Peter Oreel winnaar NK Oestersteken 2017

11 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht vond traditiegetrouw het NK Oestersteken plaats. In het retro Wijntheater® streden 12 finalisten uit heel Nederland om de titel beste oestersteker van Nederland. De finalisten werden beoordeeld in de categorieën snelheid, gruis, beschadiging en gereed voor consumptie. Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke kwam als beste uit de strijd en heeft de titel NK oestersteken gewonnen. BBB Maastricht beleeft morgen alweer haar laatste beursdag en is geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

De vier voorrondes vonden afgelopen jaar plaats in Rai Amsterdam, Wijntheater® Weekend  in Haarlem, Rotterdam Ahoy en het Zeeuwse Yerseke. Uit elke voorronde mochten drie deelnemers mee naar de finale. De winnaar ontvangt niet alleen een prachtige wisseltrofee, maar gaat ook door naar het WK oestersteken in China. De nummer één én twee mogen bovendien meedoen aan het EK oestersteken in het Zweedse Trollhättan.

Snelheid en zorgvuldigheid

Bij het oestersteken dienen de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open te maken. Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid bepaalt dus in grote mate de score. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf zegt hierover: “Peter Oreel heeft op 1 seconde de finale gewonnen en dat zegt genoeg over de strijd die hier geleverd is. Je zag dat de wedstrijdkoorts de deelnemers op verschillende vlakken in de weg zat. Er was weinig gruis in de oesters, wat duit op een goede beheersing van de techniek, maar er was veel kapot vlees. Dat laatste werd mede veroorzaakt door de druk. Alleen de koelbloedigste deelnemer komt hier goed uit en Peter Oreel is de terechte winnaar.’

Barend Havenaar is eigenaar van de Champagnebar.nl, een bedrijf dat op feesten en evenementen champagnetorens en oesters verzorgt. Zijn vrouw Register Vinoloog Barbara is ambassadeur voor Royal Leerdam en was eigenaresse van Wijnbar aan Zee op Zandvoort. Samen runnen zij ook Wijntheater®, een tent die ingericht is met retro meubilair, waar muziek op elpees gedraaid wordt en wijnen worden geschonken en waar dus ook de plek op BBB Maastricht waar het NK Oestersteken georganiseerd wordt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Biologisch
Restaurant Veldzicht aangesloten bij Euro-Toque

Restaurant Veldzicht uit Oosterwijtwerd is toegetreden tot Euro-Toques. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Burg...

trends Restaurant
De foodtrends van 2018 voor restaurants

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2...

Amsterdam Culinair
Sofitel Legend The Grand Amsterdam opent pop-up restaurant

Van 22 januari tot 12 maart tovert Sofitel Legend The Grand Amsterdam haar lobby en Library ‘Or’ om tot een Italiaans pop-up restaurant genaamd La Gita. La Gita wordt een all-day dining concept met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de meest heerlijke Italiaanse bites en ge...

Achtergronden
Restaurant moet bezorgers missen vanwege verkeersovertredingen

Een restaurant in Tilburg kan een tijd geen gebruik maken van de diensten van enkele bezorgers. Binnen drie dagen werden immers drie medewerkers van het restaurant betrapt op het overschrijden van de maximaal toegestane snelheid, zo lezen we in het Brabants Dagblad. Rijgedrag De politie bezo...

Columns Personeel
Column: Eten wat de pot schaft

Eten wat de pot schaft Het is vijf voor vijf. De lunch loopt uit de hand, de afwasser is te laat en de mise en place lijst is nog lang niet af. De hartslag tikt een kleine 160 in de minuut aan en de zweetdruppels verdampen op mijn voorhoofd. Juist op dat moment komt hij binnen, vrolijk; want het ...

Regelgeving Bezorgen
Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

Deliveroo heeft er bij de EU op aangedrongen om flexibel werk in de groeiende platformeconomie beter te beschermen. Dit blijkt uit de inzending van de bezorgdienst op de consultatie van de Europese Commissie over sociale zekerheden. Deliveroo wil de riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonde...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: