Nederland importeert gigantisch veel avocado's

8 mei 2017 | Thijs Jacobs
Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocado’s. Daarmee is Nederland na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocado’s zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere landen. Dat meldt het CBS op basis van aanvullende analyse van recent gepubliceerde cijfers.

In acht jaar tijd is de invoerwaarde van avocado’s ruim verviervoudigd. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. De avocado staat nu na de druif op de tweede plek. Ook de invoer van bananen is sterk gegroeid, waardoor de banaan op plek drie eindigde, gevolgd door sinaasappels en meloenen. De invoer van appels is in acht jaar tijd juist fors gedaald.

Groot deel avocado’s bestemd voor andere landen

Een groot deel van de avocado’s (79 procent) is niet voor de Nederlandse markt bestemd, maar voor andere landen. Voor het overgrote deel gaat het om Europese landen. De rest consumeren we zelf. Voor Nederlandse consumptie was in 2016 ongeveer 39 miljoen kilogram avocado’s beschikbaar. In 2008 was dat nog 10 miljoen kilogram. De invoer voor de Nederlandse markt ligt op het hoogste niveau ooit.

Grootste producent Mexico vooral gericht op VS

Mexico is wereldwijd met afstand de grootste producent van avocado’s. Toch haalt Nederland meer uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili. Mexico bedient met name buurland VS, na Mexico zelf de grootste consument van avocado’s.

VS met afstand grootste avocado-importeur

De Amerikanen importeerden in 2016 in waarde ruim drie keer zo veel avocado’s als Nederland. Na Nederland volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. De in Duitsland ingevoerde avocado’s komen voor een groot deel uit Nederland. Ook voert Nederland veel avocado’s door naar Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: