JRE Jamsessie in teken van 'whisky & beef'

10 mei 2011 |
JRE Jamsessie in teken van 'whisky & beef'<

Maandag 9 mei vond de derde Jamsessie van de Jeunes Restaurateurs d'Europe - Nederland (JRE) plaats. De sessie stond in het teken van “Scotch beef & Whisky”. Voor deze gelegenheid waren een groot aantal JRE-chefs naar de kookstudio van Peter Gast van 't Schulten Hues in Zutphen getogen om de uitdaging aan te gaan.

Chefs in actie
Onder de 'jammers' waren onder meer: Alain Alders (De Vrienden van Jacob), André Gerrits (’t Amsterdammertje), Wouter van Laarhoven (De Molen), Mart Scherp (Restaurant Scherp) en Jeroen de Zeeuw (Restaurant Fris).


Uitleg over het Schotse rundvlees

Goed gevuld mandje
De “mystery basket” was gevuld met producten van deelnemende partners van de JRE. Er was een scala aan Schotse whisky’s van de Scotch Single Malt Whisky Society, samen met mooi Schots rundvlees van Quality Meat Scotland, superverse schol vanuit het Nederlands Visbureau, een ruim assortiment aan cress-soorten van Koppert Cress, heerlijke seizoensgroenten van Sligro, en de koffiesoorten van Nespresso.

Tekst en uitleg
Voordat de heren aan de slag gingen, gaf de heer Wouter Wapenaar van de Scotch Single Malt Whisky Society een korte uitleg over de verschillende soorten Whisky en un smaken, gaf Eric Miete van Koppert Cress een toelichting over de toepassingsmogelijkheden van cress, en prees Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau de kwaliteit van schol.


Wouter Wapenaar


Eric Miete


Agnes Leewis

Aan de slag
Hierna gingen de heren chefs enthousiast aan de slag. Onderwijl spraken de partners met de chefs over de combinaties, kooktechnieken en smaakvariaties.


Aan de slag


Geen gerecht zonder peper en zout


Proeven en proberen

Met veel plezier werd er naar hartenlust gejamd, en het resultaat waren mooie combinaties waarin de Schotse Whisky zeker tot zijn recht kwam.


Het vlees gaat zo kennis maken met twee chefs die klaar staan om te jammen


Het eindresultaat van een gerechtje met rundvlees


De verse schol werd omgetoverd tot een plaatje

Het concept…
Het basisidee van de jam-sessies is zowel eenvoudig als bijzonder doeltreffend. Op gezette dagen komen een aantal JRE-Chefs in de kookstudio bij elkaar. Middels een ‘mystery-basket’ gevuld van producten aangereikt door partners wordt gestart met koken; geen receptuur, geen vooraf bepaald doel en/of gewenst resultaat. Tijdens het ‘jammen’ ontstaat de wisselwerking van vraag, overleg, ervaring en verrassing. Er wordt niet alleen over het product gesproken maar ook over combinaties en toepassingsmogelijkheden. Op een heel inventieve manier wordt ‘à la minute’ kennis en kunde gecombineerd en is er op informele wijze direct persoonlijk contact, overleg en debat.

Foto's: Crystal Park New Media

Van deze dag is ook een film gemaakt door Crystal Park New Media uit Brummen. De film is hier te downloaden
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: