Restaurant De Tippe eert zieke eik

30 maart 2016
Restaurant De Tippe eert zieke eik

Op dinsdag 12 april om 19.30 uur opent restaurant De Tippe in Vledder officieel het terrasseizoen. Aanleiding voor de officiële opening is de
renovatie van het dak en de nieuwe aankleding van het terras. Tijdens de opening wordt een groot kunstwerk van Jelmer Zwaan onthuld. De kunstenaar uit Nijensleek is de afgelopen maanden druk bezig geweest met het realiseren van een passend kunstwerk uit een eik. Zonder twijfel wordt het indrukwekkende kunstwerk een absolute eyecatcher: een ode aan de zieke eik die afgelopen januari werd omgehaald op het Lesturgeonplein.

*Dakrenovatie*
Het dak van restaurant de Tippe was toe aan vervanging en wordt in fases verbouwd. Diverse partijen zijn betrokken waaronder oud-schaatser Falco Zandstra, verantwoordelijk voor het leggen van een nieuw dak, en firma Bork voor de sanering van het asbest. Bouwbedrijf Leon en Klok Sanidrome zorgen voor het plaatsen van nieuwe dakgoten en het zinkwerk. Mart Beun zorgt voor de nieuwe verlichting aan de gevel. "Het is een hele klus", vertelt eigenaar Jeroen Kiewiet. "Op het terras plaatsen we nieuwe plantenbakken en Trajectum heeft voor ons de nieuwe loungebanken gemaakt."

*Terugkeer zieke eik*
De grote eik die voor de Tippe stond, werd afgelopen januari omgehaald. De boom was ziek en vormde een gevaar voor de omgeving. ‘De verwijdering van de eik riep nogal wat weerstand op bij onze dorpsbewoners,’ legt Jeroen uit. ‘Zeer begrijpelijk en daarom zijn we blij dat de boom terugkomt in de vorm van een prachtig kunstwerk. We hebben Jelmer Zwaan gevraagd om een passend kunstwerk te maken. Misschien wel het enige in Nederland, zeker in deze vorm en omvang!’ Voor het vervoer is hulp gevraagd van Patrick Veenstra en Otten infra. Het kunstwerk wordt in doeken gehuld dus het blijft voorlopig een verrassing wat het eindresultaat is. Joost Ottink van Greenfixx helpt bij het plaatsen en aankleden van het beeld.
?
~Thijs Jacobs~

Overig nieuws