Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

23 mei 2019 | Fernando Jonker

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leven. Op mijn vijfde ben ik samen met mijn broer geadopteerd vanuit Colombia en als kind wist ik het al zeker: ik zou profvoetballer of chef-kok worden.

Dertig jaar later schrijf ik deze column niet in de hoedanigheid van profvoetballer, maar gelukkig is mijn andere droom wel in vervulling gegaan. Eigenaar/chef-kok van mijn eigen onderneming: Fernando’s. Ik weet nog goed waar voor mij de liefde voor koken is ontstaan: staand op het keukenkrukje bij mijn moeder in de keuken. Terwijl zij druk bezig was met de vulling van gevulde eitjes op smaak te brengen, had ik al zoveel opgegeten dat er voor veel eieren geen vulling meer over was.

Smaak

Smaak is leidend in mijn leven. Ik heb geen koksopleiding gevolgd en ben volledig autodidact. Ik heb mijn eigen kookstijl kunnen ontwikkelen. Die laat zich het best beschrijven als creatief, uitdagend en een beetje brutaal. Smaken bij elkaar brengen die op het eerst gezicht niet echt bij elkaar passen, schaven aan kooktechnieken en veel, heel veel experimenteren. Bij Fernando’s werken wij met een duidelijk concept: er is geen menukaart. Dat is ontzettend leuk, maar vergt wel een bepaalde vorm van creativiteit en het vermogen om snel te kunnen schakelen. Grote voordelen zijn no-waste en elke keer een verrassingselement op tafel kunnen zetten. Een concept dat mij op het lijf is geschreven.

In mijn columns hoop ik mijn expertise, enthousiasme en passie over te kunnen brengen. Het leven van een chef-kok is elke dag weer anders, dat maakt het zo mooi.

Chef-kok Fernando Jonker is de nieuwe vaste columnist van De RestaurantKrant. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij sinds oktober 2017 Restaurant Fernando’s in Alkmaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

''Met het complete Horeko systeem kunnen we sturen op onze twee grootste kostenposten''

Villa Ruimzicht – een elegant en modern hotel met een restaurant en bar waar iedereen zich thuisvoelt, of je nu in driedelig pak of in je korte broek binnen komt lopen. In de tuin van de villa vertelt chef Bjorn Massop over zijn passie voor lokale producten, zijn drang naar een goed georganise...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Einde quotum werkvergunningen specialistische Aziatische koks

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Awards Culinair
Souschef La Provence Driebergen strijdt om prestigieuze titel

Jelle Horst vertrekt dinsdag 17 september naar het Canadese Calgary om namens Nederland deel te nemen aan de internationale finale van de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019. Met 23 andere talenten strijdt de souschef van sterrestaurant La Provence in Driebergen vrijdag 20 september om de...

Awards Culinair
Het Kook Atelier overall winnaar Texel Culinair 2019

Het Kook Atelier is overall winnaar van de zestiende editie van Texel Culinair. Nieuwkomer De Pelikaan overtrof de verwachtingen en presenteerde een frikadel op ’n Aare manier: een wortel speciaal met frikadelkruiden – en werd daarmee winnaar in de categorie Themagerecht. BOSQ ontving de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: