Ik hoor vaak van mensen in mijn omgeving dat ik een stiller persoon ben geworden sinds ik in restaurants werk. In eerste instantie stond ik daar niet zo bij stil, maar later realiseerde ik me dat dit niet zomaar was gebeurd. Lange tijd heb ik me afgevraagd hoe dat kwam, en ik ontdekte dat die stilte me juist veel heeft geleerd.
Doordat ik stiller ben geworden, ben ik anderen meer gaan horen. Ik ben beter gaan luisteren en daardoor heb ik meer begrepen en geleerd. Met luisteren bedoel ik niet simpelweg horen wat iemand zegt, maar echt aandachtig kijken, in iemands ogen, en proberen te begrijpen wat diegene bedoelt. Pas als iemand is uitgesproken, stel ik vragen. Niet ervoor.
Sinds ik stiller ben geworden, denk ik meer na. Ik overdenk situaties, vergelijk gesprekken met eerdere ervaringen, en leer daardoor beter argumenteren en oplossingen bedenken. Deze manier van luisteren en reflecteren heb ik mezelf in de loop der jaren aangeleerd, en het heeft me enorm geholpen in mijn ontwikkeling en vakmanschap. Soms zegt stilte meer dan woorden. Je hoeft niet in elk gesprek het laatste woord te hebben.
Ik geloof oprecht dat als je beter wilt worden in wat je doet, je eerst moet leren luisteren. En luisteren is voor veel mensen misschien wel een van de moeilijkste dingen. Sommigen zien luisteren als een vorm van nederigheid — en dat is het ook — maar in mijn ogen is nederigheid niets negatiefs. Het is juist een vorm van respect.
Toch voelen anderen zich soms gekleineerd door die rol van toehoorder. Wat ik niet begrijp, is hoe je kunt verwachten iets te leren zonder nederig te zijn. Bij nederigheid hoort respect, en respect is dus aandachtig luisteren in stilte naar wat iemand zegt.
Over Giuseppe Mazziotta
Giuseppe Mazziotta beschikt sinds zijn achttiende al over een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters van Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee in zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september 2023 startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen om de horeca in te gaan en dat doet hij door zijn ervaringen te delen.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.