Column: houd je personeel happy

8 juni 2018 | David Bakker

Een kleine veertigduizend openstaande vacatures. Laat dat cijfer even op je inwerken. Ter vergelijking: Volendam telt 22.000 inwoners. We kunnen gerust zeggen dat onze branche onder druk staat. En niet zo een beetje ook. De horeca moet weer aantrekkelijk gemaakt worden, studenten kiezen voor een bijbaan in de marketing, mbo’ers schrikken ervan als ze erachter komen dat ze echt vijftig uur in de week moeten werken en studenten die van de Hotelschool komen, kiezen na een paar jaar voor een andere carrière.

Het is schrapen en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Veel meer geld bieden is onmogelijk, de marges zijn al zo klein, huren stijgen en leveranciers worden ook steeds duurder. Waar naar mijn mening een hoop winst valt te behalen, is in het belonen van het personeel. Wat je als ondernemer wilt hebben is dat een personeelslid na het werk op vrijdagavond met zijn vrienden in de kroeg zit en zegt: “Ik heb echt een toffe baas.” Het kost niet zoveel moeite om aan het eind van de avond tegen hem te zeggen: “Goed gedaan man.” Die drie woorden motiveren.

De huidige generatie verwacht een andere aanpak dan voorheen. En met een andere bedoel ik een zachtere. Iemand de huid vol schelden, laatste waarschuwingen geven, dreigen; het heeft allemaal niet zo een zin. Hij vertrekt, jij trekt weer een nieuwe aan. Je schiet er niks mee op. Je wilt kwaliteit! Zorg ervoor dat talent zich kan ontwikkelen. Een jongeren die het gevoel heeft dat hij niks kan leren, is snel vertrokken. Laat hem fouten maken, spreek hem daar op een normale rustige manier op aan, met aandacht voor elkaar en opbouwende kritieken. Creëer een vertrouwensband en op een gegeven moment krijg je het allemaal terug. “Geen probleem hoor, ik pak de avond ook nog wel mee.” Of “Ik wel best alle paasdagen werken.” Geef het tijd, investeer in de relatie met je personeel.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Achtergronden Culinair
Jubilerend l’Atelier schenkt cheque aan KiKa

Restaurant l’Atelier in Gulpen bestaat 20 jaar. Eigenaren Ellen en Hans Kinkartz hebben dat bijzondere feit zondag 13 januari gevierd. Met een speciale jubileumlunch werd liefst €4500,- opgehaald voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Er was voor eigenaren Ellen en Hans Kinkartz ma...

Awards Van der Valk
Restaurant Van der Valk Hotel Hoorn is Restaurant van het Jaar 2018

Restaurant Van der Valk Hotel in Hoorn heeft vorige week de VVV Dinercheque 'Restaurant van het Jaar 2018' Award in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het derde jaar op rij uitgereikt door VVV Nederland, de uitgever van de VVV Dinercheque. "Wij zijn heel blij met deze award"...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: