Zorgen over openbaarmaking inspectieresultaten NVWA

28 augustus 2020 | Thijs Jacobs

De inspectiesresultaten van de NVWA zijn vanaf 1 september helemaal openbaar. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat de inspectieresultaten met naam en toenaam van de horecabedrijven expliciet benoemen binnen twee weken nadat de keuring heeft plaatsgevonden.

De openbaarmaking van de inspectieresultaten is een uitvloeisel van nieuwe regelgeving en een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. De NVWA gaat de uitkomsten van de inspecties bij alle Nederlandse horecabedrijven online publiceren, zowel de positieve als negatieve bevindingen.

Grote steden

Tot op heden gebeurde dit nog op experimentele en incidentele schaal. Zo zijn de resultaten van inspecties bij horecabedrijven in de vier grote steden en visverwerkende bedrijven al langer online te raadplegen voor iedereen die er kennis van wil nemen.

Transparantie

De NVWA ziet de nieuwe werkwijze nadrukkelijk als handhavingsinstrument. De verwachting is dat deze transparantie zal leiden tot het beter naleven van de regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De NVWA ziet de openbaarmaking bovendien als een waardevolle aanvulling op de informatie voor consumenten. In de proeffase konden horecaondernemers nog openbaar een reactie geven op de gepubliceerde inspectieresultaten. Deze mogelijkheid komt te vervallen. Het blijft overigens wel mogelijk bezwaar en beroep aan te tekenen.

Controlebureaus

De NVWA wijst erop dat ondernemers die hun zaken goed voor elkaar willen hebben, particuliere controlebureaus in de arm kunnen nemen. De NVWA zegt hierover: “De controlebureaus zijn geen vervanging voor het toezicht van de NVWA, maar als er een controlebureau is ingeschakeld en de voedselveiligheid van een bedrijf aantoonbaar is geborgd, dan past de NVWA haar toezicht aan.”

Keurmerken

“Veilig voedsel moet de norm zijn van iedere frituurprofessional”, vindt Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. “Niet voor niets is een positieve beoordeling van de NVWA of van een controlebureau altijd voorwaarde geweest van onze keurmerken. Zowel bij het Goed Gefrituurd Keurmerk als Met Goud Bekroond moet de voedselveiligheid aantoonbaar op orde zijn en moeten eventuele tekortkomingen die door de NVWA of een controlebureau geconstateerd worden, direct worden aangepakt. Bedrijven waarvan de inspectieresultaten nog niet openbaar stonden of die geen gebruik maakten van een controlebureau konden in aanloop naar deze landelijke openbaarmaking voor de borging van dit onderdeel nog volstaan met het ondertekenen van de ‘voorlopige veiligvoedsel verklaring’. Nu de openbaarmaking landelijk wordt ingevoerd, zal deze verklaring geleidelijk worden uitgefaseerd.”

Zorgen

Van Rooij maakt zich zorgen over de termijn tussen openbaarmaking van de inspectieresultaten en het aanpassen ervan wanneer geconstateerde tekortkomingen door de ondernemer zijn opgelost. De negatieve bevindingen zouden wel eens langer openbaar kunnen blijven staan dan wenselijk. In aanloop naar deze regelgeving heeft de vereniging deze zorgen gedeeld met de NVWA, maar het blijkt niet te zijn aangepast. “We moeten nu praktijkvoorbeelden afwachten. Zijn de tekortkomingen structureel, dan zullen ondernemers zelf op de blaren moeten zitten en wordt het kaf van de koren gescheiden. Maar wordt ondernemers onrecht aangedaan en zijn ze lid van ProFri, dan komen we natuurlijk als vakvereniging op voor hun belangen en gaan we hierover in gesprek met de NVWA.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: