Chef Ernst de Witte baseert gerecht op Van Gogh-schilderij na zijn ontdekking

Auteur: Redactie
Food 17 april 2023
Chef Ernst de Witte baseert gerecht op Van Gogh-schilderij na zijn ontdekking

Er stond een fout in het bijschrift van Van Gogh’s beroemde schilderij ‘Rode kolen en uien’. Het zijn namelijk helemaal geen uien, maar knoflook. Dat ontdekte chef-kok Ernst de Witte van Restaurant Feu (Utrecht). Hij kroop in de pen en schreef het Van Gogh Museum aan. Na onderzoek door het research team rectificeerde het museum het bijschrift. Dit gaf Ernst inspiratie voor in de keuken, hij creëerde een gerecht op basis van het nu hernoemde schilderij: ‘Rode kolen en knoflook’. 

Ruim een half jaar geleden bezocht Ernst het Van Gogh museum. “Ik keek naar een mooi schilderij van Van Gogh, met daarop afgebeeld rode kolen en knoflook. Maar toen ik daarnaast op een bordje keek, stond daar ‘Rode kolen en uien’. Ik had heel sterk de mening dat dit niet zo was en benaderde het Van Gogh Museum.” De bevindingen van de chef en kunstliefhebber werden opgepakt en het museum schakelde het researchteam in om het te laten onderzoeken. “Ze hebben zelfs nog een onafhankelijke researcher er naar laten kijken! En toen heb ik mijn gelijk gekregen. Ze hebben officieel de naam van het schilderij van Vincent van Gogh veranderd van ‘Rode kolen en uien’ naar ‘Rode kolen en knoflook’.” 

Rode kool, knoflook en een vleugje absinth

De chef-kok vond dit zo leuk dat hij de keuken in dook en een gerecht heeft gebaseerd op rode kool en knoflook. In zijn open-vuur-restaurant Feu pronkt het gerecht van gepofte knoflookcrème, gestoofde en gegrilde rode kool en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse op het menu. Erbij wordt een bier geschonken (het restaurant werkt met zes gangen bierpairing), gebrouwen met venkelzaad en absinthium. 

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws