Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

27 januari 2020 | Thijs Jacobs

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde uitgesproken wijnkaart.

Gasten kiezen het aantal gangen, waarbij de lunch bestaat uit 3 of 5 gangen en het diner uit 3, 5 of 7 gangen. Wat elke gang precies inhoudt, krijg je van te voren niet te weten. Hierdoor wordt je als gast bij Restaurant Felix uitgedaagd om al je zintuigen in te zetten tijdens de ervaring. Uiteraard is er, ongeacht de keuze in gangen, een volledig vegetarisch menu.

Chef Floris van Straalen

De geboren Brabander leerde het vak bij Oud Sluis*, Pure C* en Vinkeles. Daarna stond hij 6,5 jaar aan het roer in de keuken van Envy. Door kunst te visualiseren op het bord, daagt hij je culinair uit en zal elke zintuig geprikkeld worden. Bij Restaurant Felix gaat hij doelbewust te werk met de kaart: duurzaam koken, met Nederlandse producten. In zijn woorden: “Het menu moet meegaan met de tijd en wat er momenteel speelt, maar ook nieuwsgierigheid kunnen creëren en de gasten verrassen.’’ Met een team bestaande uit voor hem bekende maar ook nieuwe gezichten, nemen zij het creatieve proces in handen, waarbij hij gasten en het team constant aan het denken wil zetten.

Van Straalen: ‘’Door de wisselwerking van culturele programma’s met een andere blik op de wereld word ik enorm geprikkeld, wat me inspireert bij het bedenken en creëren van gerechten.’’

Team Restaurant Felix

Met verschillende Michelinsterren-zaken op haar CV, zoals het InterContinental Amstel Amsterdam en restaurant Vermeer weet Saskia Smeenk het sommeliersvak op Michelin-niveau toe te passen. Na een verscheidenheid aan opleidingen leerde ze bij Yamazato in Hotel Okura haar wijn-visie te verbreden met andere invloeden van de wereld.

De eigenwijze sommelier, zoals ze haarzelf graag omschrijft, heeft zich bij Restaurant Felix niet gelimiteerd tot een aantal klassieke wijnregio’s maar heeft juist de onbekendere wijnhuizen een toneel gegeven. Smeenk: ‘’Als wij kleine wijnhuizen kunnen helpen om een duurzaam bedrijf neer te zetten, door hun verhaal te vertellen, dan krijg ik het gevoel dat mijn werk geslaagd is.’’

De maitre d’, Sander van Loenen Martinet, komt ook vanuit Okura, waar hij op Michelinsterren-niveau zowel sommelier als assistent service manager is geweest.

Na de overstap mocht Sander sinds dag een bij Restaurant Felix het gastheerschap definiëren en neerzetten. Van Loenen Martinet: ‘’Ik ben gewend om bestaande zaken te veranderen, maar nu heb ik vanaf de basis meegedacht en gewerkt. Na jaren ervaring onder de hoede van leermeesters, ga ik nu bij Restaurant Felix mijn eigen visie uitwerken.’’ Sander wil passie en leergierigheid uitlichten in de bediening, door op zoek te blijven naar nieuwe manieren om de gast te blijven verrassen.

Interieur

Prijswinnende architecten i29, verantwoordelijk voor het gehele interieur van Felix Meritis, hebben een uitgesproken en charismatisch ontwerp gemaakt. Elke ruimte in het pand refereert aan een specifieke periode in de historie van het gebouw. Het interieurontwerp van het restaurant is bijvoorbeeld een moderne interpretatie van een 17e-eeuwse stijlkamer, inclusief gebruik van historische kleuren en het terugbrengen van een wandbespanning.

Felix Meritis

Het imposante gebouw aan de Keizersgracht is in 1788 geopend door een genootschap van 40 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en denkers met als doel om samen na te denken over de toekomst. Het huis voor de nieuwsgierige geest was een broeinest van creativiteit, ideeënvorming en kruisbestuivingen, wat in verschillende vormen terug zal komen in het nieuwe restaurant, bijvoorbeeld door unieke samenwerkingen. Restaurant Felix en cultuurhuis Felix Meritis laten zich over en weer inspireren.

In het verleden heeft Felix Meritis meerdere succesvolle pop-up restaurants gehuisvest van de ondernemers achter Choux en Jacobz. Tijdens Felix & Foam en Felix in de Steigers hebben zij de toon gezet. Gebaseerd op het verleden gaat restaurant Felix op zoek naar het culinaire bewustzijn van de toekomst. Voor het eerst in de geschiedenis van Felix Meritis zal een ‘vaste’ chef de keuken bestieren.

Opening

Per 31 januari is Restaurant Felix 7 dagen per week geopend, voor zowel lunch als diner. Reserveren is al mogelijk via de website: www.restaurantfelix.nl. Op 20 maart 2020 heropent het totaal gerenoveerde cultuurhuis aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: