Softwarebedrijf 'berekent' recept nieuw biertje

19 oktober 2016 | Jorien Slager

Aan de hand van een aantal aan Groningen en de Groningers toegeschreven eigenschappen hebben medewerkers van het IBM Client Innovation Center in Groningen het recept voor het ultieme Groningse stadsbiertje 'berekend'. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. IBM in Londen is dermate positief over het project dat het ook voor de Britse hoofdstad op dergelijke wijze een recept voor een eigen biertje wil laten bepalen. Het nieuwe biertje wordt in november op het toekomstfestival Let’s Gro onthuld.

Medewerkers van IBM Groningen voorzagen hun computersysteem Watson van een groot aantal teksten over Groningen, zowel over de historie als beleidsplannen voor de toekomst. Daaruit kwamen 42 karaktereigenschappen naar voren. Watson heeft op basis van honderdduizenden online bierrecensies voor elk van die karaktereigenschappen de 5 best passende bieren geselecteerd. Vervolgens zijn de ingrediënten van die bieren vergeleken, waardoor een recept ontstond.

In het nieuwe IBM-biertje gaan extra havervlokken (passend nij de karaktereigenschap zelfdiscipline), crystalmout (vertrouwen), karamelmout (resultaatgerichtheid), Simcoe hop (rebels), Chinook hop (interesse in kunst en cultuur) en Cascade hop (helpen van anderen). Het hieruit voortkomende bier werd door medewerkers van IBM gebrouwen in een thuisbrouwerij op het balkon van het Client Innovation Center in Groningen. Na een geslaagde proefversie werd het recept overgedragen aan stadsbrouwerij Martinus.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Columns
Column Sico de Moel: Gezond uit eten

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?" Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: