Lockdown verlengd: 'Doodsteek voor de horeca'

2 februari 2021 | Redactie

Het kabinet heeft, in overleg met het OMT, besloten dat winkels en horeca tot 2 maart gesloten blijven. Een versoepeling van de coronamaatregelen zit er voor de horeca nog niet in. De lockdown wordt dus met drie weken verlengd. 

Click & collect

Wel zullen winkels en horeca mogen openen voor ophalen, in de retail noemen ze dat 'click & collect'. In de horeca was afhalen al mogelijk. Hierbij mogen vooraf online (of telefonisch) bestelde producten fysiek afgehaald worden in de winkel. Er zal dan waarschijnlijk met tijdvakken gewerkt worden in de winkels. Deze gedeeltelijke heropening van de retail kan een opmaat zijn voor meer stappen uit de lockdown, maar de natte horeca zal naar verwachting nog even moeten wachten.

Eerder werd al bekend, en nu bevestigd, dat de basisscholen en kinderopvang op 8 februari weer openen, ondanks het gegeven dat dit een 'reëel risico' oplevert voor de versnelling van de verspreiding van het coronavirus, zo verklaarde minister De Jonge. Inmiddels wordt geschat dat het aandeel van de Britse variant in het totaal van de besmettingen met het coronavirus is opgelopen tot ongeveer 65 procent, waardoor het virus zich sneller kan verspreiden en het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen weer zal oplopen. 

'Doodvonnis voor de horeca'

KHN is uitermate teleurgesteld in de gepresenteerde routekaart van het kabinet. In alle fasen blijft het overgrote deel van de horeca vrijwel op slot, clubs & discotheken zijn door het kabinet vanavond feitelijk failliet verklaard. Volstrekt onwerkbaar en een doodvonnis voor het merendeel van de horeca. Tegen de gemaakte afspraken in heeft er voor publicatie geen overleg met de sector plaatsgevonden, terwijl dat wel beloofd was; volstrekt onacceptabel.

Het kabinet benadrukt keer op keer dat we alleen sámen het coronavirus kunnen terugdringen. De routekaart is echter eenzijdig opgelegd en tot stand gekomen zonder de sector hierin te kennen.

KHN eist spoedoverleg

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het kan niet waar zijn dat dit de eindversie is van de routekaart, waarmee de horeca het vanaf 2 maart moet doen. Als dit het sámen is waar het kabinet het telkens over heeft, dan vraag ik me ernstig af hoe het er uit zou zien als we er ‘alleen’ voor staan. Het voelt in ieder geval hetzelfde. KHN laat het hier absoluut niet bij zitten. We eisen spoedoverleg met het kabinet om tot structurele verbeteringen van de routekaart te komen. Er ligt niet voor niets een plan aan slimme maatregelen klaar. Echter lijkt het er ernstig op dat het advies vanuit experts uit de sector in de wind geslagen wordt. Schandelijk; de sector kan namelijk echt verantwoord open middels slimme maatregelen. We gaan er vanuit dat het kabinet aan onze oproep gehoor geeft; in de tussentijd zullen we ons beraden op stevige acties en eventueel te nemen juridische stappen.”

Stel horeca op één lijn met winkels

Vanavond bleef écht perspectief voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden opnieuw uit. Een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. De horeca wil tegelijk met winkels open, waarbij ondernemers weer volledig én zonder restricties kunnen ondernemen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: