Column: duurzame L’invité wijngaard

24 juni 2020 | Sico de Moel

Elke dag verrassen we onze gasten bij restaurant L'invité met de kwaliteit van de Nederlandse wijnbouw. Wij serveren de absolute top van de Nederlandse wijn; duurzaam, lokaal en verrassend goed.

Ik heb zojuist mijn Gastronoom & Sommelier diploma van 'onze smaakprofessor' Peter Klosse mogen ontvangen, inclusief een Advanced Level Qualification for Professionals in the Wine Industry, uitgegeven door het International Wine & Spirit Education Trust in Londen. In deze opleiding heb ik mij mogen specialiseren in lokale, Nederlandse wijnen.

De laatste jaren is de kennis over wijnbouw in Nederland snel gegroeid. Er zijn veel kleine wijngaarden en een aantal iets grotere die hele mooie wijnen maken op duurzame wijze. In restaurant L’invité in Amsterdam serveren we inmiddels 80 tot 90 procent Nederlandse wijnen. Gewoon omdat onze gasten dat waarderen.

Tijd voor een volgende stap: een moderne, duurzame L'invité wijngaard op het zonnigste plekje van Nederland: Domein Bergen, bij het pittoreske Noord-Hollandse kunstenaarsdorp.

Het is natuurlijk een investering op de lange termijn, maar hoe inspirerend is het om een klein plantje in een paar jaar te zien opgroeien van wortelstok tot heerlijke wijn?

Tijdens de lockdown hebben we de eerste 120 wijnstokken op de testwijngaard geplant. Met het prachtige weer dit jaar schieten de jonge scheuten al flink omhoog.

Heerlijk om duurzaam samen te werken met de natuur. Regen, storm, wind, vogels en konijnen; onze wijnstokken moeten zich het eerste jaar een weg naar de zon vechten om uiteindelijk de mooiste druiven te kunnen voortbrengen.

Nu gaan we dus de echte duurzame L'invité wijngaard aanleggen. Dit jaar bereiden we alles voor en in april 2021 planten we 1000 wijnstokken. Dit doen we onder toeziend oog van Diederik Beker, onze wijngaardadviseur en vorig jaar nog uitgeroepen tot beste wijngaardenier van Nederland. Diederik won in 2019 twee gouden medailles en maar liefst 9 zilveren medailles met zijn topwijnen op de Wijnkeuring van de Lage landen.

Over een paar jaar zullen we onze eigen L'invité wijnen schenken: lokaal en duurzaam geproduceerd op Domein Bergen. Uiteindelijk zo'n 1500 flessen per jaar. Nergens te koop, exclusief voor onze gasten.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: