Omzet horeca daalt voor het eerst in zes jaar tijd weer

29 mei 2019 | Thijs Jacobs

De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal van 2019 met 0,3 procent af ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Dit is de eerste omzetdaling in zes jaar. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, nam met 2,0 procent af. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 0,6 procent, terwijl de omzet van logiesverstrekking afnam met 2,7 procent.

Omzetdaling logiesverstrekking

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 2,7 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijzen stegen licht, terwijl het aantal overnachtingen daalde met 3,1 procent. Vorig kwartaal nam de omzet van logiesverstrekkers nog toe met 1,9 procent.

De omzet van hotels nam met 1,0 procent af, het volume met 2,1 procent. De overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, zette 6,9 procent minder om dan een kwartaal eerder.

Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt toe

Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het eerste kwartaal 0,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dat komt doordat de prijzen in deze deelbranche van de horeca stegen, onder meer door de verhoging van het lage btw-tarief. Het aantal verkochte consumpties daalde daarentegen met 1,6 procent. 

Met een stijging van 1,8 procent nam de omzet van kantines en cateraars het sterkst toe. Ook restaurants en fastfoodrestaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder, beide 0,7 procent. De omzet van cafés daalde echter met 0,7 procent. In alle bedrijfstakken nam het aantal verkochte consumpties af.

Ondernemersvertrouwen horeca minder positief

Het ondernemersvertrouwen (gebaseerd op zelfrapportage) in de horeca stond aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 op 8,6. Dat is ruim 3 procentpunt lager dan een kwartaal eerder en de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Het aantal bedrijven dat aangeeft te kampen met personeelstekort is iets hoger dan een kwartaal eerder. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 speelde dit voor 29 procent van de horecabedrijven. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.

Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het eerste kwartaal van 2019. Er gingen iets meer horecabedrijven failliet in het eerste kwartaal dan een jaar eerder.

Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet- en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 0,1 procent.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: