Zeewier wordt toegankelijker in een burger

18 september 2018 | Thijs Jacobs

Zeewier als voedingsmiddel heeft behoorlijk wat voordelen. Toch eten nog maar weinig Nederlanders het. Door zeewier in een burger te stoppen blijkt het een stuk toegankelijker te worden. En omdat producten van zeewier bovendien vegetarisch zijn, spelen ze in op de trend van duurzame gezonde voeding waarvoor geen dieren hoeven te lijden of te sterven.

Het gebruik van zeewier is een snel opkomende trend, maar voor het grote publiek is het een nog relatief onbekend voedingsingrediënt. Door het in een burger te stoppen wordt het wel heel toegankelijk voor veel gasten, zo merkt Larissa van Nimwegen, bedrijfsleider bij het vorig jaar geopende Amsterdamse restaurant Dutch Weed Burger Joint: “De veganistische burger loopt heel goed. En we breiden het assortiment op dit moment uit met andere producten die begin 2019 gelanceerd worden.”

Buitenland

Ook in het buitenland is er interesse voor zeewierburgers, vertelt de bedrijfsleidster. “We hebben met onze foodtrucks op een aantal festivals gestaan in Denemarken, België, Zweden, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Dat  heeft de aandacht getrokken van restaurants in die landen.”

Trend

Djuri van Niel van Café Bistro Walter Benedict in Den Haag heeft sinds mei zeewierburgers op het menu staan. “In de vakantie was het hier wat rustiger, maar we merken nu echt dat deze burger goed loopt. Mensen beginnen ernaar te vragen. En het zijn zeker niet alleen vegetariërs of veganisten die de burger eten, ook het algemeen publiek wil zeewierproducten proberen.” Van Niel merkt dat zijn klanten steeds vaker om vegetarische en veganistische gerechten vragen. “Het is echt een trend en daar gaan wij natuurlijk in mee. Wij hebben naast de veganistische burger ook een vegetarische soep, een vegetarische flammküchen en gegrilde portobello’s op het menu staan.”

Smaak

De smaak van de zeewierburger laat zich het beste omschrijven als ziltig, vindt Van Nimwegen. “Het is een licht vissig smaakje, maar ook niet te overheersend. Het heeft wel dezelfde voordelen als vis. Het bevat veel gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Maar het heeft niet de nadelen. Het is beter voor het milieu en het bevat geen schadelijke metalen, zoals kwik.”

Veganistische toppings

Van Niel vindt de smaak van de zeewierburger veel op een gewone hamburger lijken. “De burger is lekker compact en niet te droog en er zit een lekker laagje omheen die het op een echte burger doet lijken. Ik zou ook graag experimenteren met toppings. Die moeten natuurlijk wel veganistisch zijn. Ik denk nu bijvoorbeeld aan pulled oesterzwam als topping op de burger.”

Duurzaam zeewier

Het gebruik van zeewier helpt om een plantaardig dieet mainstream te maken, vertelt Van Nimwegen. “Wij vinden dat heel belangrijk, want zo hoeven er geen dieren meer te lijden of te sterven voor de productie van voedsel.” Voor de zeewierproducten van The Dutch Weed Burger Joint wordt duurzame zeewier van de Nederlandse zeewierproducent Zeewaar in Nationaal Park Oosterschelde gebruikt. Zij begonnen hun eerste zeewierveld in de zomer van 2013.

Supermarkt

Zeewierburgers zijn inmiddels ook in de supermarkt te koop. Van Nimwegen plaatst daar wel een kanttekening bij. “In sommige supermarkten worden inderdaad zeewierburgers aangeboden, maar die zijn niet vanzelfsprekend veganistisch. Dat is wel onze missie.”

Restauranthouders kunnen ook steeds makkelijker aan duurzame zeewier komen, omdat de kweek ervan wordt ondersteund door de overheid via RVO.nl met regelingen als de MIAVamil en WBSO.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
Dit zijn de verschillen tussen THT en TGT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Awards Culinair
Peter Oreel is Nederlands enige Kampioen Oestersteken

Gisteren heeft op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Peter Oreel uit Yerseke Nederlands Kampioen Oestersteken 2020. Deze we...

Culinair
Sterrenchef Jacob Jan Boerma keert terug op de Veluwe

Op zondag 27 september 2020 keert driesterrenchef Jacob Jan Boerma, bekend van restaurant de Leest, voor één avond terug naar de Veluwe. Niet in het oude vertrouwde Vaassen, maar bij Brasserie 14 in Nunspeet. Brasserie 14 is het a la carte restaurant van Hotel de Hoeve van Nunspeet aan...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: