SRA: Financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd

14 november 2017 | Roy Spijker

De financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd en de meeste ondernemers in de branche gaan voor het komende jaar uit van een verdere groei. Horecaondernemers rekenen in 2018 op een omzetstijging van 5 procent en een toename van de winst met zo’n 4 procent. Verder is de kredietwaardigheid aanzienlijk verbeterd en zal de branche naar verwachting iets meer gaan investeren. Dit blijkt uit het SRA-rapport ‘2018 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Het tekort aan personeel en overheidsmaatregelen vormen volgens hen een belangrijke bedreiging. Efficiënter werken, samenwerken en netwerken worden als kansen gezien voor het volgend jaar.

Horecaondernemers zien het komende jaar met vertrouwen tegemoet. Ze rekenen voor 2018 op een stijging van de omzet met 5% en een winstgroei van iets meer dan 4%. Daarmee blijft de branche wel voorzichtiger dan het mkb als geheel. In lijn met de fors aantrekkende werkgelegenheid in de horeca zullen de personeelskosten naar verwachting relatief sterk toenemen: +6%, versus +4% voor het mkb als geheel.

Kredietwaardigheid verbetert sterk
De financiële positie van de horeca is sterk verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het deel van de horecabedrijven dat aan alle financiële verplichtingen kan voldoen, is toegenomen van 71,5% in 2015 naar ruim 76% in 2016. Daarnaast is het aantal ondernemingen dat op de korte termijn in de financiële problemen kan komen opvallend sterk gedaald, van 22% in 2015 naar 6% in 2016. Dit cijfer is beter dan het gemiddelde voor het mkb (7,4%).

Financiering nodig om investeringen te doen
Horecaondernemers willen in 2018 meer investeren, al is de verwachte investeringsgroei beperkt in vergelijking met het mkb-gemiddelde: +3%, versus +5,4%. Daarbij denkt de branche wel relatief vaak een beroep te doen op externe financiering. Dit lijkt meteen ook een potentiële kink in de kabel. Bijna een kwart van de horecaondernemers noemt namelijk financiering als een van de grootste bedreigingen voor verdere groei. Paul Dinkgreve, bestuursvoorzitter van SRA: “Dit laatste hangt deels samen met de lastige toegang tot krediet, vooral voor micro-ondernemingen (1-10 fte). Omdat deze bedrijven 94% van het mkb vertegenwoordigen, kan dit een sterk remmende werking op de groei hebben. Uit SRA-onderzoek onder haar leden komt naar voren dat vooral banken weinig genegen zijn om microbedrijven van krediet te voorzien. Ondernemers kunnen zich wapenen met een betere kwaliteit in de kredietaanvraag. De accountant kan hen hierbij als geen ander ondersteunen.”

Sturen op efficiënter werken
Horecaondernemers zien voor 2018 vooral kansen in een efficiëntere manier van werken en hebben goede verwachtingen van de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: ongeveer een derde noemt de verbetering van de financiële situatie van het bedrijf als groeimogelijkheid. Als bedreigend noemen zij, naast financiering, het tekort aan gekwalificeerd personeel en de overheidsmaatregelen. Door toenemende wet- en regelgeving lopen de administratieve lasten voor deze sector steeds verder op.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Nieuwe Mexicaanse hotspot in Amsterdam

Op 1 februari opent Arriba Arriba haar deuren op de Rozengracht in Amsterdam. Een kleurrijke Mexicaanse street food hang-out met Zuid-Amerikaanse invloeden. Hier kan je 7 dagen per week vanaf 12 uur terecht om even snel je taco cravings te stillen of om uitgebreid te tafelen. Alle gerechten op de ka...

Awards opleiding
Wie wordt de 'MasterChef' van ROC Midden Nederland?

Zaterdag 20 januari is het Facility, Horeca & Travel College van ROC Midden Nederland tijdens de Open Dag het strijdtoneel voor de 'MasterChef' kookwedstrijd. Studenten van de koksopleiding gaan met elkaar de strijd aan volgens het Black Box principe. Iedere student krijgt een box met...

Food Achtergronden
Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten

Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedings...

Amsterdam Culinair
Masterclass Talenten Academie in kookstudio Hotel Okura Amsterdam

Deze week vond in de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam de eerste editie van ‘Masterclass Talenten Academie’ plaats. Dit is een trainingsprogramma voor achttien talenten vanaf het niveau zelfstandig werkend kok tot beginnend chef, die samen met gerenommeerde chefs uit het vak het traje...

Achtergronden
Konijn gevonden in Chinees restaurant

In een Chinees restaurant in Amstelveen is gisteren een hangoorkonijntje gevonden. Het beestje werd aangetroffen door het personeel, terwijl het knabbelde aan wat blaadjes sla. De politie Amstelveen deelde een foto van het dier om zodoende de eigenaar te vinden. Eigenaar gevonden Konijntje Boe...

Culinair Michelin
’t Nonnetje in Harderwijk volledig vernieuwd

Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk is volledig gerestyled. Het door Michelin met twee sterren bekroonde restaurant aan de Vischmarkt is lichter van kleur en heeft een exclusievere sfeer, zonder het informele karakter van het restaurant te verliezen. Lichtere kleuren, exclusievere stoffen,...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: