Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

15 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelijkertijd lijdt ten minste de helft van alle kinderen onder de vijf jaar aan vitaminetekorten en blijft de obesitas onder kinderen toenemen.

Globalisering, verstedelijking, klimaatverandering en politieke conflicten hebben allemaal bijgedragen aan een situatie waarin miljarden mensen lijden aan ondervoeding in vele vormen. Wereldvoedseldag, jaarlijks op 16 oktober, wil daar verandering in brengen door het bevorderen van een wereldwijde bewustwording en actie om te zorgen voor gezonde voeding voor iedereen in een wereld zonder honger.

'Gezonde diëten voor een #ZeroHunger World' is het thema van de Wereldvoedseldag van dit jaar.

Einde maken aan honger

ISO heeft meer dan 1600 normen voor de voedselproductiesector die werken aan het verbeteren van landbouwmethoden en distributie en het bevorderen van duurzame productie, terwijl ook de voedselveiligheid en voeding worden verbeterd. Bovendien dragen ze rechtstreeks bij aan de VN-doelstelling 2 voor duurzame ontwikkeling, die tot doel heeft "een einde te maken aan de honger, voedselzekerheid en betere voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen" tegen 2030.

De ISO 22000 familie van normen voor het beheer van de voedselveiligheid helpt organisaties om de gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren en te controleren, waardoor het vertrouwen in de voedselproductiesector wordt gewaarborgd. ISO heeft ook een aantal normen die gericht zijn op duurzame en verantwoorde productiemethoden, zoals ISO 26000 voor sociale verantwoordelijkheid en ISO 20400 voor duurzaam inkopen. Deze moedigen ethische werkomstandigheden aan en bevorderen ethische inkooppraktijken in de hele voedselproductieketen.

De technische specificatie ISO/TS 26030 - een toepassing van ISO 26000 in de voedingssector - zal ook een belangrijke rol spelen in de wereldwijde bijdrage aan nulhonger en betere voeding, die momenteel in ontwikkeling is. Door duidelijke richtlijnen te bieden voor de integratie van de kernvraagstukken van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de voedselketen, zal het alle bedrijven stimuleren om ethisch en duurzaam te opereren.

ISO heeft ook veel andere normen en richtlijnen in specifieke sectoren. Zo biedt de onlangs gepubliceerde ISO 34101-serie over duurzame en traceerbare cacao een reeks richtlijnen voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken, betere traceerbaarheid van cacaobonen en betere werkomstandigheden voor alle betrokkenen in de cacaotoeleveringsketen.

Een ander voorbeeld is de Internationale Workshopovereenkomst IWA 29, Professionele boerenorganisatie - Richtlijnen, die tot doel heeft het professionalisme van kleine boerenorganisaties in opkomende markten op te bouwen en hen in staat te stellen de wereldwijde markt te betreden.

Om meer te weten te komen over hoe internationale ISO-normen kunnen bijdragen aan het voeden van de wereld, zie de speciale pagina op ISO.org.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: