Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

13 april 2021 | Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie.

‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsregeling gaat naar verwachting op de schop. U leest in dit artikel hoe u uw bedrijf fiscaal vriendelijk naar de volgende generatie overdraagt.

In dit artikel behandelen we de gevolgen voor horecaondernemingen in een BV. In een volgend artikel komt de bedrijfsopvolging voor ondernemingen in de inkomstenbelasting aan de orde.   

Inkomstenbelasting

Als u een horecaonderneming heeft in een BV, betaalt de BV jaarlijks vennootschapsbelasting. U zult op een gegeven moment echter ook nog belasting moeten betalen over het verschil tussen het bedrag wat u in uw BV hebt gestopt en het bedrag dat de aandelen in uw BV waard zijn. Deze belasting is in 2021 een percentage van 26,9 procent.

Om het voor u als horecaondernemer begrijpelijker te maken, kunt u uw BV vergelijken met een taart. Als u de taart wilt gaan opeten, schuift de Belastingdienst aan en eet een kwart taartpunt mee. Dit speelt op het moment dat u dividend uit uw BV haalt, op het moment dat u uw aandelen verkoopt, op het moment dat u overlijdt en ook op het moment dat u de aandelen schenkt.

Voor de situatie dat u de aandelen wilt schenken, is er echter een gunstige regeling bedacht. Dit heeft ermee te maken dat u geen geld ontvangt voor uw aandelen als u deze aan uw kinderen schenkt. U krijgt in andere woorden geen taart om op te eten, dus zou het onredelijk zijn als de Belastingdienst wel een stukje taart komt eisen.

Deze gunstige regeling, de zogenoemde ‘bedrijfsopvolgingsregeling’, kan echter niet zomaar worden gebruikt:

De BV moet een onderneming drijven. Dit zit echter wel goed in het geval u uw horecazaak in de BV uitoefent.

De regeling is alleen van toepassing op ondernemingsvermogen. Heeft u naast uw horecabedrijf bijvoorbeeld ook beleggingen in uw BV zitten? Dan moet daar wel over worden afgerekend op het moment dat u de aandelen schenkt.

De kinderen moeten minimaal drie jaar in dienst zijn geweest bij de BV. Er worden geen eisen gesteld aan het aantal uren of de hoogte van het loon.

De regeling geldt alleen als de aandelen die u zelf direct houdt worden geschonken. Heeft u dus aandelen in een holding-BV, en zit daaronder nog een werk-BV? Dan is de regeling niet van toepassing als de aandelen in de werk-BV worden geschonken.

De regeling biedt overigens slechts uitstel van belastingbetaling. De BV gaat zonder de heffing van inkomstenbelasting naar uw kinderen, maar als zij de taart aansnijden is de Belastingdienst van de partij.

Schenkbelasting

Op het moment dat u vermogen gratis en voor niets aan een ander geeft, moet u daarover schenkbelasting betalen. Dit geldt dus ook in de situatie dat u aandelen in een BV aan uw kinderen schenkt.

De tarieven voor de schenkbelasting zijn als volgt (2021):

Waarde schenking € 0 - € 128.750: tarief voor de kinderen bedraagt 10 procent
Waarde schenking € 128.751 en meer: tarief voor de kinderen bedraagt 20 procent

 

Is uw bedrijf bijvoorbeeld € 500.000 waard en zet uw kind het bedrijf voort? Dan moet er maar liefst ruim € 85.000 aan schenkbelasting worden betaald.

Om bedrijfsopvolgingen niet in de weg te staan, geldt ook voor de schenkbelasting een bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Deze geldt net als de regeling in de inkomstenbelasting slechts voor ondernemingen en ondernemingsvermogen. Verder gelden nog de volgende eisen:

De BV moet ten minste vijf jaar de horecazaak hebben gedreven. Ook moet u ten minste vijf jaar in het bezit zijn geweest van de aandelen in deze BV.

Uw kinderen moeten de onderneming ten minste vijf jaren voortzetten.

Voldoet u aan de voorwaarden, dan hoeft over ondernemingsvermogen tot ongeveer € 1,1 miljoen geen schenkbelasting betaald te worden. Is de onderneming nog meer waard, dan geldt voor het meerdere een vrijstelling van 83 procent.

Tips:

Tip 1: Stel een voorgenomen schenking niet langer uit! Op het moment van overlijden moet u namelijk ook inkomstenbelasting en erfbelasting (gelijk aan schenkbelasting) betalen. Regel het nu goed en maak gebruik van de gunstige regelingen nu het nog kan.

Tip 2: Zet uw kinderen vast op de loonlijst. Mocht u in de toekomst de aandelen willen schenken, dan zijn ze in ieder geval al 3 jaar in dienst.

Tip 3: De bedrijfsopvolgingsregeling is ingewikkelde materie. Schakel bij interesse daarom een fiscaal adviseur in zodat alles goed geregeld wordt.

Over de auteurs: Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.

Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: