Nieuw Amsterdams restaurant verkoopt gebakken lucht

20 maart 2018 | Thijs Jacobs

In het centrum Amsterdam is deze week een restaurant geopend dat gebakken lucht verkoopt. Op deze manier omzeilt de horecaonderneming het strenge beleid omtrent toeristenwinkels - de zogenaamde 'Nutella-winkels' - in de hoofdstad. De gemeente wil immers niet dat dergelijke toeristenwinkels het centrum van de stad domineren en daardoor de lokale bewoners het woongenot ontnemen.

Lucht met Nutella

In het restaurant, dat 'Airfry Delight' heet, koopt men gebakken lucht, dat na bereiding wordt besmeerd met Nutella. Men kan verschillende toppings kiezen en de portie 'airfry' completeren met één of meerdere bolletjes ijs. 

Vergunning kon niet worden geweigerd

Hoe werkt dat, het bakken van lucht? Uiteraard was de gemeente Amsterdam niet gecharmeerd van het omzeilen van de strenge regelgeving, maar heeft juridisch geen poot om op te staan. Nergens staat vermeld dat het aanbieden van gebakken lucht uitsluitend of grotendeels gericht is op toeristen. Iedereen heeft immers lucht nodig, ook de inwoners van de stad. Een vergunning kon dan ook niet worden geweigerd.
In de winkel vind je plastic verpakkingen, gevuld met lucht. Deze worden door de consument naar de counter gebracht, waarna een medewerker de verpakking leeggiet in de speciaal voor de lucht ontworpen airfryer. Vervolgens wordt de lucht middels een speciaal procedé bereid. Hierdoor blijven volgens de eigenaar van het restaurant, Harvey Storm, de smaken behouden en is de structuur van het eindproduct gegarandeerd. Na slechts 45 seconden in de airfryer is de lucht klaar om gegarneerd te worden. Harvey: "Door de constante temperatuur en luchtcirculatie in de speciaal ontworpen airfryer is het mogelijk om de geprepareerde lucht om te zetten in een tastbaar eindproduct."

Typisch Hollandse toppings

De gasten kunnen in het restaurant kiezen uit de volgende toppings voor de met Nutella bestreken luchtsnack: ijs, wafel, 'Dutch Cheese Garnish', stroopwafelkruimels, Hollandse dropmix en wietkruimel. De laatstgenoemde topping is niet gemaakt van wiet (dat laat de regelgeving immers niet toe), maar heeft wel de kenmerkende smaak van de populaire ontspanningsdrug.

Optredens van Amsterdamse artiesten

Je vindt Airfry Delight aan het Rokin in Amsterdam. Wanneer deze pilot store een succes blijkt, wil de eigenaar uitbreiden en minimaal veertien zaken openen in het centrum van Amsterdam. Op eerste paasdag staat een grootschalig openingsevenement gepland, waarbij typisch Amsterdamse volkszangers acte de présence geven. Onder meer Bolle Evert, Gouden Sjaan en Tinnen Nelis beklimmen het podium dat voor de zaak wordt geplaatst. Ook hiervoor is inmiddels een vergunning afgegeven door de gemeente. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: