Roberto's Hilton Amsterdam bestaat 20 jaar

30 september 2014
Roberto's Hilton Amsterdam bestaat 20 jaar

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Roberto's Restaurant werd gisteren een feestelijke lunch geserveerd in
Hilton Amsterdam. Naamgever en gastheer Roberto Payer verwelkomde de Italiaanse ambassadeur in ons land, Francesco Azzarello, en trouwe partners van het eerste uur, wijnproducent Fiorenzo Dogliani van Batasiolo en Gerda Santisi, weduwe van Salvatore Santisi van Italcasa. Voor de viering van 20 Anni di Pura Cucina Italiana wordt het komend jaar elke maand een ander jubileummenu geserveerd, om te beginnen een herfstmenu met Tartufo e Barolo in de hoofdrol.

~Foto: Van links naar rechts: Gerda Santisi, Roberto Payer, Francesco Azzarello en Fiorenzo Dogliani.~

*Vernoemd naar Roberto*
Het was destijds een bewuste keuze om Roberto’s Restaurant naar de naamgever te vernoemen. Bij zijn aantreden als general manager van Hilton Amsterdam in 1992 was er geen duidelijke restaurantsignatuur. Meer en meer liet de mediterrane invloed zich gelden in de keuken en op zeker moment was het puur Italiaans. Inclusief de aankleding en sfeer. Het was duidelijk: Roberto’s Restaurant. Zelf staat de general manager nog steeds het liefst in de keuken toe te kijken hoe zijn favoriete gerechten worden klaargemaakt. En hij proeft. Altijd weer. Als iemand in de afgelopen jaren toezicht heeft gehouden op de Pure Italiaanse Keuken is het Roberto Payer.

*Proefsessie*
Honderden recepten en ingrediënten uit de overvloedige Italiaanse keuken passeerden de revue. Alle regio’s van noord naar zuid kwamen aan bod. Alle seizoenen. Alle voorkeuren en eigen signatuur van de Italiaanse chefs die de scepter zwaaiden in Roberto’s. En favoriete gerechten van bijzondere samenwerkingspartners, wijnproducenten en gasten. En altijd is er die ultieme proefsessie voordat Roberto Payer zijn fiat geeft aan smaak en uitvoering. Met soms verhitte discussies in de keuken over een beetje meer van dit of minder van dat. Als de Italiaanse keuken niet al bekend stond om zijn pure ingrediënten zou het in Roberto’s Restaurant zijn uitgevonden. De naamgever houdt gewoon van simpel, echt eten.

*Klassieke gerechten met eigen twist*
Klassieke gerechten in Roberto’s Restaurant krijgen soms een eigen twist in uitvoering en presentatie door de creatieve inbreng van de chef. Spaghetti alla carbonara werd Fagottini Roberto’s. Een Romaanse klassieker in een nieuw jasje, op basis van de oorspronkelijke receptuur. Datzelfde geldt voor een ander succesnummer uit de Italiaanse keuken, Dripping di pesce. Deze bekende zeevruchtensalade uit Sorrento wordt in Roberto’s in een eigen signatuur geserveerd, refererend aan de schilderstijl van Jackson Pollock, die ook de inspiratie vormde voor de klassieke Carpaccio Cipriani.

*Onderscheidingen*
Roberto’s Restaurant in Hilton Amsterdam is onderscheiden met het Italiaanse keurmerk Marchio dell’ Ospitalitá Italiana en in 2012 bekroond met de Gouden A Tavola Award voor de beste 10 Italiaanse restaurants van ons land. Ook heeft het restaurant een Bib Gourmand.

~Christel Tuin~

Overig nieuws