Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

23 mei 2019 | Fernando Jonker

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leven. Op mijn vijfde ben ik samen met mijn broer geadopteerd vanuit Colombia en als kind wist ik het al zeker: ik zou profvoetballer of chef-kok worden.

Dertig jaar later schrijf ik deze column niet in de hoedanigheid van profvoetballer, maar gelukkig is mijn andere droom wel in vervulling gegaan. Eigenaar/chef-kok van mijn eigen onderneming: Fernando’s. Ik weet nog goed waar voor mij de liefde voor koken is ontstaan: staand op het keukenkrukje bij mijn moeder in de keuken. Terwijl zij druk bezig was met de vulling van gevulde eitjes op smaak te brengen, had ik al zoveel opgegeten dat er voor veel eieren geen vulling meer over was.

Smaak

Smaak is leidend in mijn leven. Ik heb geen koksopleiding gevolgd en ben volledig autodidact. Ik heb mijn eigen kookstijl kunnen ontwikkelen. Die laat zich het best beschrijven als creatief, uitdagend en een beetje brutaal. Smaken bij elkaar brengen die op het eerst gezicht niet echt bij elkaar passen, schaven aan kooktechnieken en veel, heel veel experimenteren. Bij Fernando’s werken wij met een duidelijk concept: er is geen menukaart. Dat is ontzettend leuk, maar vergt wel een bepaalde vorm van creativiteit en het vermogen om snel te kunnen schakelen. Grote voordelen zijn no-waste en elke keer een verrassingselement op tafel kunnen zetten. Een concept dat mij op het lijf is geschreven.

In mijn columns hoop ik mijn expertise, enthousiasme en passie over te kunnen brengen. Het leven van een chef-kok is elke dag weer anders, dat maakt het zo mooi.

Chef-kok Fernando Jonker is de nieuwe vaste columnist van De RestaurantKrant. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij sinds oktober 2017 Restaurant Fernando’s in Alkmaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: