Meer groenten in Nederlandse horeca

23 januari 2015 |
Meer groenten in Nederlandse horeca<

Groente is hot! Zo bleek ook weer tijdens de Horecava 2015. Stichting Variatie in de Keuken deed onderzoek naar het gebruik van groente in
de keuken. Restauranthouders blijken steeds meer het belang in te zien van het serveren van meer groente. Maar liefst 70% gaf aan dat zij interesse hebben om de omzet en winstmarge van hun restaurant te verhogen door meer groente en minder vlees te serveren. Het merendeel van de restaurants (zo’n 60%) die meededen aan het onderzoek, serveren nu tussen de 50 en 125 gram groente per hoofdgerecht.

Demonstraties
Stichting Variatie in de Keuken was dit jaar voor het eerst op de Horecava aanwezig met hun #GekopGroente stand. In de stand werden verschillende demonstraties gegeven door bekende chefs, met de focus op technieken en bijzondere smaakcombinaties die met meer groente mogelijk zijn. “Meer groente en iets minder vlees is wat de hedendaagse bewuste consument wil. Bovendien leveren groentegerechten duizenden liters water, CO2 en landbouwgrond besparing op en voor de restauranthouder tot maar liefst 23% inkoopvoordeel. Als iedereen profiteert van een andere balans op het bord dan begrijp ik wel waarom zoveel restaurants interesse hebben. Daarom is het zo belangrijk om alle kennis die we hebben op dit gebied te blijven delen met chefs en restauranthouders”, aldus Joris Heijnen, oprichter van Variatie in de Keuken.

Meer groente
Uit het onderzoek bleek dat 92% van de bezoekers van het Vers en Puur plein op de Horecava verwacht dat er meer groente geserveerd gaat worden in de Nederlandse horeca in 2017. Gemiddeld wordt een stijging verwacht van 28% meer groente op het bord. De stichting verwacht zelf dat de ontwikkeling iets langzamer zal gaan, maar is blij te zien dat het zo leeft in de sector. Joris Heijnen: “Als het lukt om de Horeca te inspireren gemiddeld minimaal 10% tot 20% meer groente te serveren, dan hebben we al een flinke stap gezet.” In totaal werden 166 bezoekers ondervraagd, waarvan 60% werkzaam bij een restaurant.

Meewerken
Tien restaurants hebben inmiddels aangegeven mee te willen werken aan een grootschalig onderzoek waarbij verschillende concepten om de groenteconsumptie te bevorderen gedurende twee weken uitgevoerd zullen worden. Tijdens het onderzoek wil Variatie in de Keuken metingen verrichten en een gasttevredenheidsonderzoek doen om zo inzicht te krijgen op welke manier de restauranthouder meer geld kan verdienen en de gasten meer tevreden naar huis gaan. Het onderzoek is een gezamenlijk project met o.a. de Wageningen Universiteit en het Groenten Fruit Huis om de groente consumptie te stimuleren. Bij interesse, er zijn nog enkele plaatsen voor restaurants beschikbaar, neem contact op met Stichting Variatie in de Keuken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: