Column: duurzame L’invité wijngaard

24 juni 2020 | Sico de Moel

Elke dag verrassen we onze gasten bij restaurant L'invité met de kwaliteit van de Nederlandse wijnbouw. Wij serveren de absolute top van de Nederlandse wijn; duurzaam, lokaal en verrassend goed.

Ik heb zojuist mijn Gastronoom & Sommelier diploma van 'onze smaakprofessor' Peter Klosse mogen ontvangen, inclusief een Advanced Level Qualification for Professionals in the Wine Industry, uitgegeven door het International Wine & Spirit Education Trust in Londen. In deze opleiding heb ik mij mogen specialiseren in lokale, Nederlandse wijnen.

De laatste jaren is de kennis over wijnbouw in Nederland snel gegroeid. Er zijn veel kleine wijngaarden en een aantal iets grotere die hele mooie wijnen maken op duurzame wijze. In restaurant L’invité in Amsterdam serveren we inmiddels 80 tot 90 procent Nederlandse wijnen. Gewoon omdat onze gasten dat waarderen.

Tijd voor een volgende stap: een moderne, duurzame L'invité wijngaard op het zonnigste plekje van Nederland: Domein Bergen, bij het pittoreske Noord-Hollandse kunstenaarsdorp.

Het is natuurlijk een investering op de lange termijn, maar hoe inspirerend is het om een klein plantje in een paar jaar te zien opgroeien van wortelstok tot heerlijke wijn?

Tijdens de lockdown hebben we de eerste 120 wijnstokken op de testwijngaard geplant. Met het prachtige weer dit jaar schieten de jonge scheuten al flink omhoog.

Heerlijk om duurzaam samen te werken met de natuur. Regen, storm, wind, vogels en konijnen; onze wijnstokken moeten zich het eerste jaar een weg naar de zon vechten om uiteindelijk de mooiste druiven te kunnen voortbrengen.

Nu gaan we dus de echte duurzame L'invité wijngaard aanleggen. Dit jaar bereiden we alles voor en in april 2021 planten we 1000 wijnstokken. Dit doen we onder toeziend oog van Diederik Beker, onze wijngaardadviseur en vorig jaar nog uitgeroepen tot beste wijngaardenier van Nederland. Diederik won in 2019 twee gouden medailles en maar liefst 9 zilveren medailles met zijn topwijnen op de Wijnkeuring van de Lage landen.

Over een paar jaar zullen we onze eigen L'invité wijnen schenken: lokaal en duurzaam geproduceerd op Domein Bergen. Uiteindelijk zo'n 1500 flessen per jaar. Nergens te koop, exclusief voor onze gasten.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: