Nieuw Amsterdams restaurant verkoopt gebakken lucht

20 maart 2018 | Thijs Jacobs

In het centrum Amsterdam is deze week een restaurant geopend dat gebakken lucht verkoopt. Op deze manier omzeilt de horecaonderneming het strenge beleid omtrent toeristenwinkels - de zogenaamde 'Nutella-winkels' - in de hoofdstad. De gemeente wil immers niet dat dergelijke toeristenwinkels het centrum van de stad domineren en daardoor de lokale bewoners het woongenot ontnemen.

Lucht met Nutella

In het restaurant, dat 'Airfry Delight' heet, koopt men gebakken lucht, dat na bereiding wordt besmeerd met Nutella. Men kan verschillende toppings kiezen en de portie 'airfry' completeren met één of meerdere bolletjes ijs. 

Vergunning kon niet worden geweigerd

Hoe werkt dat, het bakken van lucht? Uiteraard was de gemeente Amsterdam niet gecharmeerd van het omzeilen van de strenge regelgeving, maar heeft juridisch geen poot om op te staan. Nergens staat vermeld dat het aanbieden van gebakken lucht uitsluitend of grotendeels gericht is op toeristen. Iedereen heeft immers lucht nodig, ook de inwoners van de stad. Een vergunning kon dan ook niet worden geweigerd.
In de winkel vind je plastic verpakkingen, gevuld met lucht. Deze worden door de consument naar de counter gebracht, waarna een medewerker de verpakking leeggiet in de speciaal voor de lucht ontworpen airfryer. Vervolgens wordt de lucht middels een speciaal procedé bereid. Hierdoor blijven volgens de eigenaar van het restaurant, Harvey Storm, de smaken behouden en is de structuur van het eindproduct gegarandeerd. Na slechts 45 seconden in de airfryer is de lucht klaar om gegarneerd te worden. Harvey: "Door de constante temperatuur en luchtcirculatie in de speciaal ontworpen airfryer is het mogelijk om de geprepareerde lucht om te zetten in een tastbaar eindproduct."

Typisch Hollandse toppings

De gasten kunnen in het restaurant kiezen uit de volgende toppings voor de met Nutella bestreken luchtsnack: ijs, wafel, 'Dutch Cheese Garnish', stroopwafelkruimels, Hollandse dropmix en wietkruimel. De laatstgenoemde topping is niet gemaakt van wiet (dat laat de regelgeving immers niet toe), maar heeft wel de kenmerkende smaak van de populaire ontspanningsdrug.

Optredens van Amsterdamse artiesten

Je vindt Airfry Delight aan het Rokin in Amsterdam. Wanneer deze pilot store een succes blijkt, wil de eigenaar uitbreiden en minimaal veertien zaken openen in het centrum van Amsterdam. Op eerste paasdag staat een grootschalig openingsevenement gepland, waarbij typisch Amsterdamse volkszangers acte de présence geven. Onder meer Bolle Evert, Gouden Sjaan en Tinnen Nelis beklimmen het podium dat voor de zaak wordt geplaatst. Ook hiervoor is inmiddels een vergunning afgegeven door de gemeente. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Culinair
Internationale topchefs geven masterclasses in Nederland

Met nog ruim een half jaar te gaan, presenteert Folie Culinaire de eerste internationale chefs die plaats zullen nemen in de befaamde demokeuken. Rob Roy Cameron van restaurant Gazelle Mayfair (Londen, Verenigd Koninkrijk), Olesia Drobot van EM restaurant (Sint-Petersburg, Rusland) en sterrenchef He...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: