Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

23 mei 2019 | Fernando Jonker

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leven. Op mijn vijfde ben ik samen met mijn broer geadopteerd vanuit Colombia en als kind wist ik het al zeker: ik zou profvoetballer of chef-kok worden.

Dertig jaar later schrijf ik deze column niet in de hoedanigheid van profvoetballer, maar gelukkig is mijn andere droom wel in vervulling gegaan. Eigenaar/chef-kok van mijn eigen onderneming: Fernando’s. Ik weet nog goed waar voor mij de liefde voor koken is ontstaan: staand op het keukenkrukje bij mijn moeder in de keuken. Terwijl zij druk bezig was met de vulling van gevulde eitjes op smaak te brengen, had ik al zoveel opgegeten dat er voor veel eieren geen vulling meer over was.

Smaak

Smaak is leidend in mijn leven. Ik heb geen koksopleiding gevolgd en ben volledig autodidact. Ik heb mijn eigen kookstijl kunnen ontwikkelen. Die laat zich het best beschrijven als creatief, uitdagend en een beetje brutaal. Smaken bij elkaar brengen die op het eerst gezicht niet echt bij elkaar passen, schaven aan kooktechnieken en veel, heel veel experimenteren. Bij Fernando’s werken wij met een duidelijk concept: er is geen menukaart. Dat is ontzettend leuk, maar vergt wel een bepaalde vorm van creativiteit en het vermogen om snel te kunnen schakelen. Grote voordelen zijn no-waste en elke keer een verrassingselement op tafel kunnen zetten. Een concept dat mij op het lijf is geschreven.

In mijn columns hoop ik mijn expertise, enthousiasme en passie over te kunnen brengen. Het leven van een chef-kok is elke dag weer anders, dat maakt het zo mooi.

Chef-kok Fernando Jonker is de nieuwe vaste columnist van De RestaurantKrant. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij sinds oktober 2017 Restaurant Fernando’s in Alkmaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: