OMT: Restaurants hadden wellicht open kunnen blijven

14 oktober 2020 | Redactie

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd te onderzoeken of het mogelijk is om de restaurants toch open te houden. Het kabinet besloot gisteravond dat iedere horecazaak, met uitzondering van hotels, minimaal vier weken gesloten moet zijn.

Volgens het OMT is het raadzaam om te onderzoeken of het mogelijk is om met gezondheidscheck, registratie en anderhalve meter afstand de restaurants open te houden. Besmettingen in de horeca vinden voornamelijk in cafés plaats en in mindere mate in restaurants. Bedienend personeel zou worden verplicht om een mondneuskapje of een faceshield te dragen. Dit alles is te lezen in het vannacht door het OMT gepubliceerde kabinetsadvies.

In Parijs wordt onderscheid gemaakt binnen de horeca. Cafés zijn gesloten, terwijl restaurants wel open zijn. Ook in Brussel is dit het geval. De angst heerst in politiek Den Haag dat als restaurants wel open mogen, (eet)cafés hun bestemming  wijzigen naar restaurant. De discussie om onderscheid te maken tussen cafés en restaurants woedde de afgelopen dagen in de Hofstad.

Politiek commentator Wouter de Winther zei er in Goedemorgen Nederland op NPO 1 het volgende over: “Je hoort dat horecazaken misschien zelf hun bestemming enigszins gaan aanpassen, zodat ze wel open kunnen blijven door misschien wat extra voedsel te gaan serveren. Dat zou achter de schermen ook voor twijfels zorgen. Er is de afgelopen weken door verschillende ministers gekeken of je niet veel selectiever moet zijn en veel specifieker maatregelen moet nemen. Uiteindelijk hebben die ministers niet aan het langste eind getrokken.”

Het is echter nog maar de vraag of Rutte de mogelijkheid gaat bekijken of restaurants en lunchzaken wel open mogen. Gisteravond tijdens de persconferentie gaf hij juist aan eenduidige regels op te willen stellen en uitzonderingen werden geschrapt, zoals bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen. 

Restaurants zorgen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor 27 procent van de virusclusters in de horeca.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: