Peter Oreel winnaar NK Oestersteken 2017

11 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht vond traditiegetrouw het NK Oestersteken plaats. In het retro Wijntheater® streden 12 finalisten uit heel Nederland om de titel beste oestersteker van Nederland. De finalisten werden beoordeeld in de categorieën snelheid, gruis, beschadiging en gereed voor consumptie. Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke kwam als beste uit de strijd en heeft de titel NK oestersteken gewonnen. BBB Maastricht beleeft morgen alweer haar laatste beursdag en is geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

De vier voorrondes vonden afgelopen jaar plaats in Rai Amsterdam, Wijntheater® Weekend  in Haarlem, Rotterdam Ahoy en het Zeeuwse Yerseke. Uit elke voorronde mochten drie deelnemers mee naar de finale. De winnaar ontvangt niet alleen een prachtige wisseltrofee, maar gaat ook door naar het WK oestersteken in China. De nummer één én twee mogen bovendien meedoen aan het EK oestersteken in het Zweedse Trollhättan.

Snelheid en zorgvuldigheid

Bij het oestersteken dienen de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open te maken. Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid bepaalt dus in grote mate de score. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf zegt hierover: “Peter Oreel heeft op 1 seconde de finale gewonnen en dat zegt genoeg over de strijd die hier geleverd is. Je zag dat de wedstrijdkoorts de deelnemers op verschillende vlakken in de weg zat. Er was weinig gruis in de oesters, wat duit op een goede beheersing van de techniek, maar er was veel kapot vlees. Dat laatste werd mede veroorzaakt door de druk. Alleen de koelbloedigste deelnemer komt hier goed uit en Peter Oreel is de terechte winnaar.’

Barend Havenaar is eigenaar van de Champagnebar.nl, een bedrijf dat op feesten en evenementen champagnetorens en oesters verzorgt. Zijn vrouw Register Vinoloog Barbara is ambassadeur voor Royal Leerdam en was eigenaresse van Wijnbar aan Zee op Zandvoort. Samen runnen zij ook Wijntheater®, een tent die ingericht is met retro meubilair, waar muziek op elpees gedraaid wordt en wijnen worden geschonken en waar dus ook de plek op BBB Maastricht waar het NK Oestersteken georganiseerd wordt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Culinair Michelin Interview 10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: Jef Schuur blikt terug

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week blikt Jef Schuur, Patron Cuisinier Bij Jef*, terug op het interview dat wij met hem h...

Culinair
Sterrenchef Wim Severein opent deuren van The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: