Tapautomatisering verdient zichzelf terug

3 juli 2017 | José Mast

Tappen met de computer? Dat is toch niet gastvrij! Wie dat denkt is een dief van zijn eigen kassa. De gast merkt er namelijk niets van dat software zijn glasinhoud bepaalt. Er wordt alleen minder verspild en minder ‘vergeten’ aan te slaan. Door een combinatie met de kassa is het mogelijk ieder getapt biertje of shotje meteen te registreren. Zo sijpelt de winst niet in het afvoerputje weg.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE CAFÉKRANT

Tapautomatisering is mogelijk voor praktisch alle dranken: bier, limonade, wijn, gedestilleerd en koffie. De eerste en belangrijkste stap in tapautomatisering is doseren. Hoeveel er in het glas gaat, bepaal je natuurlijk zelf. Maar vervolgens past wel ieder personeelslid dezelfde dosering toe. Er wordt geen druppel meer verspild.

Alleen al door het doseersysteem in gebruik te nemen, zijn indrukwekkende besparingen te realiseren (zie kader). De installatiekosten worden hierdoor in veel gevallen binnen driekwart jaar terugverdiend. Hoe groter het aandeel van de drankomzet, des te groter de besparing.

Kassakoppeling
De besparingen zijn nog groter als het tapsysteem wordt gekoppeld aan de kassa. Bij de meeste horecakassa’s is dat mogelijk. Hierdoor kan niemand meer vergeten om een biertje aan te slaan: het wordt één op één geregistreerd in de bestelling van de gast en in dagomzet. Een drankje weggeven kan nog steeds, maar daarvoor moet je het wel aanslaan als representatie. Zo kun je ook nooit meer vergeten om eigen gebruik op een nette manier in de boeken te zetten.

Op deze manier kan het niet meer gebeuren dat de boekhouder opmerkt dat er omzet ‘kwijt’ is, een veel voorkomend verschijnsel in de horeca. Vergeten aan te slaan? Eigen gebruik? Diefstal? Het is voor de caféhouder vaak niet duidelijk. Wat ook de reden is: op die manier kunnen tienduizenden euro’s omzet verloren gaan. Bovendien loop je de kans belasting te moeten bijbetalen, omdat in verhouding tot de inkoop en de omvang van de zaak te weinig verkopen worden verantwoord. Met een geautomatiseerd systeem is dat risico in één klap tot nul gereduceerd. Ook daarmee is de investering in een goede tapinstallatie soms al binnen de kortste keren terug te verdienen.

Wat automatiseren?
Bij bierkranen zit het automatiseringssysteem verscholen onder de knop van een bestaande bierkraan. Het beeldmerk van de brouwerij blijft dus zichtbaar. Automatisch doseren is mooi, maar niet iedere gast wil dezelfde maat. Geen nood. Een fluitje, een vaasje of een halve liter tappen moet bij pils natuurlijk mogelijk zijn, dus daar is een systeem voor tapautomatisering op ingericht.

Voor gedestilleerd zijn verschillende systemen mogelijk: door middel van een geautomatiseerde schenkdop op de fles of door een non-drip: een installatie waarin de meest gevraagde drankjes ondersteboven worden bevestigd. Ook wijn is te automatiseren. Een geautomatiseerde tap houdt de wijn bovendien constant op de juiste temperatuur. Denk niet alleen aan koude dranken. Juist koffie heeft een hoge marge en is dus een belangrijk product om goed te doseren en te registreren.

Bij een verbouwing of de opening van een nieuw café heeft het voordelen om de implementatie van tapautomatisering meteen mee te nemen. In een bestaand café kan het wel twee dagen of drie dagdelen duren voordat alles is aangesloten. Wil je alleen één drank laten automatiseren, dan ben je uiteraard sneller klaar. Ook de hoogte van de investering hangt samen met de omvang van je automatiseringsplannen. Reken op €1500 à €2000 voor één bierkraan en €12.000 voor een complete installatie. 

“Voor vrienden kun je het glas niet voller schenken”

De horecatak van het Amsterdamse bedrijf Tours & Tickets neemt geen café meer over zonder eerst tapautomatisering te installeren. De Amsterdam Icebar, Van Gogh Café, De Karpershoek en sinds kort ook De Ster werken er allemaal mee. Directeur Horeca Jurry Fritz: “We kunnen daardoor diefstal en eigen gebruik tegengaan, maar het voornaamste vind ik dat altijd de juiste formaten worden geschonken. Voor vrienden kun je het glas niet net iets voller schenken. Een gast bedankte me daar zelfs voor. Vroeger kon hij zoveel jenever drinken als hij wilde, hij dronk een fles op een avond. Met tapautomatisering gebeurt dat niet meer.”

Personeel staat sceptisch tegenover de invoering van tapautomatisering, is de ervaring van Fritz. “Dan leg ik de voordelen uit: dat het voor een groot bedrijf heel belangrijk is om grip te hebben op de drankomzet. Tapautomatisering brengt heel veel stabiliteit. En daarvan profiteert ook het personeel.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

KHN
Kort geding KHN tegen de Staat over TVL op 9 maart

KHN is vorige week een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden voor het uitbetalen van de TVL. Dit kort geding zal a.s. dinsdag 9 februari om 14:00 dienen in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste La ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: