Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

27 november 2012 |
Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

Natuurlijk zou het voor iedereen smullen zijn geweest als er een nieuw driesterrenrestaurant was te melden. Maar om nu over een grote teleurstelling te spreken, zoals menig journalist dat nu doet? Kom nou!

Gek maken
Ieder jaar maken we elkaar hartstikke gek rondom de bekendmaking van een nieuwe Michelingids. Dit jaar was het wel heel erg. 'Oh jee, het is dit jaar weer live! Oh jee, het is ook nog in Maastricht; thuishaven van kanshebber Hans van Wolde van Beluga. Nou dan moet één plus één wel drie sterren zijn', hoorde je de media denken.

Trots
Als we op de lange termijn kijken, dan zie je dat je in alle rust en met recht trots mag zijn op gastronomisch Nederland. Het aantal restaurants met een Michelinster heeft zich de afgelopen jaren namelijk sterk ontwikkeld. Tien jaar geleden was er niet één restaurant met drie sterren. Nu hebben we er twee. Het aantal tweesterrenrestaurants is met een factor drie toegenomen. De restaurants met één ster zijn verdubbeld. Nederland staat wereldwijd gastronomisch op de kaart. Dat telt!

Neersabelen
Dat er dit jaar (weer) geen restaurant is dat zijn derde ster krijgt? Michelin zou er wel zo z'n redenen voor hebben. Misschien moet Nederland helemaal geen derde, vierde en vijfde driesterrenzaak willen. Al die punten, sterren, lijstjes en prijsjes. Je moet het als chef-kok wel met je mee willen dragen. Neem Sergio Herman. De chef van Oud Sluis vertelde onlangs op een bijeenkomst dat het hem best zwaar valt wanneer er mensen in de grootste auto's en met privéhelikopters naar Sluis komen alleen maar om te kijken of ze de driesterrenchef op een fout kunnen betrappen om hem dan neer te sabelen. Lekker gewerkt vandaag?

Zuurpruimerij
Sommige culinaire recensenten omschrijven de Michelingids voor Nederland 2013 als een "enorme teleurstelling". "Het viel echt tegen." Dit valt bij ons onder het kopje zuurpruimerij. Maakt het nou echt zoveel uit dat er geen derde driesterrenrestaurant is benoemd, en er per saldo maar één ster is bijgekomen? Dit laatste is weliswaar minimaal te noemen; het is nog altijd een vooruitgang. In crisistijd! Op welke planeet leven die culinair journalisten van de dagbladen? Menig restaurateur heeft in deze tijden vast liever een volle zaak, dan een (extra) Michelinster aan de muur.

Taart verdelen
Voor Michelin hoofdinspecteur Werner Loens is het duidelijk. Er is geen limiet aan het aantal sterren en Bib Gourmands die Nederland kan of mag hebben, zo vertelde hij tegenover De RestaurantKrant. De taart die de restaurateurs onder elkaar hebben te verdelen groeit momenteel domweg niet mee.
Michelin is dit jaar zuinig? Nee, Michelin is gewoon realistisch. Was de rest van de wereld dat ook maar.

Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is d ...

Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Gastronomie Corona
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: