KHN wil dat rookruimtes blijven

23 april 2016 |
KHN wil dat rookruimtes blijven

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil dat er met ingang van volgend jaar geen nieuwe rookruimtes in de horeca
bijkomen. Volgens KHN op zijn zachtst gezegd een ‘raar’ voorstel. KHN-voorzitter Toon Naber: “Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008, zijn rookruimtes toegestaan. Natuurlijk is dat aantal toegenomen nu de regels eenduidig zijn en beter worden nageleefd. Het lijkt alsof de horeca die heeft geïnvesteerd in deze ruimtes en zich houdt aan de naleving van het rookverbod wordt gestraft.”

NVWA
Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat het aantal rookruimtes sinds 2009 is gestegen van 10 procent van de cafés en discotheken tot 25 procent. Volgens Dik-Faber is dat nooit de bedoeling geweest. KHN nuanceert de cijfers: Naber: “Laten we niet vergeten dat over de hele horeca bezien maar 5% een rookruimte heeft; dit aantal is sinds 2009 slechts met 1 procent gestegen. Alleen bij cafés en discotheken gaat het om 25 procent.” De groei is volgens KHN een logische ontwikkeling: “25 procent van de bevolking rookt. De horeca is gastvrij voor rokers én niet-rokers. Rookruimtes zijn dé manier om beide groepen te faciliteren. In het begin was het rookbeleid nog onduidelijk en dubbelzinnig maar nu niet meer. Dus is het aantal rookruimtes gestegen want ondernemers, groot en klein, hebben maatregelen getroffen”, aldus Naber.

Horeca al rookvrij
Volgens KHN ís de horeca al rookvrij, juist als gevolg van de rookruimtes. De mogelijkheid om een rookruimte te maken moet gewoon blijven. “Wat ons betreft is er voor iedereen plek in de horeca: rokers én niet-rokers. Als er een meerderheid komt voor dit voorstel dan zou ik tegen de regering willen zeggen: wees dapper; als jullie een rookvrij Nederland willen, schaf dan gewoon de verkoop van sigaretten af en verbied het roken van tabaksproducten. En incasseer het verlies op accijnzen. Maar pak niet de sector die rokers wil faciliteren, wat nu het geval is. Dat kunnen we alleen maar hypocriet noemen”, aldus Naber.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: