Snackmuur met Michelinster op Zwarte Cross 2019

1 juli 2019 | Thijs Jacobs

Zwarte Cross combineert culinaire wereldklasse met de efficiëntie van fastfood in de nieuwe sterrenautomatiek ‘Le Clique Claque’. Met een ramvol programma op de crossbaan en op de 33 podia is tijd een kostbaar goed op het grootste festival van Nederland. Fastfood biedt hierin uiteraard een uitkomst, maar zoals festivaldirectrice Tante Rikie altijd zegt: "My body is my temple, kearltjen", dus bedacht sterrenchef Rik Jansma drie Michelingerechten voor snackbarprijzen.

Uitgebreid tafelen kan al jaren op de Zwarte Cross in sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’, maar gedurende een driegangendiner mist een bezoeker toch al gauw 12 bands, 150 theaterartiesten en vijf crossklassen. Rik Jansma trok zich, geïnspireerd door dit eerstewereldprobleem, terug in zijn culinair laboratorium en ontwikkelde drie sterrensnacks met diverse ingrediënten waaronder streekproducten. Het gegeven dat eten uit de snackmuur vaak niet van de beste kwaliteit is en dat dineren op sterrenniveau vaak enkele uren duurt probeerde hij met de grond gelijk te maken. Tante Rikie mocht als eerste een kijkje nemen in de toekomst van festivalcatering en testte de sterrensnacks: "Efficiëntie en wereldklasse kwamen nog niet eerder zo tezamen en ik besef me wederom: niks is onmogelijk!".

Het menu van Le Clique Claque: 

- Kemperlandhoen (kip uit IJzervoorde) met zwarte truffelprei en Pata Negra-ham 
- Gepocheerd hoeve-ei met kaviaar, bieslookmayonaise, crème fraîche en aardappel
- Lauwwarme croque monsieur met tomaat, kreeft en basilicum

Rik Jansma: Chef en eigenaar van restaurant Basiliek in Harderwijk en tevens voorzitter van restaurantvereniging JRE Nederland: "Een to go op niveau: dat is toch waanzinnig! Een sterrengerecht voor onderweg!" 

De Zwarte Cross is met 220.000 bezoekers helemaal uitverkocht. Het festival telt 33 podia en verrast de bezoekers met een combinatie van muziek, theater, topsport en stunts. Wat maakt de Zwarte Cross zo uniek? Dat zijn de contrasten. Er is cross en er is een kermis, poëzie en een playa, een Universitent en een Oase, een Gospel Church en een Gaycafé. Door die tegenstrijdigheden is het festival een bizarre mix van ingrediënten. Op elke centimeter van het terrein is het feest. Zwarte Cross vindt plaats van 18 tot en met 21 juli 2019. De enige betrouwbare manier om nog aan kaarten te komen is Ticketswap. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: