Restaurant Eden* in Valkenswaard serveert eigen bieren, frisdrank en ijs

Auteur: Redactie
Michelin Duurzaamheid 24 februari 2023
Restaurant Eden* in Valkenswaard serveert eigen bieren, frisdrank en ijs

De eigenaren van het door Michelin met een ster bekroonde restaurant Eden in Valkenswaard zoeken naar bijzondere smaken en specifieke eigenschappen, en hechten veel waarde aan duurzaam ondernemen. Beter zelf maken dan van ver halen. Op de menukaart staan inmiddels bieren, een frisdrank en ijs uit eigen koker.

"We zijn gek op smaken die én nergens te koop zijn én passen binnen onze ambities als het aankomt op duurzaamheid", vertelt Robin Groos, naast mede-eigenaar ook gastheer en sommelier. "Daarom maken we het graag zelf. Op die manier is het eindresultaat precies zoals we het willen, al gaat alles natuurlijk niet altijd in één keer goed, halen we er extra voldoening uit en hebben we geen food miles."

Michelinster

Producten zelf maken, past bij de visie die de twee hebben met hun restaurant in Valkenswaard. Chef en mede-eigenaar Herman Cooijmans wil spannend en onvoorspelbaar koken en dus zoekt hij voortdurend naar smaken en combinaties die nergens anders te vinden zijn. Volgens Michelin slaagt hij hier goed in, want restaurant Eden kreeg amper een jaar na de opening al een ster.

Wie binnenkort komt dineren in Valkenswaard en in is voor bier, kan bij Eden genieten van een heus bierarrangement met daarin een pilsener en speciaal bier naar eigen recept. Cooijmans daarover: "Afgelopen jaar zijn we ons gaan verdiepen in vergisting en brouwen, en hieruit zijn de eerste recepten ontstaan."

In het menu verder een eigen shrub. Dat is een drankje op basis van azijn, suiker, water en fruit dat ervoor zorgt dat alle smaken in je mond worden geneutraliseerd en je als gast optimaal geniet van het hoofdgerecht.

Tot slot hebben de ambities van de ondernemers ertoe geleid dat Cooijmans een tool heeft ontwikkeld waarmee hij zelf ijs kan maken. Door op moleculair niveau eigenschappen te onderzoeken en er wiskundige formules op los te laten, heeft hij dat proces volledig kunnen automatiseren. En daardoor kan hij nu ijs maken van bijvoorbeeld koolraap en moerbei. Vegan en low carb zijn ook mogelijk.

Over restaurant Eden

Restaurant Eden opende de deuren in april 2019. De naam is afgeleid van Garden of Eden of Hof van Eden, dat staat voor weelderigheid en een luxueus leven. Eigenaren zijn Herman Cooijmans en Robin Groos. Cooijmans staat in de keuken, Groos is gastheer en verzorgt de wijnen. Amper een jaar na hun start beoordeelde Michelin de eetgelegenheid met een ster. Restaurant Eden heeft verder 15 punten Gault&Millau en staat op positie 67 in de top 100 van Lekker.

Overig nieuws