Interview: lunchroom en tapasbar in historisch luchthavengebouw

3 april 2018 | Thijs Jacobs

Voor de oorlog was het een burgerluchthaven, tijdens de oorlog werd het bezet door de Duitsers, daarna vloog er de Koninklijke Luchtmacht met straaljagers. Tegenwoordig vind je in het rijksmonumentale luchthavengebouw in Eindhoven een lunchroom en tapasbar.

‘Eindhoven bezit het mooiste luchthavengebouw’, werd bij de opening in 1935 geroepen. Iets dat Hanny Arens (45) niet zal ontkennen. De Bladelse kocht in 2011 het rijksmonument van de gemeente Eindhoven met het plan een deel van het gebouw weer openbaar te maken voor het publiek. “Maar ik heb de afgelopen jaren met mijn team hard gewerkt aan mijn bedrijf Bed & Breakfast Europe B.V, dat in de linkervleugel naast de vluchttoren is ondergebracht.” Met de website Bedandbreakfast.eu zijn zij de grootste website voor Bed & Breakfasts, met maar liefst drie miljoen kamers en appartementen wereldwijd. Dit jaar werd het tijd om het horecaplan ten uitvoer te brengen.

Vergaderen in een verkeerstoren

Van oudsher kennen de Eindhovenaren de locatie als Welschap, vernoemd naar het voormalige buurtschap Welschap ten westen van Eindhoven, vandaar ook de naam van het restaurant. Tegenwoordig ligt op het oude vliegveld de nieuwbouwwijk Meerhoven, een groeiende wijk qua inwoners en levendigheid, maar (nog) niet qua horeca-aanbod.  Voor mensen die wonen of werken in de wijk is Echt Welschap dan ook een grote aanwinst. Inmiddels weet menig Eindhovenaar het restaurant te vinden voor een lunch, tapas of een borrel en huren bedrijven regelmatig het oude kantoor van de luchtverkeersleider in de oude verkeerstoren, die dienstdoet als vergaderruimte.

Interieurconcept

Voor het ontwerp en bouw van het interieur ging Hanny Arens aan de slag met een aantal oude bekenden. Het interieur is ontworpen door Mehdi le Mair van KingKongs, die wereldwijd mooie concepten in de horeca op zijn naam heeft staan. De interieurbouw is uitgevoerd door Paul Theuws Interieurs uit Westerhoven, echte vakmensen met oog voor detail. In de rechtervleugel naast de verkeerstoren heeft de ruimte waar vroeger het KLM-restaurant gevestigd was, een ware metamorfose ondergaan. Een stijlvol en ruim interieur met natuurlijke materialen als marmer, hout, stijlvolle designmeubels en jaren dertig lampen die een duidelijke link met het verleden hebben.

Echt ondermerschap

Bedrijfsleider van Echt Welschap is de jonge horecatopper Ralph Gijbels (24). Hij had nog maar net zijn opleiding aan de hotelschool afgerond, maar al veel ervaring opgedaan tijdens en naast zijn studie, ook in Londen en Nieuw-Zeeland. Maar dit was voor Ralph de ideale mogelijkheid om zijn droom te realiseren. Met lunchroom en tapasbar Echt Welschap heeft Eindhoven sinds kort een plek gekregen waar buurtbewoners en personeel van het nabijgelegen Flight Forum - en anderen-  terecht kunnen voor een hapje en drankje. En wat de kaart betreft vallen vooral de vele Italiaanse en Spaanse accenten op. “We hebben heerlijke piadina’s, versgebakken brood, Italiaanse hammen, ambachtelijke boerenkaas, biologische koffie, een goede wijnkaart en lekkere koude en warme tapas a la plancha”, vat bedrijfsleider Ralph Gijbels samen. “En niet te vergeten ambachtelijk Italiaans ijs.”

Echt Welschap
Zandkasteel 43
5658 BE  Eindhoven
www.echtwelschap.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: