Peter Oreel winnaar NK Oestersteken 2017

11 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht vond traditiegetrouw het NK Oestersteken plaats. In het retro Wijntheater® streden 12 finalisten uit heel Nederland om de titel beste oestersteker van Nederland. De finalisten werden beoordeeld in de categorieën snelheid, gruis, beschadiging en gereed voor consumptie. Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke kwam als beste uit de strijd en heeft de titel NK oestersteken gewonnen. BBB Maastricht beleeft morgen alweer haar laatste beursdag en is geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

De vier voorrondes vonden afgelopen jaar plaats in Rai Amsterdam, Wijntheater® Weekend  in Haarlem, Rotterdam Ahoy en het Zeeuwse Yerseke. Uit elke voorronde mochten drie deelnemers mee naar de finale. De winnaar ontvangt niet alleen een prachtige wisseltrofee, maar gaat ook door naar het WK oestersteken in China. De nummer één én twee mogen bovendien meedoen aan het EK oestersteken in het Zweedse Trollhättan.

Snelheid en zorgvuldigheid

Bij het oestersteken dienen de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open te maken. Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid bepaalt dus in grote mate de score. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf zegt hierover: “Peter Oreel heeft op 1 seconde de finale gewonnen en dat zegt genoeg over de strijd die hier geleverd is. Je zag dat de wedstrijdkoorts de deelnemers op verschillende vlakken in de weg zat. Er was weinig gruis in de oesters, wat duit op een goede beheersing van de techniek, maar er was veel kapot vlees. Dat laatste werd mede veroorzaakt door de druk. Alleen de koelbloedigste deelnemer komt hier goed uit en Peter Oreel is de terechte winnaar.’

Barend Havenaar is eigenaar van de Champagnebar.nl, een bedrijf dat op feesten en evenementen champagnetorens en oesters verzorgt. Zijn vrouw Register Vinoloog Barbara is ambassadeur voor Royal Leerdam en was eigenaresse van Wijnbar aan Zee op Zandvoort. Samen runnen zij ook Wijntheater®, een tent die ingericht is met retro meubilair, waar muziek op elpees gedraaid wordt en wijnen worden geschonken en waar dus ook de plek op BBB Maastricht waar het NK Oestersteken georganiseerd wordt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: