Interview: Restaurant Fris, Haarlem

15 december 2010 |
Interview: Restaurant Fris, Haarlem<

Lees online het vervolg van het interview met restaurateur en de aanstaande voorzitter van de Jeunes Restaurateurs d'Europe Lex Gasseling uit De RestaurantKrant van december 2010. Restaurant Fris, Haarlem: “Crisis laat rotte appels uit de boom vallen.”

Je bent momenteel naast restaurateur ook vice-voorzitter van Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE). Wat is dat voor een organisatie?
“Bij JRE zijn momenteel 34 restaurants aangesloten. Het zijn restaurants van de ‘jonge honden’ in de restaurantwereld. We zijn altijd op zoek naar nieuwe talenten. De passie en het talent moeten er vanaf stralen. Je kunt tot je 38e lid worden en tot je 45e lid blijven. Anders zouden we ook geen ‘jeunes restaurateurs’ meer hoeven heten. En niets ten nadele van andere restaurantorganisaties, maar JRE is heel actief en timmert hard aan de weg. Zo hebben we de inkoop van de huiswijnen centraal geregeld. Gezamenlijk krijg je toch meer voor elkaar dan als individueel restaurant. Ook kunnen we de energie-inkoop via JRE regelen. Voor Fris scheelde dat direct 2.000 euro op jaarbasis.”



“We helpen elkaar. Mocht iemand tijdelijk zijn souschef moeten missen, dan gaat er een mailtje naar de groep en wordt er altijd wel een oplossing bedacht. Ook houden we jamsessies waarbij we met elkaar en met leveranciers uit een ‘black box’ koken. Per 1 januari 2011 neem ik het stokje over van de huidige voorzitter Patrick van Zuiden. Naast alle telefoontjes en mailtjes kost het bestuur van de JRE me momenteel één dag per week. Het voorzitterschap zie ik als een uitdaging. Tot mijn zestigste alleen maar met borden lopen, dat zie ik mezelf niet doen. Ik heb uitdagingen nodig.”

Een van de initiatieven van JRE is de Culibus…
“De Culibus is een omgebouwde bus waarin een keuken en de mogelijkheid tot een restaurant voor zestig couverts is ingebouwd. De bus wordt ingezet voor kinderen die om sociale, economische of medische redenen een gezonde en verantwoordelijke maaltijd nodig hebben. We hebben de bus nu sinds november 2009 in bedrijf. Dat kost flink wat geld, daarom zijn we met ‘Vrienden van de Culibus’ gestart. Naast de vrienden die we zoeken voor de Culibus wordt de bus ook commercieel verhuurd aan bedrijven, waar dan een JRE-restaurant komt koken.”



Hoe zie je de toekomst, te beginnen met volgend jaar? Al goede voornemens?
“Ik wil volgend jaar een betere balans tussen werk en privé vinden. Niet dat het nu slecht is, maar het kan beter. Ook wil ik gezond blijven leven. Goed letten op sporten en op wat we allemaal eten en drinken. Voor de branche verwacht ik dat in 2011 de prijs-kwaliteitverhouding in restaurants heel belangrijk wordt. De opkomst van internet, social media en gadgets is niet meer tegen te houden. Je moet daar als restaurateur in mee. Online reserveringssystemen in plaats van een telefoontje. De menu- en wijnkaart op een iPad-achtig apparaat, zodat na het doorgeven van de bestelling binnen twee minuten de fles wijn op tafel wordt gezet. Toch zullen alle gadgets de persoonlijke aandacht niet verdringen. Dat moet je ook niet willen. Met de JRE hebben we een applicatie voor smartphones gemaakt waarmee gebruikers heel makkelijk het dichtstbijzijnde JRE-restaurant kunnen opzoeken.”



“Restaurants kunnen het belang van social media niet ontkennen. Fris is actief op Twitter, maar we maken alleen gastgerelateerde ’tweets’ die een toegevoegde waarde hebben. Geen eindeloos gezwets. Met Fris hebben we nu drie jaar een receptendienst waarvoor mensen zich met hun e-mailadres kunnen opgeven. Eén keer per maand sturen we naar inmiddels 6.500 adressen een receptje uit de keuken. Iets wat mensen makkelijk thuis kunnen maken. Het is geen echte nieuwsbrief, maar bovenaan hebben we wel de mogelijkheid om in een paar regeltjes onze acties en aanbiedingen kenbaar te maken.”

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Aardappel
In Friesland wordt de aardappel van de toekomst 'gemaakt'

In de komende decennia komt de wereld voor de uitdaging te staan om met beperkte landbouwgrond en een toenemende bevolking voldoende voedsel te produceren. Wereldwijd wordt op dit moment 35 procent van de grond gebruikt voor het verbouwen van voedsel. Dat percentage zal door milieuveranderingen en d...

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: