Zorgen over openbaarmaking inspectieresultaten NVWA

28 augustus 2020 | Thijs Jacobs

De inspectiesresultaten van de NVWA zijn vanaf 1 september helemaal openbaar. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat de inspectieresultaten met naam en toenaam van de horecabedrijven expliciet benoemen binnen twee weken nadat de keuring heeft plaatsgevonden.

De openbaarmaking van de inspectieresultaten is een uitvloeisel van nieuwe regelgeving en een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. De NVWA gaat de uitkomsten van de inspecties bij alle Nederlandse horecabedrijven online publiceren, zowel de positieve als negatieve bevindingen.

Grote steden

Tot op heden gebeurde dit nog op experimentele en incidentele schaal. Zo zijn de resultaten van inspecties bij horecabedrijven in de vier grote steden en visverwerkende bedrijven al langer online te raadplegen voor iedereen die er kennis van wil nemen.

Transparantie

De NVWA ziet de nieuwe werkwijze nadrukkelijk als handhavingsinstrument. De verwachting is dat deze transparantie zal leiden tot het beter naleven van de regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De NVWA ziet de openbaarmaking bovendien als een waardevolle aanvulling op de informatie voor consumenten. In de proeffase konden horecaondernemers nog openbaar een reactie geven op de gepubliceerde inspectieresultaten. Deze mogelijkheid komt te vervallen. Het blijft overigens wel mogelijk bezwaar en beroep aan te tekenen.

Controlebureaus

De NVWA wijst erop dat ondernemers die hun zaken goed voor elkaar willen hebben, particuliere controlebureaus in de arm kunnen nemen. De NVWA zegt hierover: “De controlebureaus zijn geen vervanging voor het toezicht van de NVWA, maar als er een controlebureau is ingeschakeld en de voedselveiligheid van een bedrijf aantoonbaar is geborgd, dan past de NVWA haar toezicht aan.”

Keurmerken

“Veilig voedsel moet de norm zijn van iedere frituurprofessional”, vindt Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. “Niet voor niets is een positieve beoordeling van de NVWA of van een controlebureau altijd voorwaarde geweest van onze keurmerken. Zowel bij het Goed Gefrituurd Keurmerk als Met Goud Bekroond moet de voedselveiligheid aantoonbaar op orde zijn en moeten eventuele tekortkomingen die door de NVWA of een controlebureau geconstateerd worden, direct worden aangepakt. Bedrijven waarvan de inspectieresultaten nog niet openbaar stonden of die geen gebruik maakten van een controlebureau konden in aanloop naar deze landelijke openbaarmaking voor de borging van dit onderdeel nog volstaan met het ondertekenen van de ‘voorlopige veiligvoedsel verklaring’. Nu de openbaarmaking landelijk wordt ingevoerd, zal deze verklaring geleidelijk worden uitgefaseerd.”

Zorgen

Van Rooij maakt zich zorgen over de termijn tussen openbaarmaking van de inspectieresultaten en het aanpassen ervan wanneer geconstateerde tekortkomingen door de ondernemer zijn opgelost. De negatieve bevindingen zouden wel eens langer openbaar kunnen blijven staan dan wenselijk. In aanloop naar deze regelgeving heeft de vereniging deze zorgen gedeeld met de NVWA, maar het blijkt niet te zijn aangepast. “We moeten nu praktijkvoorbeelden afwachten. Zijn de tekortkomingen structureel, dan zullen ondernemers zelf op de blaren moeten zitten en wordt het kaf van de koren gescheiden. Maar wordt ondernemers onrecht aangedaan en zijn ze lid van ProFri, dan komen we natuurlijk als vakvereniging op voor hun belangen en gaan we hierover in gesprek met de NVWA.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: