Column Giuseppe Mazziotta (18): Met kennis maak je jezelf goud waard

Auteur: Giuseppe Mazziotta
Columns giuseppe mazziotta 9 augustus 2023
Column Giuseppe Mazziotta (18): Met kennis maak je jezelf goud waard

Het is van belang en je kunt er letterlijk en figuurlijk niet zonder; geld. Alleen zijn we er iets te hebberig mee, al op jonge leeftijd. Veel bedrijven promoten hun loondiensten als een goede bijbaan om te scoren. Het wordt een wedstrijd, in mijn ogen bouw je daar geen kennis op. Natuurlijk moet je ergens beginnen. Je moet iets bouwen van jezelf, sommigen vinden voldoening door constant hetzelfde te doen en hebben nog geen doel, maar ik niet. Ik moet in beweging blijven. Voor iedereen kan er wel een stuk passie zitten in een restaurant. Ik denk dat mensen versteld staan als zij van buitenaf zien wat voor verschillende expertises er nodig zijn in een restaurant en dat er iets tussen zal zitten dat ze leuk vinden.

Je moet het leren van mensen die jarenlang in de horeca zitten. Van hen kun je leren hoe het echt moet, waar je op moet letten en wat je moet verbeteren. Dat zijn pas echte leermeesters. Ik was zo nieuwsgierig binnen het vak dat ik de eerste maanden van mijn carrière kosteloos werkte. Het maakte mij niet uit hoeveel ik verdiende; ik wilde het vak en de technieken leren. Geld komt later. Een van de uitspraken van Gordon Ramsay die mij altijd is bijgebleven, is: “In de jaren dat je 18 tot 21 bent, moet je een spons zijn. Je moet alleen maar kennis absorberen.” Ik kan geen betere uitdrukking bedenken die net zo goed is als deze. En dat is precies wat ik nu aan het doen ben; absorberen en niks anders.

Met een mooi diploma en tal van ervaringen kan iedereen met trots naar een restaurant gaan om werk te zoeken. Als je je nu alleen focust op wat je op dit moment verdient, stopt het op een gegeven moment. De waardering voor het werk wordt dan minder. Je hebt er geen passie meer voor en je gaat je werk slechter uitvoeren.

Het geeft je ook een stuk trots, je presteert iets. Het is niet alleen kennis die je opbouwt voor je werk, maar ook wat je in je privéleven kunt gebruiken. Het leren van communiceren en efficiënt denkvermogen. Het maakt niet uit in welke type horeca je zit; leer eerst voordat je geld vraagt, want met kennis maak je jezelf goud waard. En wie weet sta je later helemaal bovenaan de top, en merk je dat geld echt niet het enige is waar je aan moet denken. 

Want geloof me, het is het allemaal echt waard. 

Over Giuseppe Mazziotta

Mazziotta is achttien jaar, heeft nu al een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters in Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee bij zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september dit jaar startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen de horeca in te gaan en dat doe hij door zijn ervaringen te delen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws