Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

15 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelijkertijd lijdt ten minste de helft van alle kinderen onder de vijf jaar aan vitaminetekorten en blijft de obesitas onder kinderen toenemen.

Globalisering, verstedelijking, klimaatverandering en politieke conflicten hebben allemaal bijgedragen aan een situatie waarin miljarden mensen lijden aan ondervoeding in vele vormen. Wereldvoedseldag, jaarlijks op 16 oktober, wil daar verandering in brengen door het bevorderen van een wereldwijde bewustwording en actie om te zorgen voor gezonde voeding voor iedereen in een wereld zonder honger.

'Gezonde diëten voor een #ZeroHunger World' is het thema van de Wereldvoedseldag van dit jaar.

Einde maken aan honger

ISO heeft meer dan 1600 normen voor de voedselproductiesector die werken aan het verbeteren van landbouwmethoden en distributie en het bevorderen van duurzame productie, terwijl ook de voedselveiligheid en voeding worden verbeterd. Bovendien dragen ze rechtstreeks bij aan de VN-doelstelling 2 voor duurzame ontwikkeling, die tot doel heeft "een einde te maken aan de honger, voedselzekerheid en betere voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen" tegen 2030.

De ISO 22000 familie van normen voor het beheer van de voedselveiligheid helpt organisaties om de gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren en te controleren, waardoor het vertrouwen in de voedselproductiesector wordt gewaarborgd. ISO heeft ook een aantal normen die gericht zijn op duurzame en verantwoorde productiemethoden, zoals ISO 26000 voor sociale verantwoordelijkheid en ISO 20400 voor duurzaam inkopen. Deze moedigen ethische werkomstandigheden aan en bevorderen ethische inkooppraktijken in de hele voedselproductieketen.

De technische specificatie ISO/TS 26030 - een toepassing van ISO 26000 in de voedingssector - zal ook een belangrijke rol spelen in de wereldwijde bijdrage aan nulhonger en betere voeding, die momenteel in ontwikkeling is. Door duidelijke richtlijnen te bieden voor de integratie van de kernvraagstukken van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de voedselketen, zal het alle bedrijven stimuleren om ethisch en duurzaam te opereren.

ISO heeft ook veel andere normen en richtlijnen in specifieke sectoren. Zo biedt de onlangs gepubliceerde ISO 34101-serie over duurzame en traceerbare cacao een reeks richtlijnen voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken, betere traceerbaarheid van cacaobonen en betere werkomstandigheden voor alle betrokkenen in de cacaotoeleveringsketen.

Een ander voorbeeld is de Internationale Workshopovereenkomst IWA 29, Professionele boerenorganisatie - Richtlijnen, die tot doel heeft het professionalisme van kleine boerenorganisaties in opkomende markten op te bouwen en hen in staat te stellen de wereldwijde markt te betreden.

Om meer te weten te komen over hoe internationale ISO-normen kunnen bijdragen aan het voeden van de wereld, zie de speciale pagina op ISO.org.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: