Zeewier wordt toegankelijker in een burger

18 september 2018 | Thijs Jacobs

Zeewier als voedingsmiddel heeft behoorlijk wat voordelen. Toch eten nog maar weinig Nederlanders het. Door zeewier in een burger te stoppen blijkt het een stuk toegankelijker te worden. En omdat producten van zeewier bovendien vegetarisch zijn, spelen ze in op de trend van duurzame gezonde voeding waarvoor geen dieren hoeven te lijden of te sterven.

Het gebruik van zeewier is een snel opkomende trend, maar voor het grote publiek is het een nog relatief onbekend voedingsingrediënt. Door het in een burger te stoppen wordt het wel heel toegankelijk voor veel gasten, zo merkt Larissa van Nimwegen, bedrijfsleider bij het vorig jaar geopende Amsterdamse restaurant Dutch Weed Burger Joint: “De veganistische burger loopt heel goed. En we breiden het assortiment op dit moment uit met andere producten die begin 2019 gelanceerd worden.”

Buitenland

Ook in het buitenland is er interesse voor zeewierburgers, vertelt de bedrijfsleidster. “We hebben met onze foodtrucks op een aantal festivals gestaan in Denemarken, België, Zweden, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Dat  heeft de aandacht getrokken van restaurants in die landen.”

Trend

Djuri van Niel van Café Bistro Walter Benedict in Den Haag heeft sinds mei zeewierburgers op het menu staan. “In de vakantie was het hier wat rustiger, maar we merken nu echt dat deze burger goed loopt. Mensen beginnen ernaar te vragen. En het zijn zeker niet alleen vegetariërs of veganisten die de burger eten, ook het algemeen publiek wil zeewierproducten proberen.” Van Niel merkt dat zijn klanten steeds vaker om vegetarische en veganistische gerechten vragen. “Het is echt een trend en daar gaan wij natuurlijk in mee. Wij hebben naast de veganistische burger ook een vegetarische soep, een vegetarische flammküchen en gegrilde portobello’s op het menu staan.”

Smaak

De smaak van de zeewierburger laat zich het beste omschrijven als ziltig, vindt Van Nimwegen. “Het is een licht vissig smaakje, maar ook niet te overheersend. Het heeft wel dezelfde voordelen als vis. Het bevat veel gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Maar het heeft niet de nadelen. Het is beter voor het milieu en het bevat geen schadelijke metalen, zoals kwik.”

Veganistische toppings

Van Niel vindt de smaak van de zeewierburger veel op een gewone hamburger lijken. “De burger is lekker compact en niet te droog en er zit een lekker laagje omheen die het op een echte burger doet lijken. Ik zou ook graag experimenteren met toppings. Die moeten natuurlijk wel veganistisch zijn. Ik denk nu bijvoorbeeld aan pulled oesterzwam als topping op de burger.”

Duurzaam zeewier

Het gebruik van zeewier helpt om een plantaardig dieet mainstream te maken, vertelt Van Nimwegen. “Wij vinden dat heel belangrijk, want zo hoeven er geen dieren meer te lijden of te sterven voor de productie van voedsel.” Voor de zeewierproducten van The Dutch Weed Burger Joint wordt duurzame zeewier van de Nederlandse zeewierproducent Zeewaar in Nationaal Park Oosterschelde gebruikt. Zij begonnen hun eerste zeewierveld in de zomer van 2013.

Supermarkt

Zeewierburgers zijn inmiddels ook in de supermarkt te koop. Van Nimwegen plaatst daar wel een kanttekening bij. “In sommige supermarkten worden inderdaad zeewierburgers aangeboden, maar die zijn niet vanzelfsprekend veganistisch. Dat is wel onze missie.”

Restauranthouders kunnen ook steeds makkelijker aan duurzame zeewier komen, omdat de kweek ervan wordt ondersteund door de overheid via RVO.nl met regelingen als de MIAVamil en WBSO.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: