Wie wordt de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland?

3 februari 2020 | Redactie

Voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs zoekt de organisatie naar de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen zich tot en met 10 maart 2020 inschrijven.

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 vindt plaats tijdens de gidspresentatie van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020.

In 2019 won Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede de wedstrijd om de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) en werd daarmee de beste jonge gastheer van Nederland. Voor de editie 2020 is de inschrijving geopend en zoekt de organisatie kandidaten tussen de 20 en 26 jaar. Zij moeten minimaal 4 dagen per week als gastvrouw of gastheer werken in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Michelin, Gault&Millau of Lekker500, of dat aangesloten is bij de G4 (zie verderop), of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is sinds 2019 niet meer gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Jonge talenten laten schitteren

De NHGP wordt georganiseerd door de G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken. Voorzitter van de stichting G4 Patrick van Zuiden: “Juist in deze tijden van tekorten aan gastheren en gastvrouwen moeten we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Met de wedstrijd laten we jonge talenten schitteren en we hopen dan ook op veel inschrijvingen.”

Ook winnaar van de NHGP 2019 Tim Wellenberg roept collega’s op om in te schrijven. “Het is dé wedstrijd waar je als jong talent je kennis en vaardigheden kan meten zodat je weet waar je staat. En door onder meer de masterclasses doe je ook kennis op. De media-aandacht als je de prijs wint is ongekend en is niet alleen voor jezelf fantastisch, maar straalt ook af op je werkgever.” 

Beoordeling door top gastronomie

De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen die tussen mei en september plaatsvinden. De theorie-en praktijkkennis wordt getest tijdens twee dagen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. Daarnaast vindt er een praktijktoets plaats in het restaurant waar de deelnemer werkt. 

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling. Juryvoorzitter is wijndocent en topsommelier Edwin Raben en erevoorzitter is journalist Willem Kool van de Telegraaf. Verder maken onder meer Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy, hoofdredacteur Lekker500 Annelies Pijper en voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling onderdeel uit van de jury en ook oud-winnaars beoordelen mee. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de NHGP werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (de G4) samen. 
Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en zijn Lekker500 en S.Pellegrino en Acqua Panna verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: