Vlaams-Nederlands initiatief focust op plantaardige nevenstromen in agro-voedingsindustrie

20 april 2017 | Roy Spijker

Het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft een nieuw initiatief voor de voedingsmiddelenindustrie gelanceerd. Het project Food from Food ondersteunt innovaties op het gebied van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. Interreg, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen en het ministerie van Economische Zaken steken samen ruim 2,5 miljoen euro in het project.

Voor veel agro- en voedselbedrijven is het een uitdaging om marktklare voedingsmiddelen  – zoals vezels, vitamines en eiwitten – uit plantaardige nevenstromen te halen. Food from Food bundelt nu de krachten van een tiental partijen in de grensregio om innovaties op dit gebied te versnellen. Dit gebeurt onder andere door het vergroten van het marktbereik, het delen van technologische faciliteiten, en het uitwisselen van kennis en kunde.

Digitaal platform en inspiratiesessies
Een digitaal platform wordt opgezet met aanbieders van plantaardige nevenstromen en een overzicht van testfaciliteiten en beschikbare technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Speciale bijeenkomsten worden in september georganiseerd  om kennis en ideeën uit te wisselen en nieuwe ideeën en initiatieven te stimuleren. Daarnaast speelt Food from Food een ondersteunende rol bij het matchen van potentiële samenwerkingspartners en opzetten van haalbaarheidsstudies.

Fonds voor bedrijven
Binnen Food from Food kunnen bedrijven gebruik maken van onderzoeksfaciliteiten om producten en processen te laten testen. Bovendien is er een speciaal fonds in het leven geroepen voor innovatieve projecten op het vlak van verwaarding van nevenstromen tot voedingsmiddelen. De ambitie is om twintig van deze projecten te financieren, elk met een maximaal budget van 40.000 euro. Dit bedrag is bijvoorbeeld bedoeld om demonstratie- en piloottesten mee op te zetten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: