Column: duurzame L’invité wijngaard

24 juni 2020 | Sico de Moel

Elke dag verrassen we onze gasten bij restaurant L'invité met de kwaliteit van de Nederlandse wijnbouw. Wij serveren de absolute top van de Nederlandse wijn; duurzaam, lokaal en verrassend goed.

Ik heb zojuist mijn Gastronoom & Sommelier diploma van 'onze smaakprofessor' Peter Klosse mogen ontvangen, inclusief een Advanced Level Qualification for Professionals in the Wine Industry, uitgegeven door het International Wine & Spirit Education Trust in Londen. In deze opleiding heb ik mij mogen specialiseren in lokale, Nederlandse wijnen.

De laatste jaren is de kennis over wijnbouw in Nederland snel gegroeid. Er zijn veel kleine wijngaarden en een aantal iets grotere die hele mooie wijnen maken op duurzame wijze. In restaurant L’invité in Amsterdam serveren we inmiddels 80 tot 90 procent Nederlandse wijnen. Gewoon omdat onze gasten dat waarderen.

Tijd voor een volgende stap: een moderne, duurzame L'invité wijngaard op het zonnigste plekje van Nederland: Domein Bergen, bij het pittoreske Noord-Hollandse kunstenaarsdorp.

Het is natuurlijk een investering op de lange termijn, maar hoe inspirerend is het om een klein plantje in een paar jaar te zien opgroeien van wortelstok tot heerlijke wijn?

Tijdens de lockdown hebben we de eerste 120 wijnstokken op de testwijngaard geplant. Met het prachtige weer dit jaar schieten de jonge scheuten al flink omhoog.

Heerlijk om duurzaam samen te werken met de natuur. Regen, storm, wind, vogels en konijnen; onze wijnstokken moeten zich het eerste jaar een weg naar de zon vechten om uiteindelijk de mooiste druiven te kunnen voortbrengen.

Nu gaan we dus de echte duurzame L'invité wijngaard aanleggen. Dit jaar bereiden we alles voor en in april 2021 planten we 1000 wijnstokken. Dit doen we onder toeziend oog van Diederik Beker, onze wijngaardadviseur en vorig jaar nog uitgeroepen tot beste wijngaardenier van Nederland. Diederik won in 2019 twee gouden medailles en maar liefst 9 zilveren medailles met zijn topwijnen op de Wijnkeuring van de Lage landen.

Over een paar jaar zullen we onze eigen L'invité wijnen schenken: lokaal en duurzaam geproduceerd op Domein Bergen. Uiteindelijk zo'n 1500 flessen per jaar. Nergens te koop, exclusief voor onze gasten.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: