Mijn Tent Is Top-zaken sneller failliet

9 oktober 2012
Mijn Tent Is Top-zaken sneller failliet

Met het einde van restaurant "Coquille":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/coquille-den-bosch-bankroet-17042/ in Den Bosch sluiten Sven en Geertje zich aan bij een lange rij met ex-deelnemers die hun restaurant uit Mijn Tent Is Top al over de kop zagen gaan.

*Eerder failliet*
In de afgelopen jaren waren dit onder meer: Amiral in Apeldoorn, Coix du chef in Den Haag, Como 010 in Rotterdam, Golddelicious in Maastricht, en Suisse in Amsterdam. Nieuwe eigenaren zijn er voor Mangú in Enschede en Flinstering in Breda. Onderzoek van De RestaurantKrant bewijst dat de restaurants die tijdens het programma zijn gestart eerder failliet zijn dan onder normale condities opgerichte restaurants.

*Pas succesvol in 2016*
De gemiddelde exploitatieduur van een restaurant in Nederland is 9,1 jaar voor bestaande bedrijven en 6,6 voor gestopte bedrijven, zo blijkt uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering. De eerste serie van Mijn Tent Is Top startte in 2007. Pas als het eerste (en nog enige) nog open zijnde restaurant van deze serie, Doozo in Leeuwarden, mei 2016 weet te overleven, dan is er sprake van een bovengemiddelde exploitatietermijn. Dit is ook het geval als Doozo niet eerder stopt dan november 2013.

*Helpende hand?*
De tot nu toe gestopte Mijn Tent is Top-deelnemers uit alle drie de seizoenen zitten onder de gemiddelde exploitatieduur. Dit is opmerkelijk te noemen, zeker omdat de opzet van het programma was om de deelnemers te helpen bij een zo goed mogelijke start van hun eigen horeca-onderneming. De plannen werden telkens door een vakkundige jury op haalbaarheid en winstgevendheid getest.

~Frank Lindner~

Overig nieuws