HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

3 april 2020 | Thijs Jacobs

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief:

Beste heer, mevrouw,

Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecaklanten in deze bizarre tijden. Uw werk en inzet als Koninklijke Horeca Nederland wordt alom zeer gewaardeerd!

Wij willen jullie een serieus voorstel meegeven richting de overheid ter overweging:

Wij zien in de praktijk dat nagenoeg alle horecaondernemers uitstel voor de belastingen vragen, huurverplichting waar mogelijk opschuiven (er zijn ook genoeg verhuurders die daar geen boodschap aan hebben!), aflossingen moeten opschuiven en hun crediteuren betalingen uitstellen. Dit wordt een gigantische tsunami aan opbouw van een schuldenpakket richting heropening die je normaliter niet meer verwerkt krijgt de periode erna.

Echter roeren zich nu ook al veel crediteuren die ook logisch aan het zoeken zijn naar de laatste euro's om hun eigen verplichtingen na te kunnen komen. Wij krijgen dagelijks paniektelefoontjes van horecaondernemers hierover, waar crediteuren dreigen met de aanvraag van een faillissement. Dit gebeurt bij horecabedrijven maar ook bij kleine tot grote hotel(keten)s die wij begeleiden.

Gisteren zijn landelijk al de eerste horeca faillissementen uitgesproken en er zullen er zeer veel gaan volgen de komende weken en maanden.

Wat wij jullie willen meegeven richting jullie overleg met 'Den Haag':

Is het mogelijk dat horecaondernemers die nu failliet gaan als gevolg van deze totale overmacht (denk vooral aan de ondernemers die de laatste 3-5 jaren gestart zijn en geen reserves hebben), dat deze buiten de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, ofwel a.g.v. het faillissement niet persoonlijk/hoofdelijk aangesproken kunnen worden en daarmee o.a. een zuurverdiende eigen woning veilig kunnen stellen. Het zou totaal onredelijk zijn dat deze getroffen horecaondernemers nu ook privé mee failliet gaan en alles verliezen wat enigszins opgebouwd is.

Onze mening is dat de politici hier serieus naar moeten kijken om zeer spoedig een regeling te treffen om deze ondernemers buiten de privé-aansprakelijkheid te houden. Dit zou enigszins ‘iets’ kunnen compenseren!

Ik verneem graag van jullie en sta open voor een uitgebreide toelichting hierop!

Met vriendelijke groet,

John Reintjens RAB RB
Business valuator en bedrijfsstrateeg HorecaMonitor

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: