JRE Jamsessie in teken van 'whisky & beef'

10 mei 2011 |
JRE Jamsessie in teken van 'whisky & beef'<

Maandag 9 mei vond de derde Jamsessie van de Jeunes Restaurateurs d'Europe - Nederland (JRE) plaats. De sessie stond in het teken van “Scotch beef & Whisky”. Voor deze gelegenheid waren een groot aantal JRE-chefs naar de kookstudio van Peter Gast van 't Schulten Hues in Zutphen getogen om de uitdaging aan te gaan.

Chefs in actie
Onder de 'jammers' waren onder meer: Alain Alders (De Vrienden van Jacob), André Gerrits (’t Amsterdammertje), Wouter van Laarhoven (De Molen), Mart Scherp (Restaurant Scherp) en Jeroen de Zeeuw (Restaurant Fris).


Uitleg over het Schotse rundvlees

Goed gevuld mandje
De “mystery basket” was gevuld met producten van deelnemende partners van de JRE. Er was een scala aan Schotse whisky’s van de Scotch Single Malt Whisky Society, samen met mooi Schots rundvlees van Quality Meat Scotland, superverse schol vanuit het Nederlands Visbureau, een ruim assortiment aan cress-soorten van Koppert Cress, heerlijke seizoensgroenten van Sligro, en de koffiesoorten van Nespresso.

Tekst en uitleg
Voordat de heren aan de slag gingen, gaf de heer Wouter Wapenaar van de Scotch Single Malt Whisky Society een korte uitleg over de verschillende soorten Whisky en un smaken, gaf Eric Miete van Koppert Cress een toelichting over de toepassingsmogelijkheden van cress, en prees Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau de kwaliteit van schol.


Wouter Wapenaar


Eric Miete


Agnes Leewis

Aan de slag
Hierna gingen de heren chefs enthousiast aan de slag. Onderwijl spraken de partners met de chefs over de combinaties, kooktechnieken en smaakvariaties.


Aan de slag


Geen gerecht zonder peper en zout


Proeven en proberen

Met veel plezier werd er naar hartenlust gejamd, en het resultaat waren mooie combinaties waarin de Schotse Whisky zeker tot zijn recht kwam.


Het vlees gaat zo kennis maken met twee chefs die klaar staan om te jammen


Het eindresultaat van een gerechtje met rundvlees


De verse schol werd omgetoverd tot een plaatje

Het concept…
Het basisidee van de jam-sessies is zowel eenvoudig als bijzonder doeltreffend. Op gezette dagen komen een aantal JRE-Chefs in de kookstudio bij elkaar. Middels een ‘mystery-basket’ gevuld van producten aangereikt door partners wordt gestart met koken; geen receptuur, geen vooraf bepaald doel en/of gewenst resultaat. Tijdens het ‘jammen’ ontstaat de wisselwerking van vraag, overleg, ervaring en verrassing. Er wordt niet alleen over het product gesproken maar ook over combinaties en toepassingsmogelijkheden. Op een heel inventieve manier wordt ‘à la minute’ kennis en kunde gecombineerd en is er op informele wijze direct persoonlijk contact, overleg en debat.

Foto's: Crystal Park New Media

Van deze dag is ook een film gemaakt door Crystal Park New Media uit Brummen. De film is hier te downloaden
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Events Achtergronden
Kom je ons bezoeken op Gastvrij Rotterdam?

Uitgeverij PS: bv, de uitgever van jouw favoriete horecavakbladen, staat op horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Bezoek je onze stand om van gedachten te wisselen? Heb je een innovatief horecaconcept of ben je op zoek naar informatie over de branche? We vertellen je er ook meer over de horecatrainingen v...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: