VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

20 mei 2020 | Thijs Jacobs

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; een groot deel hoopte op een eerdere datum dan 1 juni.

Het woord is nu aan de ondernemer: binnen de richtlijnen van het RIVM en eventuele regionale/plaatselijke verordeningen kan hij/zij aan de slag. De basisregels op het gebied van afstand, hygiëne en bescherming in het kort:

- Alle aanwezigen: minimaal anderhalve meter onderlinge afstand;
- Zitten aan een tafel is zowel binnen als buiten verplicht;
- Naast de medewerkers, mogen maximaal 30 gasten tegelijk binnen zijn;
- Reserveren vooraf: reserveren kan en mag ook aan de voordeur;
- Voordat een gast naar binnen kan: een korte gezondheidscheck uitvoeren;
- Alleen huishoudens mogen dicht bij elkaar zitten;
- Afhalen en bezorging kan binnen afstands- en hygiëneregels doorgaan.

 

Onduidelijkheden

“Toch zijn er nog een paar onduidelijkheden”, aldus Frans van Rooij, woordvoerder namens de brancheorganisaties ProFri, VCHO en NHG. “Wij hebben daarom een aantal vragen sinds vanochtend opnieuw uitstaan bij het ministerie van economische zaken. Als we hierop antwoord hebben, maken we ons basisprotocol definitief.” Vragen die de drie organisaties stelden, gaan onder meer over het eventuele gebruik van schermen tussen tafels en de routing naar het toilet, waarbij het handhaven van de afstandsnorm problemen kan opleveren.

Andere vragen die nog openstaan:

- Komen er standaardvragen om de gezondheidstoestand van gasten te peilen?
- Moeten de vragen ook gesteld worden aan een terrasgast die naar het toilet wil?
- Geldt een niet-samenwonend stelletje als één huishouden?

Van Rooij: “Het begrip huishouden is bij een gezin meestal snel duidelijk, maar bij een ’stelletje’ is dit niet altijd het geval.” De drie vakorganisaties hopen hun achterban zo snel mogelijk van de antwoorden en het totale basisprotocol te kunnen voorzien.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: