Michelinsterren voor het eerst uitgedeeld in Istanbul

Auteur: Redactie
Gastronomie Michelin 12 oktober 2022
Michelinsterren voor het eerst uitgedeeld in Istanbul

Voor het eerst heeft Michelin het hoogstaande culinaire aanbod van Istanbul beoordeeld. Dat de Michelin inspecteurs onder de indruk zijn, blijkt uit de maar liefst 53 restaurants die in de selectie zijn opgenomen. Het restaurant TURK Fatih Tutak beleeft met twee sterren een droomdebuut in de Michelin gids.  

De Nederlandse Executive Chef Rudolf van Nunen is met restaurant Şans een van de 53 restaurants in de selectie. De Michelin Gids Istanbul 2023 weerspiegelt de diversiteit en openheid van het lokale culinaire landschap.

Van de geselecteerde 53 restaurants kregen er tien een Bib Gourmand en de restaurants Mikla, Araka, Nicole and Neolokal ontvingen hun eerste ster. Neolokal kreeg naast de rode ster ook nog een groene als erkenning voor zijn baanbrekende benadering van duurzame gastronomie. Grote winnaar was het in 2019 geopende restaurant TURK Fatih Tutak. Chef Fatih Tutak heeft eerder gewerkt voor 3 sterren restaurants Nihonryori Ryugin in Tokio en Noma in Kopenhagen. Zijn restaurant werd beloond met twee sterren dankzij de bijzondere interpretatie van typisch Turkse smaken.

Identiteit en tradities

“De presentatie van de eerste selectie restaurants van de Michelin Guide Istanbul is een historisch moment voor zowel onze teams van inspecteurs als voor deze unieke stad”, zegt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Guides. “Met 53 restaurants, waaronder vijf sterrenrestaurants, werpt onze selectie een licht op de breedte van dit getalenteerde culinaire landschap, trots op zijn identiteit en tradities, maar ook open voor de wereld. Istanbul is altijd een prominente culturele en toeristische bestemming geweest; vandaag met de gids, we hopen zowel aan lokale als internationale fijnproevers duidelijk te maken dat het ook een gastronomische topbestemming is.”

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws