Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

15 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelijkertijd lijdt ten minste de helft van alle kinderen onder de vijf jaar aan vitaminetekorten en blijft de obesitas onder kinderen toenemen.

Globalisering, verstedelijking, klimaatverandering en politieke conflicten hebben allemaal bijgedragen aan een situatie waarin miljarden mensen lijden aan ondervoeding in vele vormen. Wereldvoedseldag, jaarlijks op 16 oktober, wil daar verandering in brengen door het bevorderen van een wereldwijde bewustwording en actie om te zorgen voor gezonde voeding voor iedereen in een wereld zonder honger.

'Gezonde diëten voor een #ZeroHunger World' is het thema van de Wereldvoedseldag van dit jaar.

Einde maken aan honger

ISO heeft meer dan 1600 normen voor de voedselproductiesector die werken aan het verbeteren van landbouwmethoden en distributie en het bevorderen van duurzame productie, terwijl ook de voedselveiligheid en voeding worden verbeterd. Bovendien dragen ze rechtstreeks bij aan de VN-doelstelling 2 voor duurzame ontwikkeling, die tot doel heeft "een einde te maken aan de honger, voedselzekerheid en betere voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen" tegen 2030.

De ISO 22000 familie van normen voor het beheer van de voedselveiligheid helpt organisaties om de gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren en te controleren, waardoor het vertrouwen in de voedselproductiesector wordt gewaarborgd. ISO heeft ook een aantal normen die gericht zijn op duurzame en verantwoorde productiemethoden, zoals ISO 26000 voor sociale verantwoordelijkheid en ISO 20400 voor duurzaam inkopen. Deze moedigen ethische werkomstandigheden aan en bevorderen ethische inkooppraktijken in de hele voedselproductieketen.

De technische specificatie ISO/TS 26030 - een toepassing van ISO 26000 in de voedingssector - zal ook een belangrijke rol spelen in de wereldwijde bijdrage aan nulhonger en betere voeding, die momenteel in ontwikkeling is. Door duidelijke richtlijnen te bieden voor de integratie van de kernvraagstukken van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de voedselketen, zal het alle bedrijven stimuleren om ethisch en duurzaam te opereren.

ISO heeft ook veel andere normen en richtlijnen in specifieke sectoren. Zo biedt de onlangs gepubliceerde ISO 34101-serie over duurzame en traceerbare cacao een reeks richtlijnen voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken, betere traceerbaarheid van cacaobonen en betere werkomstandigheden voor alle betrokkenen in de cacaotoeleveringsketen.

Een ander voorbeeld is de Internationale Workshopovereenkomst IWA 29, Professionele boerenorganisatie - Richtlijnen, die tot doel heeft het professionalisme van kleine boerenorganisaties in opkomende markten op te bouwen en hen in staat te stellen de wereldwijde markt te betreden.

Om meer te weten te komen over hoe internationale ISO-normen kunnen bijdragen aan het voeden van de wereld, zie de speciale pagina op ISO.org.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

trends
Han Ji adviseert: Trends in 2019 en hoe hier als eigenaar mee om te gaan

De restaurantbranche was het afgelopen jaar onderhevig aan veel veranderingen: een belastingverhoging, toenemende concurrentie, de opkomst van nieuwe restaurantconcepten en een vervaging van horeca-segmenten. Stuk voor stuk ontwikkelingen waardoor traditionele horecaondernemers hun omzet zagen dalen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: