Van der Wijngaard maakt beste varkensvleesgerecht

30 november 2015
Van der Wijngaard maakt beste varkensvleesgerecht

Marco van der Wijngaard van restaurant De Hoefslag uit Bosch en Duin is de winnaar van het 'Lekkerste
Varkensvleesgerecht van Nederland'. Een jury van topkoks koos het gerecht 'Erwtensoep met acht delicate onderdelen van het Kromme Rijn varken' van Marco van der Wijngaard als winnaar. De wedstrijd vond afgelopen weekend plaats in het culinair theater van Hanos in Eindhoven.

*Streetfood op basis van varken*
Dit jaar drongen zes restaurants en drie teams van hotelvakscholen uit Nederland en België door tot de finale. Deelnemers worden tijdens de wedstrijd gestimuleerd om te komen met originele streetfood of fingerfood gerechten die hoofdzakelijk bestaan uit onderdelen van het varken. Dit jaar viel de jury voor het gerecht van de jonge kok Van der Wijngaard. Ze prees Marco van der Wijngaard om de supersmaaksensatie die hij wist te bereiken met zijn erwtensoep met daarin een rolletje van procureur, varkenspoot, krabbetje en lever, langzaam gegaarde buikspek, dressing van lardo en gedroogd en knapperig gefrituurd zwoerd. Marco diende zijn gerecht op in een ouderwets spaarvarken terwijl tijdens het opdienen nog het geluid van een varken klonk. De verrassende smaaksensatie, creativiteit en onverwachte humor in het gerecht maakten Marco tot winnaar van het Lekkerste Varkensvleesgerecht van 2015.


~Het winnende gerecht~
*Varkensvlees hoort op menukaart*
Marco van der Wijngaard vindt dat varkensvlees absoluut niet misstaat op de menukaart van de beste restaurants. "Goed varkensvlees leent zich juist voor culinaire gerechten die verrassend zijn en gedurfd. Dat is waar we in ons restaurant voor willen gaan.” De tweede prijs ging naar Roos Cornelissen van restaurant Brienen aan de Maas met haar in hooi gerookt zilt livar buikspek van de Big Green Egg met sint jacobsschelp en scampi. De derde prijs werd gewonnen door Maikel de Laat en Jeffrey Ooms van Fine Food and Wine uit Veldhoven met hun pulled pork met ingerold aardappelkrokantje, gelei van marinade en garnituren.

~Christel Tuin~

Overig nieuws