Strandpaviljoens zenden SOS-signaal uit: Stop Ondergang Strandtenten

19 juni 2020 | Redactie

Ondanks de gedeeltelijke heropening van de horeca, blijven de zorgen van strandpaviljoens langs de gehele Nederlandse kust groot. Met een maximale bezetting van 30 gasten in het binnenpaviljoen en het wegvallen van evenementen als bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en privé-feestjes, dreigt voor veel strandexploitanten faillissement. Zij zenden nu gezamenlijk een noodsignaal uit: SOS, Stop Ondergang Strandtenten.

Nieuw steunpakket, geen steun voor seizoensbedrijven

Strandpaviljoens langs de Nederlandse kust verkeren ondanks eerdere acties nog steeds in zwaar weer door de coronacrisis. Tot op heden ontvingen zij enkel een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 (de zogenoemde “TOGS-regeling”). Seizoensbedrijven lijken nu wederom achter het net te vissen in het nieuwe steunpakket. De NOW1-regeling wordt weliswaar gerepareerd, maar het is nog maar de vraag of de strandexploitanten aanspraak kunnen maken op de verlenging hiervan (NOW2) en op de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL).

SOS: Stop Ondergang Strandtenten

“Het lijkt erop dat er voorbij wordt gegaan aan seizoenspatronen in de omzet, oftewel het feit dat veel strandexploitanten in de wintermaanden gesloten zijn”, vertelt André Triep, eigenaar van strandclub WIJ in Scheveningen en tevens voorzitter van de VVS Scheveningen. “Op dit moment draaien strandtenten nog geen 15% van hun normale omzet. Bovendien leven wij constant in onzekerheid omdat de nieuwe maatregelen zo onduidelijk zijn. Daarom zenden we nu een SOS uit: Stop Ondergang Strandtenten”.

Laat strandtenten staan tijdens de winter

De Nederlandse strandexpoitanten pleiten ervoor dat ook de NOW2 en TVL rekening houden met seizoenspatronen in de omzet. Verder verzoeken ze Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met klem om bij hoge uitzondering toe te staan dat de strandpaviljoens gedurende de wintermaanden 2020-2021 blijven staan. Deze week werd bekend dat onder andere de gemeente Noordwijk bereid is hier toestemming voor te geven. Triep: “Na maandenlang te hebben moeten overleven met geen of een fractie van de normale omzet, is het simpelweg onmogelijk om vervolgens de financiële lasten van de af- en opbouw te dragen. Deze kunnen immers oplopen tot wel €150.000. Er moet nú iets gebeuren, anders zal de Nederlandse kust in de zomer van 2021 bijna geen strandpaviljoens meer tellen.”

Foto: PR

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: