Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

27 november 2012 |
Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

Natuurlijk zou het voor iedereen smullen zijn geweest als er een nieuw driesterrenrestaurant was te melden. Maar om nu over een grote teleurstelling te spreken, zoals menig journalist dat nu doet? Kom nou!

Gek maken
Ieder jaar maken we elkaar hartstikke gek rondom de bekendmaking van een nieuwe Michelingids. Dit jaar was het wel heel erg. 'Oh jee, het is dit jaar weer live! Oh jee, het is ook nog in Maastricht; thuishaven van kanshebber Hans van Wolde van Beluga. Nou dan moet één plus één wel drie sterren zijn', hoorde je de media denken.

Trots
Als we op de lange termijn kijken, dan zie je dat je in alle rust en met recht trots mag zijn op gastronomisch Nederland. Het aantal restaurants met een Michelinster heeft zich de afgelopen jaren namelijk sterk ontwikkeld. Tien jaar geleden was er niet één restaurant met drie sterren. Nu hebben we er twee. Het aantal tweesterrenrestaurants is met een factor drie toegenomen. De restaurants met één ster zijn verdubbeld. Nederland staat wereldwijd gastronomisch op de kaart. Dat telt!

Neersabelen
Dat er dit jaar (weer) geen restaurant is dat zijn derde ster krijgt? Michelin zou er wel zo z'n redenen voor hebben. Misschien moet Nederland helemaal geen derde, vierde en vijfde driesterrenzaak willen. Al die punten, sterren, lijstjes en prijsjes. Je moet het als chef-kok wel met je mee willen dragen. Neem Sergio Herman. De chef van Oud Sluis vertelde onlangs op een bijeenkomst dat het hem best zwaar valt wanneer er mensen in de grootste auto's en met privéhelikopters naar Sluis komen alleen maar om te kijken of ze de driesterrenchef op een fout kunnen betrappen om hem dan neer te sabelen. Lekker gewerkt vandaag?

Zuurpruimerij
Sommige culinaire recensenten omschrijven de Michelingids voor Nederland 2013 als een "enorme teleurstelling". "Het viel echt tegen." Dit valt bij ons onder het kopje zuurpruimerij. Maakt het nou echt zoveel uit dat er geen derde driesterrenrestaurant is benoemd, en er per saldo maar één ster is bijgekomen? Dit laatste is weliswaar minimaal te noemen; het is nog altijd een vooruitgang. In crisistijd! Op welke planeet leven die culinair journalisten van de dagbladen? Menig restaurateur heeft in deze tijden vast liever een volle zaak, dan een (extra) Michelinster aan de muur.

Taart verdelen
Voor Michelin hoofdinspecteur Werner Loens is het duidelijk. Er is geen limiet aan het aantal sterren en Bib Gourmands die Nederland kan of mag hebben, zo vertelde hij tegenover De RestaurantKrant. De taart die de restaurateurs onder elkaar hebben te verdelen groeit momenteel domweg niet mee.
Michelin is dit jaar zuinig? Nee, Michelin is gewoon realistisch. Was de rest van de wereld dat ook maar.

Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: