Topgastronomie op Folie Culinaire

3 oktober 2014 |
Topgastronomie op Folie Culinaire<

Folie Culinaire 2014 presenteert voor het tweede jaar op rij een vernieuwd concept met een line-up die garant staat voor inspiratie op het hoogste
niveau. Tijdens wervelende kook- en productpresentaties delen chefs en sterrenkoks uit de internationale topgastronomie hun kennis, visie en passie.
Achtsterrenchef
In de line-up van Folie Culinaire dit jaar achtsterrenchef Michel del Burgo die zich laat inspireren door Nederlandse gezegdes en creaties als ‘Kut met peren’ en ‘Klotezooi’ bereidt met ‘echte genitaliën’- producten van slager Ernest Lebouille. Ook aanwezig is het eigenzinnige culinaire Waalse collectief Génération W - een initiatief van Sang Hoon Degeimbre - met hun visie op de culinaire identiteit van Wallonië. De Waalse chefs nemen hun eigen unieke en verrassende, maar nog vaak onbekende, terroirproducten mee. Daniel Baratier, van restaurant Les Déserteurs in Parijs gaat live aan het werk in de hi-tech demonstratiekeuken, waar ook Atsushi Tanaka, chef van Restaurant AT uit Parijs te zien is. Op dinsdag verzorgt Massimo Martina, chef ristorante Il Fiorile uit Borghetto (Gardameer) een demo kalfsvlees.
Ramsvik
De Noorse topchef Even Ramsvik van restaurant Ylajali uit Oslo deelt de geheimen uit de Nordic Cuisine. Liefde voor vis uit de Noordzee is er bij de NorthSeaChefs; met sterrenchef Filip Claeys als boegbeeld. Speciaal voor Folie Culinaire 2014 selecteerde ‘wonderboy’ David Toutain van het gelijknamige restaurant in Parijs, een team van aanstormende culinaire talenten die de toekomst van de Franse topgastronomie van morgen zullen gaan vormgeven.
Programma Folie Culinaire 2014: Overzicht en timetable

Ontdekken: de parels onder de wijnen, champagnes en exquise ingrediënten
Finesse in fine food: exquise ingrediënten, culinaire pareltjes en exclusieve producten staan centraal op Folie Culinaire 2014. In en rond de hi-tech demonstratiekeuken presenteren aanbieders in het hogere en exclusieve segment zich aan de bezoekers middels productpresentaties, proeverijen en kookdemonstraties.

100% natuurlijk
Een kleine greep uit de vele aanbieders: Saltverk´s Icelandic Flake dat zouten produceert op basis van 100% geothermische energie, een procedé dat gebruikmaakt van de warmte in de aarde zelf en volgens kenners de enige manier is om de CO2 uitstoot echt tegen te gaan. Ambacht en traditie is te proeven in de notenolies van Van Agtmaal. Uit de keukens van kruiden- en specerijenspecialist Koppert Cress komt een 100% algen mix. Zeer exclusief is het vlees van de Japanse Wagyu runderen van Kasteel Altembrouck. En Natuur Beheer Limburg laat zien hoe het met de inzet van Hereford runderen natuurgebieden en extensieve graslanden beheert.

Vignerons Independant
Onontdekte parels van wijnen en champagnes zijn te proeven bij de wijnboeren van Vignerons Independants, een samenwerkingsverband van een tiental Franse wijnboeren ( DOMAINE SOPHIE CINIER, DOMAINE BARAT, CHAMPAGNE FRESNE DUCRET, CHAMPAGNE FURDYNA , CHÂTEAU SOUCHERIE, DOMAINE PIERRE CHAUVIN, DOMAINE DE LA GUICHARDE, CAVE MONGE GRANON, VIGNOBLES BARDET).

Meer informatie: www.vigneron-independant.com
Master Classes wijnproeven “Tour de France en Folies”
“Tour de France en Folies” is een dynamische wijnproeverij waarin de stands van vijf wijnbouwers van de Vignerons Indépendants worden bezocht en telkens 1 representatieve wijn geproefd wordt voorzien van deskundig commentaar van Eric Merny, wijnjournalist en wijnproever met 35 jaar ervaring in deze materie en Nationaal Voorzitter van de Vlaamse Wijngilde.

Zoete inval: chocolade met diepgang
De zoete inval van Folie Culinaire 2014 staat in het teken van chocolade en het ultieme dessert. Met op de eerste dag een gastoptreden van de internationaal vermaarde meesterchocolatier Pierre Marcolini en op woensdag de finale van de Pastry Battle.

Pierre Marcolini
Als meesterchocolatier Pierre Marcolini spreekt over zijn liefde voor de échte chocolade, of over zijn vak filosofeert, dan gaat dit in poëtische bewoordingen. Vanuit de gedachte ‘Less is more’ werkt hij alleen met telers die fier en met hartstocht in het leven staan. Om die – vaak zeldzame cacaobonen – vervolgens in zijn atelier in Brussel in harmonie en met diepgang te verwerken. Zijn creaties, waaronder de meeste bijzondere pralines, wegen slechts 6 gram en zijn het resultaat van een onophoudelijke zoektocht naar lichtere smaakervaringen met meer complexiteit, textuur en diepgang. Maandag 7 oktober siert de chocolademeester de agenda van Folie Culinaire.
Meer informatie: www.marcolini.be
Pastry Battle
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue. Wie zich uiteindelijk dé winnaar mag noemen van deze Pastry Battle zal bekend worden na de finale waarin de twee overgebleven patissiers het beste uit zichzelf halen met de ingrediënten die ze krijgen aangereikt in de zogeheten ‘black box’. De voorrondes starten om 12.00 uur, de uitreiking van de Pastry Belt is rond 18.00 uur. Deelnemers zijn onder meer: Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre (B), Sander van de Walle van Sel Gris (B), Tom Van Lysebettens van Coeur D’Artichaut (Be), Jurgen Willems (Be), Tiana Moretti van Volta België, Laure Platiau van La Laiterie Lille (Fr) en Bart de Gans van Pâtisserie Jarreau, NPT (Ne).

Extra activiteiten: Bezoekers kunnen ook de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB bezoeken die gelijktijdig en in hetzelfde gebouw plaatsvindt. Na de beurs kan men terecht in het centrum van Maastricht waar – in samenwerking met Chateau Maestricht, la saison culinaire – een bruisend avondprogramma wordt aangeboden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Nieuwe sim-kaart

Zojuist hebben we onze wekelijkse vergadering gehad. Isabel, Rutger, Mark en ik nemen dan het nieuwe week- en Paasmenu door en evalueren wat er vorige week goed ging en wat er deze week beter kan. Paar dingen: op maandag gaan we dicht, het weekmenu is akkoord en voor de bestellingen hebben we een ni...

Coronacrisis
Koningin Máxima steekt horeca een hart onder de riem

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan twee horecagelegenheden in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). De uitbraak van het coronavirus heeft voor de horecabranche geresulteerd ...

Economie Coronacrisis
Rabobank: Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan in 2009 

Aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld, krimpt de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5 procent. Daarbij raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening....

81 winnende bieren na zesde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 11 maart 2020 vond in Rotterdam de zesde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 91 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 400 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking dit jaar plaats via ...

Coronacrisis
30ml Nachtegaalstraat speelt in op het Paasfeest thuis

Op 1e en 2e Paasdag bezorgt 30ml Nachtegaalstraat een rijkelijk gevulde ontbijtbox bomvol verse producten aan huis. In een tijd waarin iedereen het Paasfeest ‘gedwongen’ thuis viert en het bezoeken van de supermarkt een uitdaging is, is dit de oplossing voor een luxe Paasontbijt zonder z...

KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: