Interview: lunchroom en tapasbar in historisch luchthavengebouw

3 april 2018 | Thijs Jacobs

Voor de oorlog was het een burgerluchthaven, tijdens de oorlog werd het bezet door de Duitsers, daarna vloog er de Koninklijke Luchtmacht met straaljagers. Tegenwoordig vind je in het rijksmonumentale luchthavengebouw in Eindhoven een lunchroom en tapasbar.

‘Eindhoven bezit het mooiste luchthavengebouw’, werd bij de opening in 1935 geroepen. Iets dat Hanny Arens (45) niet zal ontkennen. De Bladelse kocht in 2011 het rijksmonument van de gemeente Eindhoven met het plan een deel van het gebouw weer openbaar te maken voor het publiek. “Maar ik heb de afgelopen jaren met mijn team hard gewerkt aan mijn bedrijf Bed & Breakfast Europe B.V, dat in de linkervleugel naast de vluchttoren is ondergebracht.” Met de website Bedandbreakfast.eu zijn zij de grootste website voor Bed & Breakfasts, met maar liefst drie miljoen kamers en appartementen wereldwijd. Dit jaar werd het tijd om het horecaplan ten uitvoer te brengen.

Vergaderen in een verkeerstoren

Van oudsher kennen de Eindhovenaren de locatie als Welschap, vernoemd naar het voormalige buurtschap Welschap ten westen van Eindhoven, vandaar ook de naam van het restaurant. Tegenwoordig ligt op het oude vliegveld de nieuwbouwwijk Meerhoven, een groeiende wijk qua inwoners en levendigheid, maar (nog) niet qua horeca-aanbod.  Voor mensen die wonen of werken in de wijk is Echt Welschap dan ook een grote aanwinst. Inmiddels weet menig Eindhovenaar het restaurant te vinden voor een lunch, tapas of een borrel en huren bedrijven regelmatig het oude kantoor van de luchtverkeersleider in de oude verkeerstoren, die dienstdoet als vergaderruimte.

Interieurconcept

Voor het ontwerp en bouw van het interieur ging Hanny Arens aan de slag met een aantal oude bekenden. Het interieur is ontworpen door Mehdi le Mair van KingKongs, die wereldwijd mooie concepten in de horeca op zijn naam heeft staan. De interieurbouw is uitgevoerd door Paul Theuws Interieurs uit Westerhoven, echte vakmensen met oog voor detail. In de rechtervleugel naast de verkeerstoren heeft de ruimte waar vroeger het KLM-restaurant gevestigd was, een ware metamorfose ondergaan. Een stijlvol en ruim interieur met natuurlijke materialen als marmer, hout, stijlvolle designmeubels en jaren dertig lampen die een duidelijke link met het verleden hebben.

Echt ondermerschap

Bedrijfsleider van Echt Welschap is de jonge horecatopper Ralph Gijbels (24). Hij had nog maar net zijn opleiding aan de hotelschool afgerond, maar al veel ervaring opgedaan tijdens en naast zijn studie, ook in Londen en Nieuw-Zeeland. Maar dit was voor Ralph de ideale mogelijkheid om zijn droom te realiseren. Met lunchroom en tapasbar Echt Welschap heeft Eindhoven sinds kort een plek gekregen waar buurtbewoners en personeel van het nabijgelegen Flight Forum - en anderen-  terecht kunnen voor een hapje en drankje. En wat de kaart betreft vallen vooral de vele Italiaanse en Spaanse accenten op. “We hebben heerlijke piadina’s, versgebakken brood, Italiaanse hammen, ambachtelijke boerenkaas, biologische koffie, een goede wijnkaart en lekkere koude en warme tapas a la plancha”, vat bedrijfsleider Ralph Gijbels samen. “En niet te vergeten ambachtelijk Italiaans ijs.”

Echt Welschap
Zandkasteel 43
5658 BE  Eindhoven
www.echtwelschap.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: