Valse 'Zeeuwse' mosselen in omloop

20 juni 2016 | Thijs Jacobs
Valse 'Zeeuwse' mosselen in omloop

De Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct viert de nieuwe oogst van de echte Zeeuwse bodemcultuurmosselen - de Grand Cru onder de mosselen - dinsdag 28 juni met de feestelijke overhandiging van de eerste baal aan visrestaurant Kaat Mossel in Rotterdam.

Deze mosselen mogen als enige het door de stichting uitgegeven certificaat Zeker Zeeuws® Streekproduct dragen. Met de officiële overhandiging wil de stichting samen met erkende mosselleveranciers Schmidt Zeevis en Adri & Zoon een jaarlijks evenement creëren, zoals dat ook met het eerste haringvaatje en de eerste Oosterscheldekreeft gebeurt.

Het Zeker Zeeuws keurmerk garandeert dat het gaat om mosselen die op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze in Zeeuwse wateren worden gekweekt. Het keurmerk is mede geïnitieerd door de provincie Zeeland om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar echte streekproducten.

In Nederland worden bodem- en hangcultuur mosselen gekweekt. De hangcultuur mosselen hangen aan touwen hoger in het water, waar meer voedsel aanwezig is. Daardoor groeien ze sneller en worden ze doorgaans een maand eerder geoogst. Dit jaar werden de hangcultuurmosselen met het Zeker Zeeuws keurmerk op 1 juni boven water gehaald. De populaire bodemcultuurmosselen komen pas eind juni beschikbaar. De Zeker Zeeuws mosselen groeien vlakbij de grens met de Noordzee, aan het begin van de Oosterschelde voor het eiland Neeltje Jans. Hier zijn de omstandigheden ideaal.

Valse mosselen in omloop?

Sommige handelaren bieden mosselen als Zeeuwse aan, hoewel ze geïmporteerd zijn uit Duitsland, Denemarken of bijvoorbeeld Ierland.Het gaat dan duidelijk niet om een echt streekproduct. Niet alleen zijn mosselen uit het buitenland moeilijker traceerbaar en zorgt import voor meer CO2-uitstoot, ook kan door het importeren van organismen die meeliften met de mosselen schade toegebracht worden aan hetlokale ecosysteem in de Oosterschelde.

Mede daarom proberen Schmidt Zeevis en Adri & Zoon zoveel mogelijk mosselen te leveren met het Zeker Zeeuws keurmerk. Als huisleverancier overhandigt Schmidt Zeevis 28 juni de eerste baal aan Kaat Mossel. Deze baal wordt per schip vanuit Zeeland naar de Rotterdamse Admiraalskade gebracht, waarna alle aanwezigen naar hartenlust van de nieuwe mosseloogst kunnen proeven.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: