Column: houd je personeel happy

8 juni 2018 | David Bakker

Een kleine veertigduizend openstaande vacatures. Laat dat cijfer even op je inwerken. Ter vergelijking: Volendam telt 22.000 inwoners. We kunnen gerust zeggen dat onze branche onder druk staat. En niet zo een beetje ook. De horeca moet weer aantrekkelijk gemaakt worden, studenten kiezen voor een bijbaan in de marketing, mbo’ers schrikken ervan als ze erachter komen dat ze echt vijftig uur in de week moeten werken en studenten die van de Hotelschool komen, kiezen na een paar jaar voor een andere carrière.

Het is schrapen en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Veel meer geld bieden is onmogelijk, de marges zijn al zo klein, huren stijgen en leveranciers worden ook steeds duurder. Waar naar mijn mening een hoop winst valt te behalen, is in het belonen van het personeel. Wat je als ondernemer wilt hebben is dat een personeelslid na het werk op vrijdagavond met zijn vrienden in de kroeg zit en zegt: “Ik heb echt een toffe baas.” Het kost niet zoveel moeite om aan het eind van de avond tegen hem te zeggen: “Goed gedaan man.” Die drie woorden motiveren.

De huidige generatie verwacht een andere aanpak dan voorheen. En met een andere bedoel ik een zachtere. Iemand de huid vol schelden, laatste waarschuwingen geven, dreigen; het heeft allemaal niet zo een zin. Hij vertrekt, jij trekt weer een nieuwe aan. Je schiet er niks mee op. Je wilt kwaliteit! Zorg ervoor dat talent zich kan ontwikkelen. Een jongeren die het gevoel heeft dat hij niks kan leren, is snel vertrokken. Laat hem fouten maken, spreek hem daar op een normale rustige manier op aan, met aandacht voor elkaar en opbouwende kritieken. Creëer een vertrouwensband en op een gegeven moment krijg je het allemaal terug. “Geen probleem hoor, ik pak de avond ook nog wel mee.” Of “Ik wel best alle paasdagen werken.” Geef het tijd, investeer in de relatie met je personeel.

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: