Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

19 februari 2013 |
Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

Gemeenten blijven horeca als melkkoe gebruiken. Dat concludeert Koninklijke Horeca Nederland uit onderzoek waaruit blijkt dat het verschil tussen vergunningen uiteenloopt van 28 tot 2.395 euro.

KHN heeft aan de minister van Economische Zaken een brandbrief gestuurd om deze wildgroei aan kosten voor horecaondernemers te beteugelen. "De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie: dat is zeker in deze tijden onverantwoord", aldus Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van KHN in een reactie op de website van de branchevereniging.

Grote verschillen, maar alles wordt duurder
De meeste gemeenten voeren jaarlijks een tariefsverhoging door voor hun vergunningen en belastingen. In 2012 bedraagt het gemiddelde stijgingspercentage ten opzichte van 2011 voor een Drank- en Horecawetvergunning 7,5%, waardoor deze in 2012 gemiddeld € 286 kost. Voor een exploitatievergunning bedraagt deze stijging 5,8% (naar € 220) en voor een terrasvergunning 6,5% (naar € 115). Het totaalpakket van deze vergunningen is met 6,2% in prijs gestegen tot gemiddeld € 449. Precariobelasting op een horecaterras kost gemiddeld 2,2% meer dan in 2011 en komt op € 1.708 per jaar voor een terras van 50 m². Het tarief voor het wisselen van een leidinggevende steeg met 5% naar € 127.

Uiteenlopende tarieven
Evenals in vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. Zo kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) in de duurste gemeente € 2.395 (Het Bildt in Friesland) en in de goedkoopste € 28 (Rijnswoude in Zuid-Holland).

Verschil per vergunningsoort
Hoewel deze verschillen voor een deel voortkomen uit een verschil in het aantal vereiste vergunningen zijn de tariefsverschillen tussen de gemeenten aanzienlijk. Ook per vergunning komen dit soort uitersten voor: een Drank- en Horecawetvergunning kost tussen € 28 en € 1.763, een exploitatievergunning tussen € 8 en € 1.424 en een terrasvergunning varieert in tarief van € 8 tot € 1.981.

Precario 'hardloper'
De CaféKrant onderzocht onlangs als dat van alle gemeentelijke vergunningen de verwachte opbrengst uit precario dit jaar het meest is toegenomen
Download het onderzoek van KHN
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: