Liz Barents (21) van Restaurant la Provence wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

31 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Nederland krijgt een positieve impuls op het gebied van gastvrijheid, met een nieuwe lichting jonge en talentvolle gastvrouwen en -heren in de top van de gastronomie. Gisteren vond namelijk in het Amstel Hotel de zestiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) plaats. Een competitie die al jarenlang het vak van gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers zet en het gastronomische talent van de toekomst beloont met een award. Tijdens de feestelijke ontknoping werd de 21-jarige Liz Barents van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers) uitgeroepen tot winnaar. 

Aandacht voor zwarte brigade


Al sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland. Want hoewel er vrij veel aandacht wordt besteedt aan chefs (de zogenaamde witte brigade), is er nog steeds relatief weinig aandacht voor de bediening (de zwarte brigade). Vanmiddag waren de rollen omgedraaid in het Amstel Hotel en werd juist het vak van professioneel gastheer en gastvrouw in de spotlights gezet. Jonge talenten van 18 tot en met 21 jaar toonden in een onderlinge competitie hun vakmanschap aan en kregen zo, naar een initiatief van Hennessy en de Gastronomische Samenwerkingsverbanden, de erkenning die hun vak verdient. 

Jury en de prijs


De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gullick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Michael Hu (voorzitter Fine Eastern Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP  en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Liz Barents vanwege haar kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Daphne Bunskoek en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

  
Veelomvattende kwaliteiten


Om de uitblinkers in het veelomvattende vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten van de NHGP dit jaar getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer, weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is op de hoogte van de etiquette en is zelfs in staat de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij of zij werkzaam is. Voor de jury verzorgde de kandidaat een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. Ook werd de theoretische kennis van de kandidaat getest, middels vragen over onder meer cognac, wijn-spijscombinaties, gastvrijheid en ontvangst. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele setting en voor een select gezelschap een Hennessy cocktail. Opvallend hierbij was dat iedere kandidaat een eigen persoonlijke stijl heeft in de benadering naar de gasten toe.

De finalisten van dit jaar waren Achraf Tmim (21) van hotel- en restaurant Okura in Amsterdam (namens Alliance Gastronomique), Charlie van Hamersveld (21) van restaurant Basiliek in Harderwijk (namens JRE Restaurants), Sheryll de Valk (20) van restaurant Golden River in Laren (namens Fine Eastern Restaurants) en natuurlijk winnares Liz Barents (21) van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Awards
Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: