Nieuw Amsterdams restaurant verkoopt gebakken lucht

20 maart 2018 | Thijs Jacobs

In het centrum Amsterdam is deze week een restaurant geopend dat gebakken lucht verkoopt. Op deze manier omzeilt de horecaonderneming het strenge beleid omtrent toeristenwinkels - de zogenaamde 'Nutella-winkels' - in de hoofdstad. De gemeente wil immers niet dat dergelijke toeristenwinkels het centrum van de stad domineren en daardoor de lokale bewoners het woongenot ontnemen.

Lucht met Nutella

In het restaurant, dat 'Airfry Delight' heet, koopt men gebakken lucht, dat na bereiding wordt besmeerd met Nutella. Men kan verschillende toppings kiezen en de portie 'airfry' completeren met één of meerdere bolletjes ijs. 

Vergunning kon niet worden geweigerd

Hoe werkt dat, het bakken van lucht? Uiteraard was de gemeente Amsterdam niet gecharmeerd van het omzeilen van de strenge regelgeving, maar heeft juridisch geen poot om op te staan. Nergens staat vermeld dat het aanbieden van gebakken lucht uitsluitend of grotendeels gericht is op toeristen. Iedereen heeft immers lucht nodig, ook de inwoners van de stad. Een vergunning kon dan ook niet worden geweigerd.
In de winkel vind je plastic verpakkingen, gevuld met lucht. Deze worden door de consument naar de counter gebracht, waarna een medewerker de verpakking leeggiet in de speciaal voor de lucht ontworpen airfryer. Vervolgens wordt de lucht middels een speciaal procedé bereid. Hierdoor blijven volgens de eigenaar van het restaurant, Harvey Storm, de smaken behouden en is de structuur van het eindproduct gegarandeerd. Na slechts 45 seconden in de airfryer is de lucht klaar om gegarneerd te worden. Harvey: "Door de constante temperatuur en luchtcirculatie in de speciaal ontworpen airfryer is het mogelijk om de geprepareerde lucht om te zetten in een tastbaar eindproduct."

Typisch Hollandse toppings

De gasten kunnen in het restaurant kiezen uit de volgende toppings voor de met Nutella bestreken luchtsnack: ijs, wafel, 'Dutch Cheese Garnish', stroopwafelkruimels, Hollandse dropmix en wietkruimel. De laatstgenoemde topping is niet gemaakt van wiet (dat laat de regelgeving immers niet toe), maar heeft wel de kenmerkende smaak van de populaire ontspanningsdrug.

Optredens van Amsterdamse artiesten

Je vindt Airfry Delight aan het Rokin in Amsterdam. Wanneer deze pilot store een succes blijkt, wil de eigenaar uitbreiden en minimaal veertien zaken openen in het centrum van Amsterdam. Op eerste paasdag staat een grootschalig openingsevenement gepland, waarbij typisch Amsterdamse volkszangers acte de présence geven. Onder meer Bolle Evert, Gouden Sjaan en Tinnen Nelis beklimmen het podium dat voor de zaak wordt geplaatst. Ook hiervoor is inmiddels een vergunning afgegeven door de gemeente. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Hotel Opening
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft een vernieuwd restaurant

Het is de natuur van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum om verrassend en uniek te zijn voor al haar gasten. Deze keer was het tijd om het ontbijt- & lunchrestaurant van Woudschoten aan te pakken. Het restaurant heeft een eerlijk & puur restaurantconcept gekregen. Er is gebruik gemaak...

Awards Culinair
Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken

Afgelopen maandag heeft in Brasserie 'De Vluchthaven' te Bruinisse voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de twaalf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes wederom Joost Deurloo voor de derde keer op een rij en vier...

''Met het complete Horeko systeem kunnen we sturen op onze twee grootste kostenposten''

Villa Ruimzicht – een elegant en modern hotel met een restaurant en bar waar iedereen zich thuisvoelt, of je nu in driedelig pak of in je korte broek binnen komt lopen. In de tuin van de villa vertelt chef Bjorn Massop over zijn passie voor lokale producten, zijn drang naar een goed georganise...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: