Zeewier wordt toegankelijker in een burger

18 september 2018 | Thijs Jacobs

Zeewier als voedingsmiddel heeft behoorlijk wat voordelen. Toch eten nog maar weinig Nederlanders het. Door zeewier in een burger te stoppen blijkt het een stuk toegankelijker te worden. En omdat producten van zeewier bovendien vegetarisch zijn, spelen ze in op de trend van duurzame gezonde voeding waarvoor geen dieren hoeven te lijden of te sterven.

Het gebruik van zeewier is een snel opkomende trend, maar voor het grote publiek is het een nog relatief onbekend voedingsingrediënt. Door het in een burger te stoppen wordt het wel heel toegankelijk voor veel gasten, zo merkt Larissa van Nimwegen, bedrijfsleider bij het vorig jaar geopende Amsterdamse restaurant Dutch Weed Burger Joint: “De veganistische burger loopt heel goed. En we breiden het assortiment op dit moment uit met andere producten die begin 2019 gelanceerd worden.”

Buitenland

Ook in het buitenland is er interesse voor zeewierburgers, vertelt de bedrijfsleidster. “We hebben met onze foodtrucks op een aantal festivals gestaan in Denemarken, België, Zweden, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Dat  heeft de aandacht getrokken van restaurants in die landen.”

Trend

Djuri van Niel van Café Bistro Walter Benedict in Den Haag heeft sinds mei zeewierburgers op het menu staan. “In de vakantie was het hier wat rustiger, maar we merken nu echt dat deze burger goed loopt. Mensen beginnen ernaar te vragen. En het zijn zeker niet alleen vegetariërs of veganisten die de burger eten, ook het algemeen publiek wil zeewierproducten proberen.” Van Niel merkt dat zijn klanten steeds vaker om vegetarische en veganistische gerechten vragen. “Het is echt een trend en daar gaan wij natuurlijk in mee. Wij hebben naast de veganistische burger ook een vegetarische soep, een vegetarische flammküchen en gegrilde portobello’s op het menu staan.”

Smaak

De smaak van de zeewierburger laat zich het beste omschrijven als ziltig, vindt Van Nimwegen. “Het is een licht vissig smaakje, maar ook niet te overheersend. Het heeft wel dezelfde voordelen als vis. Het bevat veel gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Maar het heeft niet de nadelen. Het is beter voor het milieu en het bevat geen schadelijke metalen, zoals kwik.”

Veganistische toppings

Van Niel vindt de smaak van de zeewierburger veel op een gewone hamburger lijken. “De burger is lekker compact en niet te droog en er zit een lekker laagje omheen die het op een echte burger doet lijken. Ik zou ook graag experimenteren met toppings. Die moeten natuurlijk wel veganistisch zijn. Ik denk nu bijvoorbeeld aan pulled oesterzwam als topping op de burger.”

Duurzaam zeewier

Het gebruik van zeewier helpt om een plantaardig dieet mainstream te maken, vertelt Van Nimwegen. “Wij vinden dat heel belangrijk, want zo hoeven er geen dieren meer te lijden of te sterven voor de productie van voedsel.” Voor de zeewierproducten van The Dutch Weed Burger Joint wordt duurzame zeewier van de Nederlandse zeewierproducent Zeewaar in Nationaal Park Oosterschelde gebruikt. Zij begonnen hun eerste zeewierveld in de zomer van 2013.

Supermarkt

Zeewierburgers zijn inmiddels ook in de supermarkt te koop. Van Nimwegen plaatst daar wel een kanttekening bij. “In sommige supermarkten worden inderdaad zeewierburgers aangeboden, maar die zijn niet vanzelfsprekend veganistisch. Dat is wel onze missie.”

Restauranthouders kunnen ook steeds makkelijker aan duurzame zeewier komen, omdat de kweek ervan wordt ondersteund door de overheid via RVO.nl met regelingen als de MIAVamil en WBSO.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: