61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

30 oktober 2020 | Redactie

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat 61% van de ondervraagden erover denkt het kerstdiner in een restaurant te vieren. Daarnaast geeft 82% aan** binnen twee weken na de heropening van de horeca weer uit eten te gaan. 

TheFork onderzocht** hoe het gesteld is met het consumentenvertrouwen in de horeca. Durven Nederlanders straks als de restaurants heropenen, weer uit eten te gaan? Uit het onderzoek blijkt dat het consumentenvertrouwen ten aanzien van de horeca nog steeds sterk is. De belangrijkste reden die de ondervraagden noemen om weer uit eten te gaan, is de grote behoefte aan quality time. 54% van de respondenten wil binnen de eerste twee weken na heropening weer een restaurant bezoeken en 21% geeft aan dit binnen de eerste maand te willen doen. 82% zegt even vaak of vaker uit eten te gaan als alles weer open is. Veel Nederlanders geven dus aan weer buiten de deur te willen eten als de gedeeltelijke lockdown is opgeheven.

Het onderzoek van TheFork** is er daarnaast op gericht restaurants te ondersteunen tijdens de tweede sluiting en ze voor te bereiden op een mogelijke heropening. Met behulp van de onderzoeksresultaten kunnen restauranthouders beter inspelen op de huidige situatie. Voor 73% van de consumenten zijn de getroffen veiligheidsmaatregelen én een promotie van het restaurant de grootste trigger om vaker uit eten te gaan. Restauranthouders kunnen ervoor zorgen dat het voor gasten voorafgaand aan het reserveren (op TheFork en de website van het restaurant) duidelijk is welke veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Behoefte aan quality time 

Uit onderzoek van [Arboned]*** blijkt dat steeds meer mensen psychische gevolgen ondervinden van het continue thuiszitten. Een van de manieren om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit is uit eten gaan. Dit komt terug in de cijfers van TheFork enquête: 54% van de respondenten zegt direct binnen de eerste twee weken na heropening weer uit eten te willen, 21% geeft aan binnen een maand weer een restaurant te willen bezoeken.

TheFork peilde onder consumenten** of er na de heropening van de restaurants vaker buiten de deur geluncht zal worden. Waar voorheen nauwelijks buiten de deur werd geluncht door Nederlanders, geeft 60% van de respondenten momenteel aan graag buiten de deur te lunchen. Van deze groep zegt 28% dit te doen om de restauranthouders te ondersteunen. 

Vroeg aan tafel om restaurants te ondersteunen 

53% van de respondenten** zou een reservering voor een eerder tijdstip maken, als  ze een promotie krijgen tijdens daluren of als de restaurants daardoor meer gasten kunnen ontvangen. 82% van de respondenten* zou al tussen 17:00 of 17:30 aan tafel willen gaan voor het diner. Het vooroordeel dat Nederlanders graag vroeg eten, blijkt dus grotendeels waar.

* Het onderzoek is uitgevoerd door TheFork in oktober 2020 bij een steekproef onder meer dan 600 respondenten, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

** Het onderzoek is uitgevoerd door TheFork in oktober 2020 bij een steekproef onder meer dan 15.000 respondenten, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

*** https://www.arboned.nl/nieuws/psychische-risicos-thuiswerken.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: