Kookboekenschrijvers uit een ver verleden

7 april 2016 |
Kookboekenschrijvers uit een ver verleden

Ooit gehoord van Mitaecus? Hij was een kok en kookboekauteur uit de vijfde eeuw voor Christus en een Griekssprekende inwoner van
Sicilië. Het eiland was gedurende deze periode rijk en zeer beschaafd. Mithaecus staat erom bekend dat hij de kennis van de Siciliaanse gastronomie naar Griekenland heeft gebracht. Hij ging aan het werk in Sparta, maar moest daar vertrekken omdat hij een verkeerde invloed zou hebben. Hierna verkaste Mitaecus naar Athene.

Eerste kookboek ter wereld
Het kookboek van Mitaecas was het eerste kookboek dat in het Grieks werd geschreven, en is tevens het eerste kookboek ter wereld waarvan de auteur bekend is. Er is één recept dat de tand des tijds heeft doorstaan, en dat komt door de vermelding in de Deipnosophistae van Athenaeus. Daarin wordt, in één regel, beschreven hoe men om dient te gaan met de vis Cepola Macrophthalma (dat is de rode lintvis, een straalvinnige vis die behoort tot de orde van de baarsachtigen, red.). Hieronder lees je die beschrijving:

Tainia: verwijder de ingewanden en verwijder de kop. Spoel de vis af en snijd in stukken. Voeg kaas en olijfolie toe.

Gekookte flamingo?
Later, in de late vierde eeuw na Christus, werd het bekende boek Apicius geschreven. De naam van het boek verwees naar Marcus Gavius Apicius, een Romeinse liefhebber van lekker eten. Hij leefde in de eerste eeuw na Christus, ten tijde van de heerschappij van Tiberius. Het boek is een kookinstructie, en zeer zeker toegespitst op de hogere klasse. Dat is te merken aan de exotische ingrediënten, zoals flamingo(!).

Cider om pens lekkerder te laten smaken
Sidoine Benoît is een Benedictijnse monnik uit de veertiende eeuw na Christus. Hij leefde en werkte in Caen, Frankrijk, waar hij volgends de overlevering het gerecht Tripes à la mode de Caen heeft uitgevonden. Benoît’s grootste inspiratiebronnen waren cider en ‘apple brandy’. Het gebruik van deze ingrediënten heeft de creaties van Benoît wereldberoemd gemaakt. Bovendien zorgde het gebruik van cider ervoor dat de voorheen zo smakeloze gerechten met pens, die de monniken vaak aten, nu wel enigszins te verteren waren. Hulde!

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Gastronomie Corona
Online tool maakt veilig uit eten gaan mogelijk

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden, zo melden zij in een persbericht. In de video onderaan dit bericht zie je hoe het model in de ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Zo kom je als ondernemer weer in je energie

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Achtergronden Corona
Haagse bronnen: geen versoepelingen deze maand

Vandaag, maandag 8 maart, besluit het kabinet over de coronamaatregelen na 15 maart, waarna er vanavond een persconferentie volgt. Er is al een en ander uitgelekt, waaronder het gegeven dat er voorlopig nog geen versoepelingen mogelijk zijn en dat de avondklok wordt verlengd tot 30 maart. De harde l ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: