Column: houd je personeel happy

8 juni 2018 | David Bakker

Een kleine veertigduizend openstaande vacatures. Laat dat cijfer even op je inwerken. Ter vergelijking: Volendam telt 22.000 inwoners. We kunnen gerust zeggen dat onze branche onder druk staat. En niet zo een beetje ook. De horeca moet weer aantrekkelijk gemaakt worden, studenten kiezen voor een bijbaan in de marketing, mbo’ers schrikken ervan als ze erachter komen dat ze echt vijftig uur in de week moeten werken en studenten die van de Hotelschool komen, kiezen na een paar jaar voor een andere carrière.

Het is schrapen en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Veel meer geld bieden is onmogelijk, de marges zijn al zo klein, huren stijgen en leveranciers worden ook steeds duurder. Waar naar mijn mening een hoop winst valt te behalen, is in het belonen van het personeel. Wat je als ondernemer wilt hebben is dat een personeelslid na het werk op vrijdagavond met zijn vrienden in de kroeg zit en zegt: “Ik heb echt een toffe baas.” Het kost niet zoveel moeite om aan het eind van de avond tegen hem te zeggen: “Goed gedaan man.” Die drie woorden motiveren.

De huidige generatie verwacht een andere aanpak dan voorheen. En met een andere bedoel ik een zachtere. Iemand de huid vol schelden, laatste waarschuwingen geven, dreigen; het heeft allemaal niet zo een zin. Hij vertrekt, jij trekt weer een nieuwe aan. Je schiet er niks mee op. Je wilt kwaliteit! Zorg ervoor dat talent zich kan ontwikkelen. Een jongeren die het gevoel heeft dat hij niks kan leren, is snel vertrokken. Laat hem fouten maken, spreek hem daar op een normale rustige manier op aan, met aandacht voor elkaar en opbouwende kritieken. Creëer een vertrouwensband en op een gegeven moment krijg je het allemaal terug. “Geen probleem hoor, ik pak de avond ook nog wel mee.” Of “Ik wel best alle paasdagen werken.” Geef het tijd, investeer in de relatie met je personeel.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Mijn Frenkie

De spelers van Ajax zijn populairder dan ooit. Europese topclubs azen op de jonge spelers die met Amsterdamse bravoure zoveel harten hebben gestolen. Het is een illusie om te denken dat je deze topspelers zou kunnen vasthouden. "Ajax is een fantastiche club, maar deze kans kan ik natuurlijk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: