Structurele regeling om Aziatische koks naar Nederland te halen

16 april 2019 | Yonne van Geene

Aziatische restaurants mogen binnenkort het aantal gespecialiseerde koks uit het buitenland halen dat nodig is voor hun restaurant. Ook kunnen de koks langer blijven dan gebruikelijk bij vergunningen: zij mogen niet voor één, maar voor twee jaar in Nederland aan de slag. Voorwaarde is wel dat er geen Nederlandse of Europese kok beschikbaar is die dat werk kan doen. UWV gaat hier, middels een structurele regeling, op toezien. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer, zo lezen we op rijksoverheid.nl. 

De afgelopen jaren hebben de Aziatische horeca te maken gehad met tijdelijke regelingen en quota die soms halverwege het jaar moesten worden uitgebreid. Dat gaf onzekerheid en onrust in de sector. Deze nieuwe, structurele regeling moet daar een einde aan maken. Tegelijkertijd is het doel van de regeling dat het structurele tekort aan gespecialiseerde koks wordt opgelost. Daar is in het verleden te weinig aandacht voor geweest.

Het UWV

De sector is verantwoordelijk om in eerste instantie Nederlanders aan te nemen en zo nodig op te leiden. Het UWV gaat bij iedere aanvraag van een restaurant kritisch kijken of het niet mogelijk is om een Nederlandse werknemer, of een werknemer uit een andere EU-lidstaat, in te schakelen. Restaurants moeten hun vacatures bovendien drie weken van tevoren melden bij het UWV, voor een vergunning kan worden verleend om een Aziatische kok naar Nederland te halen.

Regeling

Minister Koolmees: “Ik ben heel blij dat we met deze regeling kunnen garanderen dat restaurants de juiste specialisten tot hun beschikking hebben om het werk in de keuken te doen. Daarnaast is het belangrijk dat de sector haar best gaat doen om hier mensen aan te nemen en op te leiden. Zodat het op den duur niet meer nodig is om Aziatische koks naar Nederland te halen.”

Nu geldt er nog een quotumregeling, waarmee er dit jaar maximaal 1500 koks aan de slag kunnen. Onder andere dankzij de aantrekkende economie is dat quotum nu al gehaald. Omdat de sector grote nood heeft aan vakbekwame koks, breidt Koolmees het quotum uit met 800 extra koks. De quotumregeling loopt op 1 oktober 2019 af. Uiterlijk dan gaat ook de structurele regeling in.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: