Liz Barents (21) van Restaurant la Provence wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

31 oktober 2017 | Thijs Jacobs
Liz Barents (21) van Restaurant la Provence wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Nederland krijgt een positieve impuls op het gebied van gastvrijheid, met een nieuwe lichting jonge en talentvolle gastvrouwen en -heren in de top van de gastronomie. Gisteren vond namelijk in het Amstel Hotel de zestiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) plaats. Een competitie die al jarenlang het vak van gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers zet en het gastronomische talent van de toekomst beloont met een award. Tijdens de feestelijke ontknoping werd de 21-jarige Liz Barents van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers) uitgeroepen tot winnaar. 

Aandacht voor zwarte brigade


Al sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland. Want hoewel er vrij veel aandacht wordt besteedt aan chefs (de zogenaamde witte brigade), is er nog steeds relatief weinig aandacht voor de bediening (de zwarte brigade). Vanmiddag waren de rollen omgedraaid in het Amstel Hotel en werd juist het vak van professioneel gastheer en gastvrouw in de spotlights gezet. Jonge talenten van 18 tot en met 21 jaar toonden in een onderlinge competitie hun vakmanschap aan en kregen zo, naar een initiatief van Hennessy en de Gastronomische Samenwerkingsverbanden, de erkenning die hun vak verdient. 

Jury en de prijs


De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gullick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Michael Hu (voorzitter Fine Eastern Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP  en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Liz Barents vanwege haar kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Daphne Bunskoek en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

  
Veelomvattende kwaliteiten


Om de uitblinkers in het veelomvattende vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten van de NHGP dit jaar getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer, weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is op de hoogte van de etiquette en is zelfs in staat de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij of zij werkzaam is. Voor de jury verzorgde de kandidaat een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. Ook werd de theoretische kennis van de kandidaat getest, middels vragen over onder meer cognac, wijn-spijscombinaties, gastvrijheid en ontvangst. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele setting en voor een select gezelschap een Hennessy cocktail. Opvallend hierbij was dat iedere kandidaat een eigen persoonlijke stijl heeft in de benadering naar de gasten toe.

De finalisten van dit jaar waren Achraf Tmim (21) van hotel- en restaurant Okura in Amsterdam (namens Alliance Gastronomique), Charlie van Hamersveld (21) van restaurant Basiliek in Harderwijk (namens JRE Restaurants), Sheryll de Valk (20) van restaurant Golden River in Laren (namens Fine Eastern Restaurants) en natuurlijk winnares Liz Barents (21) van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: