HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

3 april 2020 | Thijs Jacobs

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief:

Beste heer, mevrouw,

Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecaklanten in deze bizarre tijden. Uw werk en inzet als Koninklijke Horeca Nederland wordt alom zeer gewaardeerd!

Wij willen jullie een serieus voorstel meegeven richting de overheid ter overweging:

Wij zien in de praktijk dat nagenoeg alle horecaondernemers uitstel voor de belastingen vragen, huurverplichting waar mogelijk opschuiven (er zijn ook genoeg verhuurders die daar geen boodschap aan hebben!), aflossingen moeten opschuiven en hun crediteuren betalingen uitstellen. Dit wordt een gigantische tsunami aan opbouw van een schuldenpakket richting heropening die je normaliter niet meer verwerkt krijgt de periode erna.

Echter roeren zich nu ook al veel crediteuren die ook logisch aan het zoeken zijn naar de laatste euro's om hun eigen verplichtingen na te kunnen komen. Wij krijgen dagelijks paniektelefoontjes van horecaondernemers hierover, waar crediteuren dreigen met de aanvraag van een faillissement. Dit gebeurt bij horecabedrijven maar ook bij kleine tot grote hotel(keten)s die wij begeleiden.

Gisteren zijn landelijk al de eerste horeca faillissementen uitgesproken en er zullen er zeer veel gaan volgen de komende weken en maanden.

Wat wij jullie willen meegeven richting jullie overleg met 'Den Haag':

Is het mogelijk dat horecaondernemers die nu failliet gaan als gevolg van deze totale overmacht (denk vooral aan de ondernemers die de laatste 3-5 jaren gestart zijn en geen reserves hebben), dat deze buiten de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, ofwel a.g.v. het faillissement niet persoonlijk/hoofdelijk aangesproken kunnen worden en daarmee o.a. een zuurverdiende eigen woning veilig kunnen stellen. Het zou totaal onredelijk zijn dat deze getroffen horecaondernemers nu ook privé mee failliet gaan en alles verliezen wat enigszins opgebouwd is.

Onze mening is dat de politici hier serieus naar moeten kijken om zeer spoedig een regeling te treffen om deze ondernemers buiten de privé-aansprakelijkheid te houden. Dit zou enigszins ‘iets’ kunnen compenseren!

Ik verneem graag van jullie en sta open voor een uitgebreide toelichting hierop!

Met vriendelijke groet,

John Reintjens RAB RB
Business valuator en bedrijfsstrateeg HorecaMonitor

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: