Nieuw Amsterdams restaurant verkoopt gebakken lucht

20 maart 2018 | Thijs Jacobs

In het centrum Amsterdam is deze week een restaurant geopend dat gebakken lucht verkoopt. Op deze manier omzeilt de horecaonderneming het strenge beleid omtrent toeristenwinkels - de zogenaamde 'Nutella-winkels' - in de hoofdstad. De gemeente wil immers niet dat dergelijke toeristenwinkels het centrum van de stad domineren en daardoor de lokale bewoners het woongenot ontnemen.

Lucht met Nutella

In het restaurant, dat 'Airfry Delight' heet, koopt men gebakken lucht, dat na bereiding wordt besmeerd met Nutella. Men kan verschillende toppings kiezen en de portie 'airfry' completeren met één of meerdere bolletjes ijs. 

Vergunning kon niet worden geweigerd

Hoe werkt dat, het bakken van lucht? Uiteraard was de gemeente Amsterdam niet gecharmeerd van het omzeilen van de strenge regelgeving, maar heeft juridisch geen poot om op te staan. Nergens staat vermeld dat het aanbieden van gebakken lucht uitsluitend of grotendeels gericht is op toeristen. Iedereen heeft immers lucht nodig, ook de inwoners van de stad. Een vergunning kon dan ook niet worden geweigerd.
In de winkel vind je plastic verpakkingen, gevuld met lucht. Deze worden door de consument naar de counter gebracht, waarna een medewerker de verpakking leeggiet in de speciaal voor de lucht ontworpen airfryer. Vervolgens wordt de lucht middels een speciaal procedé bereid. Hierdoor blijven volgens de eigenaar van het restaurant, Harvey Storm, de smaken behouden en is de structuur van het eindproduct gegarandeerd. Na slechts 45 seconden in de airfryer is de lucht klaar om gegarneerd te worden. Harvey: "Door de constante temperatuur en luchtcirculatie in de speciaal ontworpen airfryer is het mogelijk om de geprepareerde lucht om te zetten in een tastbaar eindproduct."

Typisch Hollandse toppings

De gasten kunnen in het restaurant kiezen uit de volgende toppings voor de met Nutella bestreken luchtsnack: ijs, wafel, 'Dutch Cheese Garnish', stroopwafelkruimels, Hollandse dropmix en wietkruimel. De laatstgenoemde topping is niet gemaakt van wiet (dat laat de regelgeving immers niet toe), maar heeft wel de kenmerkende smaak van de populaire ontspanningsdrug.

Optredens van Amsterdamse artiesten

Je vindt Airfry Delight aan het Rokin in Amsterdam. Wanneer deze pilot store een succes blijkt, wil de eigenaar uitbreiden en minimaal veertien zaken openen in het centrum van Amsterdam. Op eerste paasdag staat een grootschalig openingsevenement gepland, waarbij typisch Amsterdamse volkszangers acte de présence geven. Onder meer Bolle Evert, Gouden Sjaan en Tinnen Nelis beklimmen het podium dat voor de zaak wordt geplaatst. Ook hiervoor is inmiddels een vergunning afgegeven door de gemeente. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: