Peter Oreel winnaar NK Oestersteken 2017

11 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht vond traditiegetrouw het NK Oestersteken plaats. In het retro Wijntheater® streden 12 finalisten uit heel Nederland om de titel beste oestersteker van Nederland. De finalisten werden beoordeeld in de categorieën snelheid, gruis, beschadiging en gereed voor consumptie. Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke kwam als beste uit de strijd en heeft de titel NK oestersteken gewonnen. BBB Maastricht beleeft morgen alweer haar laatste beursdag en is geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

De vier voorrondes vonden afgelopen jaar plaats in Rai Amsterdam, Wijntheater® Weekend  in Haarlem, Rotterdam Ahoy en het Zeeuwse Yerseke. Uit elke voorronde mochten drie deelnemers mee naar de finale. De winnaar ontvangt niet alleen een prachtige wisseltrofee, maar gaat ook door naar het WK oestersteken in China. De nummer één én twee mogen bovendien meedoen aan het EK oestersteken in het Zweedse Trollhättan.

Snelheid en zorgvuldigheid

Bij het oestersteken dienen de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open te maken. Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid bepaalt dus in grote mate de score. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf zegt hierover: “Peter Oreel heeft op 1 seconde de finale gewonnen en dat zegt genoeg over de strijd die hier geleverd is. Je zag dat de wedstrijdkoorts de deelnemers op verschillende vlakken in de weg zat. Er was weinig gruis in de oesters, wat duit op een goede beheersing van de techniek, maar er was veel kapot vlees. Dat laatste werd mede veroorzaakt door de druk. Alleen de koelbloedigste deelnemer komt hier goed uit en Peter Oreel is de terechte winnaar.’

Barend Havenaar is eigenaar van de Champagnebar.nl, een bedrijf dat op feesten en evenementen champagnetorens en oesters verzorgt. Zijn vrouw Register Vinoloog Barbara is ambassadeur voor Royal Leerdam en was eigenaresse van Wijnbar aan Zee op Zandvoort. Samen runnen zij ook Wijntheater®, een tent die ingericht is met retro meubilair, waar muziek op elpees gedraaid wordt en wijnen worden geschonken en waar dus ook de plek op BBB Maastricht waar het NK Oestersteken georganiseerd wordt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Chefs Michelin Interview
Margo Reuten, Da Vinci Maasbracht: 'Waar blijven de vrouwen?'

Er is geen vrouw binnen onze landsgrenzen zoals Margo Reuten. Zeer zeker niet op culinair vlak. De drive en de passie die deze sterrenchef tentoonspreidt is ongeëvenaard. Met twee Michelinsterren op zak en talloze awards op het cv - de meest recente is die van 'Woman of the Year' van Relais & Châ...

Personalia Chefs
Patrick Kessler nieuwe chef-kok De Kersentuin in Amsterdam

Signature Chef Stefan van Sprang van Restaurant De Kersentuin in Amsterdam heeft Patrick Kessler gepresenteerd als de nieuwe chef-kok. Patrick Kessler werkte al sinds 2016 bij De Kersentuin, en het restaurant is voor hem bekend terrein: "Ik wil vooral op dezelfde voet door blijven gaan en ge...

Events Chefs
Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibral...

Achtergronden
Iens komt met eigen festival

IENS introduceert het eerste IENS Festival. Een unieke online campagne, waarbij restaurants bezoekers voordelig laten kennismaken met hun keuken en gastvrijheid. Van 26 oktober tot en met 30 november geven honderden restaurants in heel Nederland 50 procent korting op de gehele rekening aan gasten di...

Regelgeving
AirDnD weizigd naam op last van Airbnb

Het Nederlandse platform voor huiskamerrestaurant, AirDnD, heeft zijn naam veranderd in ShareDnD. De naamswijziging was nodig, omdat Airbnb dreigde met juridische stappen tegen de website. "We hebben besloten onze naam te veranderen, omdat wij als startende onderneming niet de financiël...

Vlees cijfers
Vleesverbruik niet verder gedaald

De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: “De huidige vleesconsum...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: