OMT: Restaurants hadden wellicht open kunnen blijven

14 oktober 2020 | Redactie

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd te onderzoeken of het mogelijk is om de restaurants toch open te houden. Het kabinet besloot gisteravond dat iedere horecazaak, met uitzondering van hotels, minimaal vier weken gesloten moet zijn.

Volgens het OMT is het raadzaam om te onderzoeken of het mogelijk is om met gezondheidscheck, registratie en anderhalve meter afstand de restaurants open te houden. Besmettingen in de horeca vinden voornamelijk in cafés plaats en in mindere mate in restaurants. Bedienend personeel zou worden verplicht om een mondneuskapje of een faceshield te dragen. Dit alles is te lezen in het vannacht door het OMT gepubliceerde kabinetsadvies.

In Parijs wordt onderscheid gemaakt binnen de horeca. Cafés zijn gesloten, terwijl restaurants wel open zijn. Ook in Brussel is dit het geval. De angst heerst in politiek Den Haag dat als restaurants wel open mogen, (eet)cafés hun bestemming  wijzigen naar restaurant. De discussie om onderscheid te maken tussen cafés en restaurants woedde de afgelopen dagen in de Hofstad.

Politiek commentator Wouter de Winther zei er in Goedemorgen Nederland op NPO 1 het volgende over: “Je hoort dat horecazaken misschien zelf hun bestemming enigszins gaan aanpassen, zodat ze wel open kunnen blijven door misschien wat extra voedsel te gaan serveren. Dat zou achter de schermen ook voor twijfels zorgen. Er is de afgelopen weken door verschillende ministers gekeken of je niet veel selectiever moet zijn en veel specifieker maatregelen moet nemen. Uiteindelijk hebben die ministers niet aan het langste eind getrokken.”

Het is echter nog maar de vraag of Rutte de mogelijkheid gaat bekijken of restaurants en lunchzaken wel open mogen. Gisteravond tijdens de persconferentie gaf hij juist aan eenduidige regels op te willen stellen en uitzonderingen werden geschrapt, zoals bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen. 

Restaurants zorgen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor 27 procent van de virusclusters in de horeca.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: