wijn gemaakt.

We hebben een selectie gemaakt van zo'n 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen: De Nederlandse Wijnkaart. Er zitten bekende namen bij uit Limburg en Zeeland, maar ook een paar kleine wijngaarden met een verrassende wijn.

Bij het Hollands wild schenk ik een Marechel Foch uit Groningen, een volle kruidige wijn, hoog op smaak en met een prettig zuurtje. De wijnmaker zelf is minder enthousiast, de wijn is ook eigenlijk helemaal niet te koop. Maar wow, wat gaat deze goed bij mijn wilde duif.

Ik heb veel contact met Nederlandse wijnproducenten. Ik houd van het ambacht, de passie, het lef en het innovatieve ondernemerschap van deze mensen.

2018 was natuurlijk een bijzonder oogstjaar in Nederland. Weinig regen, veel zon, misschien zelfs wel te veel zon voor de Nederlandse druiven. Ik heb de eerste wijnen al mogen proeven en vanaf eind april gaan we ze schenken.

Duur? zeker!

Mijn gasten zijn echter best bereid iets meer te betalen voor een mooie wijn uit eigen land. Dan moet het wel kwaliteit zijn. Ze willen genieten van een mooie wijn, en als die uit Nederland komt, scoor ik extra punten.

Bij mijn luchtige crème brûlée met stoofpeer schenk ik Lof der Zoetheid. De Solaris druif groeit in Drempt op vlakke riviergrond met hoog grondwaterpeil. Ècht Hollands. Het levert zachte zoete wijn op, met rijpe tonen van tropisch fruit. Sluit prachtig aan bij mijn dessert.

Mijn Britse gasten gaan morgen weer gewoon dineren in een 2 Michelin sterren restaurant. Maar deze avond was helemaal top. 'Best dinner in Amsterdam'.

Sico

Sico maakte een selectie van 20 gastronomisch inzetbare Nederlandse wijnen. De lijst vind je via deze link:
https://www.linvite.nl/nederlandse-wijnkaart/
Meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: