OMT: Restaurants hadden wellicht open kunnen blijven

14 oktober 2020 | Redactie

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd te onderzoeken of het mogelijk is om de restaurants toch open te houden. Het kabinet besloot gisteravond dat iedere horecazaak, met uitzondering van hotels, minimaal vier weken gesloten moet zijn.

Volgens het OMT is het raadzaam om te onderzoeken of het mogelijk is om met gezondheidscheck, registratie en anderhalve meter afstand de restaurants open te houden. Besmettingen in de horeca vinden voornamelijk in cafés plaats en in mindere mate in restaurants. Bedienend personeel zou worden verplicht om een mondneuskapje of een faceshield te dragen. Dit alles is te lezen in het vannacht door het OMT gepubliceerde kabinetsadvies.

In Parijs wordt onderscheid gemaakt binnen de horeca. Cafés zijn gesloten, terwijl restaurants wel open zijn. Ook in Brussel is dit het geval. De angst heerst in politiek Den Haag dat als restaurants wel open mogen, (eet)cafés hun bestemming  wijzigen naar restaurant. De discussie om onderscheid te maken tussen cafés en restaurants woedde de afgelopen dagen in de Hofstad.

Politiek commentator Wouter de Winther zei er in Goedemorgen Nederland op NPO 1 het volgende over: “Je hoort dat horecazaken misschien zelf hun bestemming enigszins gaan aanpassen, zodat ze wel open kunnen blijven door misschien wat extra voedsel te gaan serveren. Dat zou achter de schermen ook voor twijfels zorgen. Er is de afgelopen weken door verschillende ministers gekeken of je niet veel selectiever moet zijn en veel specifieker maatregelen moet nemen. Uiteindelijk hebben die ministers niet aan het langste eind getrokken.”

Het is echter nog maar de vraag of Rutte de mogelijkheid gaat bekijken of restaurants en lunchzaken wel open mogen. Gisteravond tijdens de persconferentie gaf hij juist aan eenduidige regels op te willen stellen en uitzonderingen werden geschrapt, zoals bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen. 

Restaurants zorgen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor 27 procent van de virusclusters in de horeca.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: