Column: duurzame L’invité wijngaard

24 juni 2020 | Sico de Moel

Elke dag verrassen we onze gasten bij restaurant L'invité met de kwaliteit van de Nederlandse wijnbouw. Wij serveren de absolute top van de Nederlandse wijn; duurzaam, lokaal en verrassend goed.

Ik heb zojuist mijn Gastronoom & Sommelier diploma van 'onze smaakprofessor' Peter Klosse mogen ontvangen, inclusief een Advanced Level Qualification for Professionals in the Wine Industry, uitgegeven door het International Wine & Spirit Education Trust in Londen. In deze opleiding heb ik mij mogen specialiseren in lokale, Nederlandse wijnen.

De laatste jaren is de kennis over wijnbouw in Nederland snel gegroeid. Er zijn veel kleine wijngaarden en een aantal iets grotere die hele mooie wijnen maken op duurzame wijze. In restaurant L’invité in Amsterdam serveren we inmiddels 80 tot 90 procent Nederlandse wijnen. Gewoon omdat onze gasten dat waarderen.

Tijd voor een volgende stap: een moderne, duurzame L'invité wijngaard op het zonnigste plekje van Nederland: Domein Bergen, bij het pittoreske Noord-Hollandse kunstenaarsdorp.

Het is natuurlijk een investering op de lange termijn, maar hoe inspirerend is het om een klein plantje in een paar jaar te zien opgroeien van wortelstok tot heerlijke wijn?

Tijdens de lockdown hebben we de eerste 120 wijnstokken op de testwijngaard geplant. Met het prachtige weer dit jaar schieten de jonge scheuten al flink omhoog.

Heerlijk om duurzaam samen te werken met de natuur. Regen, storm, wind, vogels en konijnen; onze wijnstokken moeten zich het eerste jaar een weg naar de zon vechten om uiteindelijk de mooiste druiven te kunnen voortbrengen.

Nu gaan we dus de echte duurzame L'invité wijngaard aanleggen. Dit jaar bereiden we alles voor en in april 2021 planten we 1000 wijnstokken. Dit doen we onder toeziend oog van Diederik Beker, onze wijngaardadviseur en vorig jaar nog uitgeroepen tot beste wijngaardenier van Nederland. Diederik won in 2019 twee gouden medailles en maar liefst 9 zilveren medailles met zijn topwijnen op de Wijnkeuring van de Lage landen.

Over een paar jaar zullen we onze eigen L'invité wijnen schenken: lokaal en duurzaam geproduceerd op Domein Bergen. Uiteindelijk zo'n 1500 flessen per jaar. Nergens te koop, exclusief voor onze gasten.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: