Liz Barents (21) van Restaurant la Provence wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

31 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Nederland krijgt een positieve impuls op het gebied van gastvrijheid, met een nieuwe lichting jonge en talentvolle gastvrouwen en -heren in de top van de gastronomie. Gisteren vond namelijk in het Amstel Hotel de zestiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) plaats. Een competitie die al jarenlang het vak van gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers zet en het gastronomische talent van de toekomst beloont met een award. Tijdens de feestelijke ontknoping werd de 21-jarige Liz Barents van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers) uitgeroepen tot winnaar. 

Aandacht voor zwarte brigade


Al sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland. Want hoewel er vrij veel aandacht wordt besteedt aan chefs (de zogenaamde witte brigade), is er nog steeds relatief weinig aandacht voor de bediening (de zwarte brigade). Vanmiddag waren de rollen omgedraaid in het Amstel Hotel en werd juist het vak van professioneel gastheer en gastvrouw in de spotlights gezet. Jonge talenten van 18 tot en met 21 jaar toonden in een onderlinge competitie hun vakmanschap aan en kregen zo, naar een initiatief van Hennessy en de Gastronomische Samenwerkingsverbanden, de erkenning die hun vak verdient. 

Jury en de prijs


De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gullick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Michael Hu (voorzitter Fine Eastern Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP  en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Liz Barents vanwege haar kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Daphne Bunskoek en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

  
Veelomvattende kwaliteiten


Om de uitblinkers in het veelomvattende vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten van de NHGP dit jaar getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer, weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is op de hoogte van de etiquette en is zelfs in staat de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij of zij werkzaam is. Voor de jury verzorgde de kandidaat een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. Ook werd de theoretische kennis van de kandidaat getest, middels vragen over onder meer cognac, wijn-spijscombinaties, gastvrijheid en ontvangst. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele setting en voor een select gezelschap een Hennessy cocktail. Opvallend hierbij was dat iedere kandidaat een eigen persoonlijke stijl heeft in de benadering naar de gasten toe.

De finalisten van dit jaar waren Achraf Tmim (21) van hotel- en restaurant Okura in Amsterdam (namens Alliance Gastronomique), Charlie van Hamersveld (21) van restaurant Basiliek in Harderwijk (namens JRE Restaurants), Sheryll de Valk (20) van restaurant Golden River in Laren (namens Fine Eastern Restaurants) en natuurlijk winnares Liz Barents (21) van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: