Sociale media op werk, wie kijkt mee?

1 mei 2013 |
Sociale media op werk, wie kijkt mee?

Sociale media, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De sociale media spelen ook een steeds grotere rol in arbeidsrechtelijke relaties. Het gebruik
van sociale media door werknemers kan gunstig uitpakken voor een bedrijf (naamsbekendheid, reclame) of ongunstig (imagoschade). In hoeverre mag een werkgever het gebruik van sociale media door werknemers controleren?

Meelezen
Elke werknemer heeft recht op privacy, ook op de werkvloer. Het controleren van berichten in de sociale media, zoals tweets, is daarom niet zonder meer toegestaan; zelfs niet als dit onder werktijd en met de computer van de werkgever gebeurt. Dit geldt ook als een werknemer berichten plaatst in een publiek toegankelijk persoonlijk profiel of een blog. Echter, als iedereen die berichten mag lezen, mag de werkgever dat ook. Wanneer zulke uitlatingen blijk geven van 'wangedrag', mag de werkgever in principe actie ondernemen.

Informeren
Als een werkgever het gebruik van sociale media op de werkvloer wil controleren, is de regel dat werknemers daarover moeten worden geïnformeerd. Het is daarom raadzaam om dergelijke controles vast te leggen in een beleid of gedragscode. Vanuit het werkgeversperspectief is het belangrijk dat de gedragscode niet alleen regels bevat met betrekking tot het gebruik van sociale media tijdens werkuren, maar ook daarbuiten, om het risico op reputatieschade zo veel mogelijk te beperken. Ook is het verstandig om de gevolgen en sancties van niet-naleving van de gedragscode duidelijk 'op papier' te zetten.

Gedragscode
Om de gedragscode van kracht te laten worden, kan deze worden opgenomen in het personeelshandboek en/of op intranet worden geplaatst. Als de gedragscode verder gaat dan alleen regels voor het gebruik van sociale media, maar bijvoorbeeld ook arbeidsvoorwaarden bevat, is het verstandig om de gedragscode onderdeel van de arbeidsovereenkomst te maken. Worden er (geautomatiseerd) controles uitgevoerd, dan heeft de ondernemingsraad (mits die er is) het recht van instemming, omdat dit een vorm van personeelscontrole is en het verwerking van persoonsgegevens betreft.

Meekijken
Werknemers zijn zich vaak niet bewust van wie meekijkt... Een werkgever had loon ingehouden van een werkneemster die zich ziek had gemeld (waterpokken), omdat de werkgever de overtuiging toegedaan was dat 'de zieke' niet werkelijk ziek was. Als bewijs hiervoor voerde hij foto’s aan die op de openbare Hyves-pagina van de werkneemster stonden. De kantonrechter oordeelde op grond van deze foto’s dat het inderdaad niet aannemelijk was dat de werkneemster ziek was. Hij wees de vordering van de werkneemster dus af.

Bewust
Kortom, het verdient aanbeveling dat werkgevers een beleid opstellen waarin een eventuele controle van het gebruik van sociale media geregeld is. Voor werknemers geldt, dat zij zich moeten realiseren dat de informatie die zij via sociale media verspreiden voor vrijwel iedereen toegankelijk is.

Nanouck Schmeitz en Charlotte Buijsman
Advocatenkantoor Boekel De Nerée N.V.
"nanouck.schmeitz@boekel.com"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: