Vergeten Vogeltjes

1 juli 2014 |
Vergeten Vogeltjes

Ik ben net terug van een weekje vakantie in de Provence als ik deze column schrijf. En ja, mijn conclusie is toch weer: wat kunnen die Fransen koken! Na alle verre reizen
die ik gemaakt heb, kan ik gewoon verbluft zijn door de kookkunsten van bijna iedere willekeurige kok in Frankrijk. Je loopt het eerste het beste restaurantje in, of het nou een bistro is of een strandtentje, en je eet gewoon lekker. Het gevoel voor smaak zit diep in hun genen. Zelfs een niet bijzonder ogend ijssalonnetje in een piepklein dorpje weet me te verrassen met Râs al hânout-ijs en rozemarijn-olijfolie-pijnboompitten-ijs.

Koksdiploma kwijt
In Frankrijk koop ik ook altijd culinaire tijdschriften. En dit keer heb ik Yam gekocht, een tijdschrift voor de professionele kok. Wanneer ik het blad opensla, krijg ik een déjà vu: als klein meisje las ik het boek Otje heel vaak. Otje werd geschreven door Annie MG Schmidt en Otje is de dochter van de soms zeer driftig wordende kok Tos. Tos is zijn papieren (koksdiploma) kwijtgeraakt en heeft dus niet zoveel te eisen van zijn werkgever, hotel de Koperwiek. Op een dag komt er een gezelschap Fransen langs. En die Franse heren en madammen willen Grives! Grives zijn lijsters, maar Tos weigert lijsters te gaan schieten. En hoewel dochter en vader door het bos sluipen, op zoek naar lijsters, geven ze de gasten uiteindelijk stiekem lijsterpaté die van kip gemaakt is. Dat beeld komt weer boven als ik door het prachtige vakblad heen blader en een pagina vol ‘vogeltjes’ zie. Dode, maar heel gewone vogeltjes, zoals tortelduiven, lijsters, houtsnippen, kieviten en leeuweriken.

Saaie kaart
Wij zijn simpelweg vergeten dat je die vogeltjes kunt eten. In de ogen van een Franse chef-kok zijn het echter pure lekkernijen. Wat is onze Nederlandse kaart dan toch eigenlijk saai met kip, kalkoen en hooguit een fazantje erop. Er zijn tientallen vogeltjes die de moeite waard zijn. Het is niet mijn doel om de chef-koks in Nederland op te hitsen om allemaal met een geweer door de buurt te gaan sluipen om onze vogeltjes van het dak af te schieten. Nader onderzoek leert trouwens dat het ook de moeite niet loont. De vogeltjes zijn veel te klein om te schieten, je moet ze strikken! Maar ik zou het wel heel leuk vinden om af en toe eens wat meer bijzondere soorten gevogelte op de kaart te zien dan die eeuwige kip. In Otjes kookboek staat trouwens een recept voor Lijsterpaté!

Marielle Bordewijk is food designer en trendwatcher. Zij ontwikkelt nieuwe producten, concepten en merken in food. www.mariellebordewijk.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: