Raysa Straal winnaar van laag-alcoholische cocktailcompetitie

Auteur: Thijs Jacobs
14 januari 2020
Raysa Straal winnaar van laag-alcoholische cocktailcompetitie

Na Nederlands eerste laag-alcoholische cocktailcompetitie - waar 8 bartenders werden uitgedaagd om een cocktail te ontwikkelen met slechts 1 eenheid alcohol - was het tijd voor de tweede editie van oneUNIT. Geen gesloten competitie dit keer, maar bartenders uit heel Nederland kregen de kans om hun vaardigheden te laten zien en de ultieme low-ABV cocktail te creëren.

Low-ABV staat voor low alcohol by volume. De kunst is dus een cocktail te creëren met een lager alcoholgehalte, die qua smaak en complexiteit niet onder doet aan de reguliere variant.

De 4-koppige vakjury bestaande uit Misja Vorsteman, Joep Stassen, Lennart Deddens en Jonathan Simpson beoordeelde zorgvuldig alle inzendingen. Raysa Straal (Tales and Spirits, Amsterdam) en Zygimantas - Ziggy - Valiulis (Mad Mick's Breakaway Cafe, Rotterdam) trokken aan het langste eind. Tijdens de Horecava 2020 gingen zij de strijd met elkaar aan in de Pop-up Bar Experience.

Pear Up

Na een spannende shake-off werd Raysa Straal uitgeroepen tot winnaar van deze tweede oneUNIT-competitie. Pear Up representeert een avond vol gezelligheid in een glas en daagt de smaakpapillen uit met een evenwichtige combinatie zoet, zuur, zout en een bittertje.

"Raysa's ingrediënten waren één voor één goed terug te vinden in de cocktail. Met haar kennis over deze oneUNIT cocktail Pear Up en haar presentatie was zij de overduidelijke winnares van dit jaar." - de jury.

Receptuur Pear Up:

25 ml Porters gin

15 ml perensiroop

10 ml ananassap

15 ml citroensap

2 scheutjes zoutoplossing

Bewust consumeren

Laag-alcoholische cocktails en dranken winnen de afgelopen jaren in hoog tempo terrein in Nederland. De consument gaat steeds bewuster om met alcoholconsumptie, wat vraagt om een gezonde dosis creativiteit. Met de oneUNIT competities slaan SpiritsNL, de vereniging van spirits producenten, en de Nederlandse Bartenders Club de handen ineen en focussen zich op deze groeiende trend. De nieuwe cocktailvariant stimuleert verantwoord drinken en bedient zo een groter publiek. Geniet met een maatje minder, maar net zo lekker.

Overig nieuws